Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Sýrové smaženky přijdou k chuti i dnes. Aby byly křupavé, je důležité použít správné množství strouhanky
Zdroj: Toprecepty, casino

Vzpomínáte na sýrové smaženky? Za socialismu jsme si tyto zlatavé placičky kupovali v mléčném bufetu ke svačině. Připomeňme si oblíbené jídlo z předchůdců dnešních fast foodů. Připravit si je není nijak složité.

Hity z bufetů a mléčných barů

Socialistické verze v rychlých občerstveních byly plné stálic a přílišná kreativita se nenosila. Vlašský salát, šunkové chlebíčky, vanilkové mléko, jahodový koktejl... Velmi oblíbené byly také smaženky, které si někdy ze sentimentu dáváme i dnes. Šlo o vaječnou placičku, která se servírovala na chlebu, zdobila ji okurka, cibule, případně čerstvá sezónní zelenina.

Jejich předchůdcem byly sýrové smaženky. Sýrové smaženky byly tak oblíbené, že nesměly chybět v žádném mléčném baru. Jejich vrchol nastal v 70. letech, a pak v tichosti zmizely z pultů. Proč si ale nezavzpomínat a nepřichystat si je?  

Co dát do sýrové smaženky

Do sýrové smaženky patří strouhaný tvrdý sýr, vejce, mléko, sůl, kmín, prolisovaný česnek a strouhanka. Hodně záleží na množství strouhanky. Pokud jí bude příliš nebo naopak málo, nebude tato retro svačina dobrá. Ve smažence je sice česnek, ale stačí ho menší kousek. Jen tak na mírné dochucení.

Smaženka se dává na chléb, nebo lépe na veku (vynikající je veka předem opečená). Smaženku můžeme potřít hořčicí a obložit ji cibulí a kouskem papriky (naložené nebo čerstvé). 

Svačina

Svačina je často opomíjené a porůznu odsouvané jídlo. Přitom má v sobě potenciál, který je třeba využít – může nám dodat nejen rychlou energii, se kterou vydržíme do hlavního jídla, ale také vitaminy…

Jak připravit retro sýrovou smaženku

Na přípravu budete potřebovat: 1 vejce, 200 g sýru eidam, 100 ml mléka, 125 g strouhanky, kmín, ½ stroužku česneku, sůl, olej na smažení, hořčici, cibuli a čerstvou nebo naloženou papriku.

Jak na to? Do misky rozklepněte vejce, přilijte mléko. Na talířek nastrouhejte sýr najemno. Sýr přidejte ke směsi a vše promíchejte. Přidejte kmín, česnek, sůl a přiměřeně zahustěte strouhankou. 

Z těsta tvořte placičky (max. 15 mm silné) zhruba o velikosti plátku veky. Připravte si pánvičku, rozehřejte v ní olej a placičky usmažte z obou stran dozlatova. Hotovou osmaženou placičku dejte na veku, potřete hořčicí, ozdobte cibulí a paprikou.
Můžete se podívat, jaké poměry ingrediencí obsahovala původní norma na smaženku (z roku 1962).

Náš tip: Připravte si sýrové smaženky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více