Kachní prsíčka na strouhaných bramborech

Jenda1 Kuchař: Jenda1

Drůbeží maso 23 názorů

Suroviny

2 ks kachních prsou
sůl (Praganda)
1 dcl koňaku
slunečnicový olej
6-8 středních brambor
sůl
3 stroužky česneku
mletý pepř
majoránka
drcený kmín
vajíčko
krapet mléka
sádlo (kachní, husí nebo vepřové k vymazání zapékacích misek)
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Prsíčka osolíme, zalijeme koňakem a necháme v chladničce minimálně 24 hodin odležet. Před tepelnou úpravou necháme 1 hodinu při pokojové teplotě "aklimatizovat".

  2. Oloupané brambory nastrouháme na hrubém (kedlubnovém) struhadle, osolíme, promícháme, zastříkneme troškou mléka a necháme 5 minut vypotit.

  3. Potom brambory vymačkáme, přidáme prolisovaný česnek, majoránku, pepř, kmín, vajíčko, promícháme a rozdělíme do dvou zapékacích misek vymazaných sádlem.

  4. V rozehřátém oleji prsíčka z každé strany orestujeme 1-2 minuty (podle velikosti) a kůžičkou dolů vložíme (mírně zatlačíme) do bramborové směsi.

  5. Pečeme v rozehřáté troubě na 200°C, po 15 minutách prsíčka otočíme kůžičkou nahoru a dalších
    10 minut dopečeme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 99 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kachní prsíčka na strouhaných bramborech

  • M.K M.K(neregistrovaný)

  • Eliza Eliza

    Jendo, díky. Já jsem to maso tehdy nesolila klasicky, ale Pragandou. Jenže jsem ho nenechala dlouho, snad tak půl dne a pak upekla.
    Rozhodně to nepíšu proto, že bych se zpětně něčeho bála, spíše pro příště...Určitě nejsem ten typ, co by se vyhýbal uzeninám a kupovaným výrobkům, ani tomu modernímu sledování "éček" jsem nikdy nepodlehla. Jím prostě to, co mi chutná.
    Ale jsem tu trochu na rozpacích...O rok starou sekanou už nejde, ale nechtěla bych udělat chybu příště. Proto ty dotazy a odkazy. Ale pokud se s pragandou může péct i vařit, nejsem proti. A pokud by maso bylo například křehčí a chutnější...proč to nezkusit?;-)

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Eli, já musím do této debaty ještě jednou vstoupit a osvětlit, co znamená citace "Solící dusitanová směs Praganda nesmí být používána k přímému solení potravin a hotových pokrmů."
    Když si namažu chléb se sádlem, v žádném případě si ho nemůžu posolit Pragandou, protože ta je určena k naložení masa a potažmo i masových směsí určených k další tepelné úpravě. To zmanená nejen k uzení, ale i k vaření a pečení;-). Tvá sekaná zcela jistě nebyla chybou:-).

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    http://www.drostra.cz/?pid=7414&PN=Praganda+250g

    Přidávám odkaz od Mirka, kdyby to někoho zajímalo...

    Ale tohle je důležité:
    "Solící dusitanová směs Praganda nesmí být používána k přímému solení potravin a hotových pokrmů. Je určena výhradně pro použití v masném průmyslu. Solící dusitanová směs se používá v případech, kdy je solené maso zpracováno v krátké době, nejvýše několik dnů po zasolení. Přispívá ke zvýšení údržnosti výrobku a podílí se na vytvoření chuti a vůně masných výrobků, chrání tuky v mase a masných výrobcích před oxidací a zajišťuje vznik typického růžového zbarvení nakládaných masných výrobků.
    Uzené maso: kusy masa se nasolí směsí praganda 20-30g na 1kg masa. Nasolené maso se nechá asi 2 dny v chladu zaležet. Poté se zalije lakem (na 1l vody se použije 100g pragandy) a nechá se zaležet až 10 dnů v chladu, přičemž se doporučuje po 2-3 dnech maso překládat. Zaležené maso udíme obvyklým způsobem
    Domácí klobásy: k 1kg nakrájeného masa přidáme asi 25g směsi praganda, promícháme a necháme v chladu proležet 1-2 dny. Po proležení přidáme ostatní přísady (koření, česnek apod.), promícháme , naplníme do střev a zaudíme."
    Takže se má používat spíš na uzené maso a uzeniny, než na klasicky pečené, alespoň tak jsem to pochopila. Proto byla ta moje sekaná chybou.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Díky, kluci, já to zkouknu. Zatím jsem ji nepotřebovala, ale podívám se, třeba to je přínosné. :-)

    Odpovědět

  • miroslavrozsival miroslavrozsival

    Eli, jak jsem psal, mrkni na tu internetovou adresu Drostra..., to se používá hlavně na nakládání masa a to v tom musí být několik dnů:-O

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Eli, naši dědové a otcové při nakládání masa používali klasický chlorid sodný (NaCl), v běžném životě známý jako kuchyňská sůl;-):-O. Při použití kuchyňské soli zraní masa trvalo několik týdnů. Praganda pouze tuto dobu zkrátí, rozhodně neobsahuje žádné barvivo(Reny2);-):-).

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Jaký je rozdíl, když to dáš do mletého masa a upečeš sekanou a když do toho naložíš kachní prsa, jako Jenda, a upečeš je? :-O Myslíš dobu tepelné úpravy? Já peču sekanou nejmíň hodinu, spíš déle...

    Odpovědět

  • miroslavrozsival miroslavrozsival

    Elizo, najdi si "Drostra internetový obchod" a tam v nakládacích a konzervačních přípravcích je i Praganda a tam máš napsané, co to je zač;-) K přímému použití, jako třeba ty do sekané se to používat nesmí:-(

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    To je fakt, také by se uzeniny neměly dávat ke konzumaci dětem, minimálně do tří let (moje děti to neznaly do čtyř), a potom jen ta nejsvětlejší kuřecí šunka.
    Jendo, má ta Praganda také nějaký chuťový efekt, nebo jen ten barvící? (Já už si to totiž moc nevybavuju, zkoušela jsem ji, tuším, do sekané, ale stejně jsem se bála, že to přeženu a bude to slané příliš.)

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    jehlanka73, proč má šunka růžovou barvu, proč, když si ji necháte nakrájet, z ní crčí voda? Čímpak asi uzeniny, které jsou běžně k dostání, získávají onu růžovou barvu?;-)

    Odpovědět

  • jehlanka73 jehlanka73

    Praganda není nic moc zdravého, je to jakoby rychlosůl....Kdo nemusí, tak ať to tam nedává...můj názor:-K

    Odpovědět

  • Inka1 Inka1

    :-D:yes::yes: nádhera :-))

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • Eliza Eliza

    A jo, Praganda, já na ni úúúplně zapomněla. Vlastně jsem ji také asi jednou, dvakrát použila, právě díky mužům zde...;-) Ale moc s ní neumím, nevím kolik...;-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: kachní prsíčka. jako minutka kachní prsíčka jako minutka kachní prsíčka podle pohlreicha konfitovaná kachní prsíčka kachní prsíčka s kůží praganda pecená kachní prsíčka kachní prsa po sečuánsku kachni sekaná kluci v akci kachní prsíčka kachní maso kachna po thajsku recept kachní prsíčka pohlreich kachní prsa kluci v akci recepty z kachniho masa kachní maso recepty smažená kachní prsíčka jak dlouho péct kachní prsa praganda použití smazena kachni prsa

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít