Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedlé dárky pro dospělé: Likér z ledových kaštanů, netradiční cibulová marmeláda nebo poctivá domácí paštika potěší
Zdroj: Toprecepty, Katka B

Jedlé dárky pro dospělé většinou sklízejí velký úspěch. Přichystejte pro své blízké voňavý likér, výbornou cibulovou marmeládu, nebo třeba vynikající paštiku. Uvidíte, že obdarovaní budou nadšeni.

Jedlé dárky pro dospělé

Když přemýšlíme o tom, čím obdarovat své blízké, často nás napadne i jídlo. A to není tak špatná myšlenka. Obzvlášť, když dobroty vyrobíme sami. Takový vlastnoručně přichystaný jedlý dárek potěší. Nezbývá, než se rozhodnout, který dárek to bude tentokrát. Ideální je nějaký ten nápoj a něco dobrého na zakousnutí. Máme pro vás tři chutné tipy. 

Voňavý likér

Tradičním vánočním nápojem je vaječný likér. Není nic lepšího, než ozdobnou lahvinku s voňavým likérem připravit i jako dárek. Na litr voňavého vaječného likéru budete potřebovat: 250 ml rumu, 250 ml smetany (min. 30 %), 100 ml neslazeného plnotučného kondenzovaného mléka, 6 žloutků, 1 vanilkový cukr, 200 g cukru moučky a pár kapek vanilkového aroma podle chuti. 

Jak na to? Do nepřilnavého kastrůlku nalijte smetanu, kondenzované mléko, polovinu moučkového cukru a vanilkový cukr. Pozvolna směs přiveďte k varu a odstavte z tepla. Do větší mísy dejte žloutky, zbylý cukr a vyšlehejte vše do světlé husté pěny. Do krému za stálého šlehání postupně přilévejte horkou smetanovou směs a dobře míchejte. Pokud byste tekutinu nalili rychle, žloutky by se srazily.

Směs přelijte zpět do hrnce a postupně ji zahřívejte a stále míchejte až dosáhne zhruba teploty 75 °C. Směs by měla postupně zhoustnout. Nesmí mít vyšší teplotu, aby se žloutky nesrazily. Při nižší teplotě by zase krém nezhoustl.

Základ na likér můžete připravovat i ve vodní lázni. Je to šikovnější varianta pro začátečníky. Lépe se totiž hlídá potřebná teplota. Hrnec odstavte z tepla, přimíchejte rum a směs přeceďte přes sítko. Tak se zbavíte případných hrudek. Vaječný likér nalijte do naprosto čistých ozdobných lahví, nechte vystydnout a zavřené skladujte v lednici.

Tento klasický nápoj ale můžeme vyladit a darovat v několika chuťových miniverzích, jako je kávový, kakaový, nebo třeba karamelový. 

Náš tip: Přichystejte si likér z ledových kaštanů a Salka.

Cibulová marmeláda do vánočního balíčku

Cibulová marmeláda je netradiční jedlý dárek. Cibuli většinou připravujeme v různých variantách, ale marmeláda to nebývá. Pokud ale řekneme cibulové čatní, budeme už představě blíž. Jde o sladce pikantní dobrotu, jejímž základem je dokaramelova opečená cibulka. Dále je dochucena třeba tymiánem, česnekem a pikantním chilli.  

Náš tip: Připravte do skleničky cibulovou marmeládu

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Paštika jako vánoční dárek

Paštika vypadá jako obyčejná. Ale to pouze tehdy, když ji koupíme v supermarketu. Doma si můžeme přichystat poctivou dobrotu. Paštika se většinou připravuje z jater, můžeme zvolit třeba i krůtí jatýrka a provonět je rozmarýnem. Vynikající je doplněná o pokrájené mandle nebo sušené brusinky. Chcete darovat netradiční paštiku? Dejte dovnitř žampiony.

Náš tip: Jako dárek můžete přichystat i paštiku z kuřecích jater podle tohoto videoreceptu a poté ji hezky zabalit. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více