Liptovská pomazánka: Originální recept pochází z Rakouska a neobejde se bez kmínu, papriky a nakládaných okurek
20. 9. 2022 Vaření
Název liptovská sice odkazuje k slovenskému regionu Liptov, odkud pochází ta nejlepší slovenská bryndza, ve skutečnosti má ale tato pomazánka spíš rakouský původ. Oblíbená je však i u nás. Připravujeme ji ovšem spíš z tvarohu a kdysi byla součástí i populárních liptovských chlebíčků.
Nejlepší pomazánka z Heurige
Liptovská pomazánka se tradičně pojí s rakouskými vinnými šenky Heurige, které se nacházejí ve východním Rakousku, neslavnější jsou ale ty ve vídeňské čtvrti Grinzing. Název těchto stylových podniků s venkovními zahrádkami je odvozen od mladého letošního vína heuriger, které se tu popíjí ve velkém z „půllitříků“ s uchem a podávají se k němu místní pochutiny, jako jsou různé sýry, klobásky a hlavně chleby s pomazánkami.
Ta liptovská, v Rakousku známá jako Liptauer nebo Liptauer Käse, mezi nimi nesmí chybět. Její název je opravdu odvozen od slovenského Liptova, který byl až do roku 1918 součástí Uherského království, a tedy i Rakouska-Uherska. Pomazánka se samozřejmě připravuje i v maďarské kuchyni, kde se jí říká Körözot. Přímo v Liptově je pomazánka známá pod nářečním názvem Šmirkas.
Mohlo by vás zajímat
Základem liptovské pomazánky je ovčí sýr
Přesný původ pomazánky není znám, rakouské i slovenské verzi je společný podobný druh sýra, z něhož se liptovská pomazánka připravuje. Zatímco na Slovensku je to místní sýr z ovčího mléka brynza, bez které se neobejde slavná slovenská specialita halušky, v Rakousku se původní Liptauer připravuje ze sýra Brimsen. I tento smetanový hrudkovitý sýr se vyrábí primárně z ovčího mléka (může být ovšem i kozí či kravský), má příjemně slanou chuť a jde vlastně o rakouskou verzi brynzy. Pomazánka se dá samozřejmě umíchat i z obyčejného tvarohu, jak se ostatně léta dělala i u nás, nemá pak ale tak výraznou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Pomazánku vylepší okurky, kapary i kaviár
Jemnost této pomazánce dodává našlehané máslo a dokonalou chuť mletá paprika, kmín, pepř a najemno nakrájená nebo nastrouhaná cibule. Tak se připravuje liptovská pomazánka podle toho nejjednoduššího původního receptu, posléze se ovšem začala vylepšovat dalšími ingrediencemi – např. hořčicí, kapary, ančovičkami či sardelovou pastou.
Občas se přímo do pomazánky vmíchávají nadrobno nakrájené kyselé okurky, pivo a v aristokratických kruzích v Maďarsku či v elegantních restauracích monarchie se prý dokonce pomazánka zdobila kaviárem. Běžnějším posypem je však na pomazánku spíš čerstvá pažitka nebo nakrájená zelená paprika.
Zkuste liptovskou pomazánku s pagáčky
Liptauer se většinou podává jako pomazánka. Vynikající je na čerstvém chlebu, ale i jakémkoliv jiném křupavém pečivu. Může se mazat i na plátky okurek nebo jí zkuste naplnit právě poloviny zelených paprik. Někdy se servíruje i jako dip s tyčinkami, na Slovensku se podává i s pečivem zvaným pagáčky. Pokud byste ovšem chtěli ochutnat pravou rakouskou Liptauer, můžete to zkusit podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 250 g sýra Brimsen nebo brynzy, 100 g měkkého másla, 1 lžičku pálivé hořčice, 1 střední cibuli, 1-2 lžíce kaparů, sladkou mletou papriku dle chuti, 1-2 lžíce kmínu, 1∕2 svazky plocholisté petrželky, 20 g nakládaných okurek, čerstvě mletý pepř a sůl.
Postup: Sýr můžete nejprve nechat v utěrce přes noc odkapat pro hutnější konzistenci pomazánky, není to ale nutné. Druhý den vyšlehejte měkké máslo do nadýchané pěny. Vmíchejte sýr a hořčici a promíchejte dohladka. Přidejte kmín a mletou papriku podle chuti, až získáte jasně oranžově červenou směs. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Kapary, petrželku a okurku nakrájejte nadrobno. Vše vmíchejte do tvarohové směsi. V případě potřeby dochuťte pepřem a solí. Liptauer nechte odležet v lednici alespoň hodinu. Podávejte s čerstvým pečivem.
Zdroje informací:
Mountsalemkitchen.com
Kaesewelten.info
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma poctivou dršťkovou: Chuť jí vylepší uzená paprika, sádlo a hovězí vývar
Někdo by ji nepozřel ani za nic, jiní si ji… Číst více
Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?
Vadí vám na dršťkové polévce právě dršťky?… Číst více
Uvařte si indický čočkový dhal. Tohle jídlo voní kořením a zvládnete je připravit snadno doma!
Už jste někdy ochutnali indický pokrm dhal? V… Číst více
Jak uvařit polentu? Při správném postupu může být pochoutkou pro gurmány
Možná jste od někoho slyšeli, že si pochutnával na jídle, kde byla přílohou polenta nebo přímo na polentových plackách či polentovém koláči...? Co to… Číst více
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Jestliže jste polentu ještě nevařili, je načase… Číst více
Jakou kaši uvařit k snídani. Jednoduché, zdravé a vydatné recepty pro začátek nového dne
Rychlá a výživná snídaně Pokud spěcháme, někdy sáhneme po instantních výrobcích, ale uvařit si kaši je docela rychlá záležitost. Vyplatí se to,… Číst více
Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Polenta sama o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy na nás, jak ji ochutíme a čím ji doplníme. Polentu můžeme uvařit buď z kukuřičné krupice nebo… Číst více
Světový den drštěk
Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Červená řepa je přímo ideální podzimní zeleninou.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Rákócziho řezy: Jednoduchý křehký koláč s tvarohem a marmeládou krásně dozdobí sněhová mřížka
Co na chleba? Zkuste avokádovou, tvarůžkovou nebo česnekovou pomazánku
Brynza se hodí nejen na halušky. Jak v českém obchodě poznat tu pravou slovenskou?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 6 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 12 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 15 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 17 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kulinární putování po Vídní: Kde si dát Sachr, kam zajít na buchty a kde vám dají řízek přes celý talíř?
Treska v majonéze: Nejslavnější slovenská retro pochoutka je stále v kurzu. Jak ji připravit doma?
Kynuté těsto na cokoli: Univerzální hrníčkové těsto na koláčky, buchty, záviny i šátečky zvládne každý, postup je snadný