Recepty na tři speciality z Oktoberfestu: Sýrová pomazánka obatzda, sýrové špecle i bramborový salát chutnají skvěle
25. 9. 2024 Vaření
Již v sobotu 21. září odstartoval Oktoberfest. Odehrává se hlavně v Mnichově, největší pivní svátek si ale připomínají i jinde ve světě, třeba aspoň přípravou typických mnichovských pokrmů. Oktoberfest si s jejich pomocí můžete užít klidně i doma. V kombinaci s mnichovským pivem bude iluze dokonalá.
Kolik stojí pivo na Oktoberfestu?
Oktoberfest je největším a nejznámějším pivním festivalem světa. Do německého Mnichova se každoročně na přelomu září a října sjíždí až 6 milionů návštěvníků z celého světa. Oktoberfest obvykle trvá 16 dní a končí na první říjnovou neděli. Letos připadá na termín od 21. září do 6. října.
Během těchto dnů na mnichovské Tereziánské louce, kde se festival koná, teče pivo v místních obřích pivních stanech, takřka proudem. Oktoberfest se spojuje s místním mnichovským pivem (např. Augustiner, Löwenbräu, Paulaner anebo Hacker-Pschorr), které se čepuje do obřích sklenic tupláků a jeho cena se letos pohybuje od 13.60 do 15.30 EUR (cca od 350 do 380 Kč). Oproti loňsku tak trochu podražilo.
Mohlo by vás zajímat
Od klobásy k ovocným knedlíkům
Kromě piva k Oktoberfestu patří i tradiční bavorské kroje a samozřejmě také spousta typického místního jídla. V pivních stanech k pivu servírují takové dobroty jako jsou třeba preclíky, vepřové koleno, pečené kuře, pečené klobásy s kysaným zelím nebo bílou mnichovskou klobásu s hořčicí.
Chybět nesmí ani sladké knedlíky, jimž se říká dampfnudel, trhanec nebo jablečný štrúdl. Příprava některých specialit je možná složitá, jiné si ale uděláte i doma poměrně snadno, třeba obatzdu, käsespätzle nebo bramborový salát.
Bavorská pomazánka obatzda
Obatzda je populární německá pomazánka, která se podává k louhovanému preclíku a je dokonalou delikatesou k pivu. Jde o pomazánku, jejíž hlavní ingrediencí je sýr camembert, případně brie nebo náš hermelín. A jak ji připravíte?
Budete potřebovat: 200 g sýra hermelín, 1 malou červenou cibuli, ½ lžičky kmínu, 50 g změklého másla, 100 g čerstvého smetanového sýra, 1 špetku soli a pepře, 2-3 lžičky sladké mleté papriky.
Postup: Hermelín nakrájejte na velmi jemné kousky. Oloupejte cibuli a odkrojte z ní 2-3 plátky na ozdobu. Zbývající cibuli rozpulte a nakrájejte na jemné kostičky. Kmín rozdrťte v hmoždíři. Sýr vložte do misky a rozmačkejte vidličkou. Přidejte změklé máslo a promíchejte. Pak přidejte smetanový sýr a koření a vše opět promíchejte. Nakonec vmíchejte na kostičky nakrájenou cibuli a podle chuti okořeňte. Nechte odležet nejlépe 3-4 hodiny v chladu. Těsně před podáváním ozdobte kolečky cibule.
Sýrové spätzle
Další jednoduchou delikatesou, která se k pivu báječně hodí, jsou käsespätzle. Tyto malé nočky na první pohled připomínají slovenské halušky, na rozdíl od nich v nich ale nejsou brambory a místo brynzy se podávají se speciální aromatickou sýrovou omáčkou. Spätzle se dají běžně sehnat v obchodech již hotové, příprava celého jídla je tak velmi snadná. Jak tedy na ně?
Budete potřebovat: 400 g hotových spätzlí, 1cibuli, 1 lžíci másla, 200 g strouhaného sýra (např. speciálního horského sýra Bergkäse nebo ementálu), sůl, pepř, 1 svazek pažitky a 1 lžíci smažené cibule (k dostání v obchodech).
Postup: Spätzle uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě al dente a propláchněte je studenou vodou. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a 5 minut smažte na másle, dokud nezprůhlední. Přidejte spätzle a smažte je 5 minut dozlatova. Přidejte sýr a pokračujte ve vaření, dokud se sýr nerozpustí. Dochuťte solí a pepřem. Nakonec je posypejte nasekanou pažitkou a smaženou cibulkou.
Bavorský bramborový salát
Typickou přílohou na Oktoberfestu, která se hodí ke klobáse i k sekané je kromě knedlíků na všechny způsoby bramborový salát. Ten se v Bavorsku dělá jinak než u nás, chybí v něm majonéza a spíš by se dal přirovnat k vídeňskému salátu. A dobrý je natolik, že si na něm pochutnáte, i když si jej k pivu dáte samotný. A jak na něj?
Budete potřebovat: 500 g salátových brambor, trochu horkého hovězího nebo zeleninového vývaru, 2 lžíce octa, 1 nakládanou okurku + nálev z okurek, 1 červenou cibuli nebo šalotku, 1 špetku soli a pepře, pažitku nebo petrželku, 2 lžíce oleje a 100 g slaniny.
Postup: Brambory omyjte a dejte vařit do dostatečného množství osolené vody. Mezitím si můžete připravit marinádu. Nakládanou okurku a cibuli nakrájejte na malé kousky. Vše vlijte do vývaru a octa, přidejte pažitku a dochuťte solí a pepřem. Pak vše dejte do mísy a přidejte uvařené brambory, oloupané a nakrájené na plátky. Vše dobře opatrně promíchejte. Těsně před podáváním zalijte bramborový salát olejem a vše znovu dobře promíchejte.
Náš tip: Špecle si můžete připravit i domácí podle našeho video receptu.
Oktoberfest.de: Informationen zum Oktoberfest 2024
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Mnichovská bílá klobása voní po bylinkách a je šťavnatá. Správně byste ji měli podávat s preclíkem a místo loupání "vycucnout"
Bavorská specialita z jednoho hrnce: Pichelsteiner je šťavnatá směs masa a zeleniny, kterou si zamiluje každý
Největší svátek piva je tu: Oktoberfest nabídne tuplák za 340 korun, kupóny na občerstvení přijdou na tisícovku
Přečtěte si Zobrazit více
Bavorská kuchyně a její speciality: Dáte si škvarkovou pomazánku, eintopf nebo franckou klobásu?
Liptovská pomazánka: Originální recept pochází z Rakouska a neobejde se bez kmínu, papriky a nakládaných okurek
Vídeňský bramborový salát chutná božsky. Recept je jen ze šesti běžně dostupných surovin, které vyjdou na 35 korun