

Louhované slané preclíky
Suroviny 9-10 kousků, podle velikosti
- 250 g polohrubé mouky
- 30 g rozpuštěného a mírně vychlazeného sádla
- 1 žloutek
- 1/4 kostičky droždí
- 150 ml vlažného mléka
- špetka citronové kůry
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky cukru
- hrubozrnná sůl
- celý kmín
- vajíčko
- 1 sáček soda bicarbona
Postup přípravy receptu
Z mouky, vlažného mléka, rozpuštěného sádla, žloutku, soli, cukru a droždí vypracujeme těsto - malinko lepivější, které dáme na teplé místo 1 hodinu kynout.
Z těsta pak ukrajujeme kousky, ze kterých tvoříme podle fantazie různé tvary a zatím je položíme na pomoučněný vál.
Dáme vařit litr vody. Když voda začne vařit, přisypeme sodu - pozor, dost to zapění a pomocí obracečky na palačinky vkládáme preclíky nejlépe po 1 - 3 kouscích do vařící vody na 30 sekund. Pak je opět pomocí obracečky vyndáme a položíme na pečící papír na plech. Pokud je třeba, ještě je upravíme a necháme vychladnout. Pak potřeme vajíčkem, posypeme hrubozrnnou solí, kmínem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 - 200 stupňů cca 20 minut.
Poznámka od kuchařky
Zdroj je opět stránka FB "Dobrou chuť
Až teď vidím, že je tady recept od Cathleen. Popravdě, byla jsem si jistá, že tady nic takového není, tak jsem ani nehledala. Až jsem všechno napsala a chtěla vložit, ukázalo se mi, že je tady recept se stejným názvem. Cathleen, omlouvám se..:-(
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Louhované slané preclíky
-
Angel 666: Jéééééé, dííky!!! tak aspoň vím, že nechutnaly jen u nás! taky zmizely, jak pára nad hrncem!
-
Recept se mi fakt zalíbil, dneska jsem hned preclíčky vyzkoušela
. Dětičky si přály sypané mákem, tak byly půl napůl s kmínem
. Zmizely tedy rychlostí blesku! Jen si příště, až zase budu dělat, musím dát pozor, abych udělala tenčí preclíčky, tyhle mi nějak víc nakynuly a tak moc preclíky nepřipomínají
. Ale chuťově byly fakt moc dobré ( teda soudím podle toho jednoho, co jsem stačila ochutnat
). Děkuju za dobrý recept a přidávám jednu fotečku
.
-
srettka: tak z toho si nic nedělej!! Mi to uniká stále!
-
Tak ty jsou supr
to se musí zkusit. viděla jsem louhované pečivo, nějak mi unikal význam louhování. zajímavé a průbnu to
-
aisha:
-
Jani, mas je moc hezke, vazne se Ti povedly..
..to musi byt dobrota..
-
magdalenka: díky, Magdi
-
Jana Remkova: Skvelé,netradičné!
Takýchto vecí je tu málo.
-
janek53: já děkuji
, byla to fuška!
Fotit vařící vodu, to je někdy na nový foťák, tak jsem to jen přiblížila, ale vím, že právě já bych takový fotopopis ocenila u jiných receptů
-
P dlouhé době nafocený postup, a ne fotka jednoho talíře ze všech světových stran. Díky Jani
-
-
No, moc se mi nepovedly, ale byly skvělé. Je jich jen trochu a zaprášilo se. Já na to tvarování mám obě ruce levé!
-
Jani, obdivuju, jak se Ti povedly
pekla jsem z podobných podle Cathleen, ale fotkou bych se tedy chlubit nemohla