Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušeli jsme za vás: 6 triků, které mají zabránit slzám při krájení cibule. Pomáhá víc chleba nebo mrazák?
Zdroj: Freepik, stockking

Krájení cibule jednoznačně patří k těm nejméně oblíbeným činnostem v kuchyni. Je těžké se při tom vyhnout slzám a ještě těžší je se zbavit zarudlých očí. Přitom různých babských rad a zaručených tipů, jak nakrájet cibuli bez slz, koluje mezi lidmi spoustu. Rozhodli jsme se, že některé z nich vyzkoušíme na vlastní kůži, a zjistíme tak, jestli doopravdy fungují, nebo jsou naopak neúčinné.

Cibule nade vše

Cibule je neodmyslitelnou součástí českého vaření. Neobejde se bez ní guláš, mnohé pečené maso, omáčky i polévky. S trochou nadsázky lze říci, že ji nedáváme snad jen do bábovek. Jenže, ostrá česká cibule nás umí taky řádně rozplakat. Jak tomu předejít? Redaktorka Ivana nasadila do experimentu doslova "vlastní oči". Tyhle triky vyzkoušela přímo doma ve své kuchyni se svým manželem a pro vás popsala, který návod na neuplakanou cestu funguje, a který vůbec ne!

1. pokus: Cibule musí být položená nakrojenou stranou na prkénku

Hned na začátku jsme museli vyřešit, jak to udělat, aby byla cibule pořád lícem dolů. Přišli jsme na jediné řešení: Cibuli je potřeba rozpůlit a obě půlky rychle otočit nakrojenou stranou ke krájecímu prkénku. Hned nás napadlo, že to je vlastně úplně běžný postup při krájení cibule a že při něm všem většinou slzy docela tečou. A to se taky stalo.

Závěr: Ať cibuli otočíte nakrojenou stranou k prkénku rychle nebo pomalu, stejně si při krájení pobrečíte.

2. pokus: Při krájení cibule použijte ochranné brýle

Připadalo nám docela logické, že by brýle mohly při krájení cibule proud slz alespoň omezit. Pověřili jsme tedy krájením cibule nejdříve kuchaře, který používá dioptrické brýle. Vypadalo to, že slz je o něco méně, ale trochu si taky při krájení cibule poplakal. Další možností použít brýle sluneční. To vám rozhodně nedoporučujeme, protože v interiéru se slunečními brýlemi na očích toho moc nevidíte, takže krájením cibule se tím pádem stane extrémně riziková činnost a plakat budete nejen kvůli cibuli, ale hlavně kvůli tomu, že se s největší pravděpodobností říznete a budete mít navíc starost, jak zranění rychle ošetřit.

Protože ale vychytávek v kuchyni není nikdy dost, zjistili jsme, že se prodávají speciální brýle na krájení cibule. Stojí kolem 130 korun, takže si je může dovolit opravdu každý. Rozhodli jsme se je vyzkoušet a byli jsme nadšení. Při krájení cibule skvěle těsnily kolem očí, takže nebyly žádné slzy. Jejich nevýhodou však je, že kvůli tomu, aby dobře těsnily, mají silné obroučky, což někoho může při krájení cibule rušit. A tyto speciální brýle jsou samozřejmě tabu pro ty, kteří musí nosit brýle dioptrické.

Závěr: Běžné brýle slzy možná trochu omezí, ale nezabrání jim. Řešením jsou pouze speciální brýle na krájení cibule, které však nemůže použít každý.

3. pokus: Dejte cibuli do mikrovlnné trouby

Pokrokově na nás působil tip, že zamezíme slzám, vložíme-li cibuli na půl minuty do mikrovlnné trouby. Výsledek však naše očekávání nenaplnil. Cibule v mikrovlnné troubě jen lehce změkla, nůž po ní klouzal, takže se daleko hůř krájela, než kdyby v mikrovlnce nebyla. A zdálo se, že efekt je naprosto opačný. Cibule „voněla“ po celém bytě, takže jsme brečeli i v obýváku.

Závěr: Totální selhání. Mikrovlnka slzám z cibule nezabrání.

4. pokus: Namočte cibuli do horké vody

Nápad se spařením cibule v horké vodě je jednoduchý a mírně účinný. Cibuli ponoříte na pár sekund do horké vody, vytáhnete ji a můžete krájet. Když budete krájet rychle a hodně ostrým nožem, tak si skoro nepobrečíte. Praktické však je, před krájením cibuli osušit třeba papírovou utěrkou, aby po ní nůž moc neklouzal.

Závěr: Stoprocentní to není, ale rozhodně to trochu tvorbě slz zamezí.

5. pokus: Dejte si do úst kousek chleba

Fígl s chlebem je hodně rozšířený a dokonce mi ho kdysi doporučovali i profesionální kuchaři. Není divu, protože účinné to fakt je. Dáte si do pusy půl krajíčku chleba a začnete krájet. Chleba vaše oči před cibulí opravdu docela ochrání. Navíc při krájení cibule vlastně zároveň posvačíte. Sice jen suchý chleba, ale aspoň něco. Musíte ale počítat s tím, že při krájení většího množství cibule budete trochu připomínat bernardýna, protože se vám zvýší tvorba slin.

Závěr: Snadno a rychle realizovatelný tip, který je i docela spolehlivý.

6. pokus: Cibuli dejte do mrazáku

Běžné je, že zamrazujeme ovoce, zeleninu nebo maso, ale dát do mrazáku cibuli? Trochu nás to překvapilo, ale nakonec jsme to udělali. Dali jsme oloupanou cibuli na čtvrt hodiny do mrazáku a nakrájeli ji. V mrazáku může být i déle. Záleží to na tom, na kolik stupňů máte v mrazničce nastavenou teplotu! Při krájení většího množství cibule sice musíte počítat s tím, že bude budete mít ruce jako led, ale zase je pravděpodobné, že neuroníte ani slzu.

Závěr: Stoprocentně úspěšná metoda, při níž se slz bát nemusíte.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více