Babiččin trhanec s jablky

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Sladká jídla 13 názorů

Suroviny

2-3 jablka
240 g hladké mouky
400 ml mléka
8 vajec
2 lžíce cukru krystal
1 vanilkový cukr
špetka soli
špetka kypřícího prášku
3 lžíce rozinek
4 lžíce rumu (tuzemák)
4 lžíce moučkového cukru
3 lžíce másla
med na podávání
Recept si zatím oblíbilo 27 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat. Oddělíme žloutky od bílků a bílky uložíme do ledničky. Z mouky, mléka, žloutků, soli, krystalového a vanilkového cukru a špetky prášku do pečiva ušleháme hladkou hmotu a dáme ji stranou. Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na plátky.

  2. Ve velké pánvi (nejlépe s nepřilnavým povrchem) rozehřejeme polovinu másla a polovinu jablečných plátků chvilku opékáme, až změknou.

  3. Mezitím ušleháme tuhý sníh z bílků a zlehka vmícháme do těsta. Na jablka nalijeme polovinu těsta, snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a necháme zvolna opékat spodní stranu dozlatova.

  4. Po chvíli pečení přisypeme polovinu rozinek. Asi po 10-15 minutách placku otočíme (povrch by měl už být tuhý) a krátce opečeme i z druhé strany. Placku roztrháme, zasypeme polovinou moučkového cukru a opékáme ze všech stran, aby zkaramelizoval. Zacákáme polovinou rumu a necháme ho odpařit.

  5. Hotové porce udržujeme teplé a stejně pokračujeme i s druhou várkou. Nakonec vše smícháme, prohřejeme a podáváme pocukrované a pocákané tekutým medem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 708 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Babiččin trhanec s jablky

  • Stovinik Stovinik

    Výborné, vajíčka stačí bohatě 4. Je to trochu zdlouhavé, peče se to dlouho a na dvakrát, ale výsledek stojí za to :):yes:

    Odpovědět

  • tustik :-D tustik :-D(neregistrovaný)

    Je to vyborny. Doporucuju ale tech vajicek je tam moc ale my sjme dali 4 aje to to sami :-))

    Odpovědět

  • Zdeňka Zdeňka(neregistrovaná)

    Tak tohle vůbec neznám, ale vypadá to fakt výborně :-)Určitě někdy vyzkouším :-):yes:

    Odpovědět

  • J.D. J.D.(neregistrovaný)

    trhanec znám a občas dělám,ale trošku jinak - s ovocným přelivem, třeba jahod nebo malin či borůvek. Ale toto vyzkouším, vypadá to krásně. Jen těch vajíček je tam fakt dost :-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Podle krásných fotek bych si také dala říct:-p+9:yes:Už jsem nedělala alespoň 2roky:-8;-)

    Odpovědět

  • MajkaM MajkaM

    Tak trhanec vůbec neznám, ale vypadá hodně jedle. Ukládám a vyzkouším :-p:yes:

    Odpovědět

  • fb.lib fb.lib

    Je to výborný.Toto dělám a jako pílohu k staročeské odvarce.Někdo tomu říká muzika.Je to O.K.:yes::yes::yes::-D

    Odpovědět

  • Jiřička Jiřička(neregistrovaná)

    No toto a o půlnoci. To vypadá móóc dobře a jistě i báječně chutná. Hned zítra ráno si to opíši a vyzkouším 24.12., abychom viděli zlaté prasátko. :-)

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Znám tuto dobrotu:-p, dávno jsem nedělala, taky bych si dala:-p+:yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

  • Věrka R. Věrka R.(neregistrovaný)

    Jéé, ten už jsem dlouho nedělala a sjabkama je určitě moc dobrý.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-8mňamina laskomina...hned bych si kousek utrhla:-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Zrovna nedavno syn říkal že jsme dlouho nedělala trhanec. Tento týden bude,a udělám ho podle zdejšího receptu.

    Odpovědět

Tématické fráze: trhanec staročeský trhanec recept na trhanec trhanec recept jablečný trhanec trhanec pečený na pánvi trhanec podle pohlreicha jablkový trhanec trhanec s jahody trhance staročeský trhanec recept recepty trhanec trhanec pečený v troubě jak se dela trhanec starocesky trhanec s jablky babičin trhanec trhanec recepty trhanec z bramborového těsta trhance s jablky těsto na trhanec

Zapomněl/a jsem heslo