Pochoutkový salát podle ČSN: Retro klasika je levná a snadná na přípravu, navíc stále potěší svou jedinečnou chutí
18. 10. 2024 Vaření
Pochoutkový salát patří mezi jídla, která nás nechávají zavzpomínat na doby dávno minulé. Tento tradiční pokrm totiž na pultech českých lahůdkáren najdeme už pěknou řádku let a neodmyslitelně patří mezi populární svačiny, které si rádi dáme třeba s čerstvým rohlíkem. V čem však spočívá jeho kouzlo?
Dlouhá historie
Pochoutkový salát je oblíbená retro lahůdka, která má už téměř padesátiletou historii. Recept na tento salát byl totiž schválen v roce 1976 pod číslem 50145 československé státní normy pro studenou kuchyni. Díky tomuto předpisu chutnal salát všude stejně, a pokud jste na něj někde narazili, měli jste jistotu, že dostanete chuť, na kterou jste zvyklí.
Jeden z neoblíbenějších salátů se vyznačuje například proti „vlašáku“ jemnější chutí. Klíčovými ingrediencemi jsou šunkový salám, hrášek, majonéza a kyselé okurky, jejichž kombinace mu dodává specifickou vůni a chuť. Konzistence salátu je trochu řidší, proto se často používá například na chlebíčky nebo jako doplněk k vejci natvrdo. Jednoznačně ovšem vede léty ozkoušená a populární konzumace rohlíkem přímo z kelímku, v němž máte salát.
Mohlo by vás zajímat
Modernější varianty
Pro vytvoření zdravější verze pochoutkového salátu můžete nahradit některé tradiční ingredience za méně kalorické a výživnější varianty. Třeba majonézu můžete vyměnit za nízkotučný jogurt nebo zakysanou smetanou, což výrazně sníží obsah tuků a kalorií v salátu. Místo šunkového salámu můžete použít kuřecí nebo krůtí šunku, které obsahují méně tuku, nebo dokonce rostlinné alternativy masa, které jsou v dnešní době stále populárnější.
Aby byl salát výživnější, můžete přidat celer nebo nastrouhanou mrkev, což zvýší obsah vlákniny a vitamínů. Nakonec místo klasického koření zkuste použít čerstvé bylinky, jako jsou petržel, pažitka nebo kopr, které dodají salátu svěží chuť.
Co byly normy
Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie byly souborem standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.
Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin, a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš.
Pochoutkový salát normy označovaly jako: „Uzeninový salát se zeleninou, spojenou majonézou. Salám a okurky jsou v pravidelných tvarech slabých nudliček. Salát je kyprý, dobře spojený majonézou, konzistence složek je přiměřeně měkká. Vůně a chuť lahodná, převládá po majonéze a uzenině.“.
Pochoutkový salát podle ČSN
Na kilogram oblíbeného salátu podle norem budete potřebovat: 420 g šunkového salámu, 200 g konzervovaných okurek, 55 g zeleného hrášku bez nálevu, 300 g majonézy, 6 g octa, 10 g cukru krupice, 0,5 g mletého pepře, 8 g worcesteru, 5 g soli, 20 g hořčice a 30 g cibule.
Jak na to?
- Oloupaný salám a okurky nakrájíme na stejnoměrné nudličky.
- Přidáme zelený hrášek, jemně nakrájenou cibuli, majonézu, ostatní chuťové přísady a vše zlehka promícháme.
- Pro zjemnění chuti můžeme použít cibuli spařenou a vychladlou.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete také připravit retro pochoutkový salát.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak snadno tvarovat a péct rohlíky. Domácí mohou být lepší než od pekaře
Máte rádi rohlíky a jejich tvarování a pečení se vám stále nedaří? Říká se, že cvičení dělá mistra. A možná vám to s naším návodem půjde lépe Jak… Číst více
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Blanšírování je klasická kuchařská technika, která spočívá v krátkém spaření nebo velmi krátkém povaření a následném rychlém ochlazení blanšírovaných… Číst více
Pečeme s Ivou: Jak na křupavé tmavé kaiserky? Díky jednomu triku budou naprosto dokonalé!
Kdo by neznal kaiserky? Oblíbené pečivo, křupavé… Číst více
Pečeme s Ivou: Rychlé sádlové housky pro všední den. Do hodinky je máte na stole!
Došlo vám pečivo a obchod je zavřený nebo daleko?… Číst více
Pečeme s Ivou: Fantastické rohlíky filipky z celozrnné mouky. Jak na ně, aby byly zvenčí křupavé a uvnitř nadýchané?
Máte rádi rohlíky, ale snažíte se omezovat bílou… Číst více
Jak vařit chřest. V kuchyni má pestré využití. Nebojte se ho
Chodíte v zelenině kolem svazečků chřestu a váháte s nákupem, protože si nejste jisti, jak ho správně vybrat a upravit, abyste nebyli zklamáni? S… Číst více
Pečeme s Ivou: Připravte si se mnou nadýchané i krásně křupavé „žitné“ rohlíky!
Chleba už vás omrzel, obyčejné rohlíky taky znáte… Číst více
Chřest je fantastická zelenina, když víte, co při jeho přípravě rozhodně nedělat
Chřest je oblíbenou jarní zeleninou. Však si jej… Číst více
Italské tyčinky grissini se původně pekly jako lék na trávení. Takhle si křupavou pochoutku upečete dnes
U nás je seženete většinou v obchodech s… Číst více
Domácí nebo kupovaná vánočka? V pekárně dáte za necelý kilogram skoro 200 Kč, doma si vánočku upečete za stovku
Voňavá vánočka namazaná čerstvým máslem k… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více