Retro okénko: Sýrové smaženky přijdou k chuti i dnes. Aby byly křupavé, je důležité použít správné množství strouhanky
26. 10. 2023 Vaření
Vzpomínáte na sýrové smaženky? Za socialismu jsme si tyto zlatavé placičky kupovali v mléčném bufetu ke svačině. Připomeňme si oblíbené jídlo z předchůdců dnešních fast foodů. Připravit si je není nijak složité.
Hity z bufetů a mléčných barů
Socialistické verze v rychlých občerstveních byly plné stálic a přílišná kreativita se nenosila. Vlašský salát, šunkové chlebíčky, vanilkové mléko, jahodový koktejl... Velmi oblíbené byly také smaženky, které si někdy ze sentimentu dáváme i dnes. Šlo o vaječnou placičku, která se servírovala na chlebu, zdobila ji okurka, cibule, případně čerstvá sezónní zelenina.
Jejich předchůdcem byly sýrové smaženky. Sýrové smaženky byly tak oblíbené, že nesměly chybět v žádném mléčném baru. Jejich vrchol nastal v 70. letech, a pak v tichosti zmizely z pultů. Proč si ale nezavzpomínat a nepřichystat si je?
Mohlo by vás zajímat
Co dát do sýrové smaženky
Do sýrové smaženky patří strouhaný tvrdý sýr, vejce, mléko, sůl, kmín, prolisovaný česnek a strouhanka. Hodně záleží na množství strouhanky. Pokud jí bude příliš nebo naopak málo, nebude tato retro svačina dobrá. Ve smažence je sice česnek, ale stačí ho menší kousek. Jen tak na mírné dochucení.
Smaženka se dává na chléb, nebo lépe na veku (vynikající je veka předem opečená). Smaženku můžeme potřít hořčicí a obložit ji cibulí a kouskem papriky (naložené nebo čerstvé).
Svačina je často opomíjené a porůznu odsouvané jídlo. Přitom má v sobě potenciál, který je třeba využít – může nám dodat nejen rychlou energii, se kterou vydržíme do hlavního jídla, ale také vitaminy…
Jak připravit retro sýrovou smaženku
Na přípravu budete potřebovat: 1 vejce, 200 g sýru eidam, 100 ml mléka, 125 g strouhanky, kmín, ½ stroužku česneku, sůl, olej na smažení, hořčici, cibuli a čerstvou nebo naloženou papriku.
Jak na to? Do misky rozklepněte vejce, přilijte mléko. Na talířek nastrouhejte sýr najemno. Sýr přidejte ke směsi a vše promíchejte. Přidejte kmín, česnek, sůl a přiměřeně zahustěte strouhankou.
Z těsta tvořte placičky (max. 15 mm silné) zhruba o velikosti plátku veky. Připravte si pánvičku, rozehřejte v ní olej a placičky usmažte z obou stran dozlatova. Hotovou osmaženou placičku dejte na veku, potřete hořčicí, ozdobte cibulí a paprikou.
Můžete se podívat, jaké poměry ingrediencí obsahovala původní norma na smaženku (z roku 1962).
Náš tip: Připravte si sýrové smaženky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Retro okénko: Připravte si smaženku, hit starých dobrých bufetů a mléčných barů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 3 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 4 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 4 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 13 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Jak na nejlepší domácí veku, nejen na silvestrovské chlebíčky
Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička