Netradiční buchtičky s krémem podle Viktorie z MasterChefa: Do deseti minut máte perfektně chutnající sladké jídlo
11. 3. 2025 Vaření
Sladké nadýchané buchtičky zalité voňavým vanilkovým krémem jsou oblíbeným sladkým jídlem mnoha lidí. Přestože máme buchtičky se šodó spojeny se školními jídelnami, nejlepší jsou ty domácí. Jak ukázala Viktorie Lipovčanová, účastnice MasterChef Česko 2020, jdou připravit i zdravě a rychle.
Historie buchtiček se šodó
Původ tohoto dezertu sahá až do rakousko-uherské kuchyně, kde vznikly jako varianta sladkého pečiva podávaného s vanilkovou omáčkou. Název „šodó“ pochází z francouzského „chaud“ (horký), což odkazuje na původní podobu teplého vinného krému. V českých školních jídelnách, kde mnoho z nás registrovalo buchtičky poprvé, se šodó postupně upravilo na nealkoholickou verzi na bázi mléka, cukru a vanilky.
Mohlo by vás zajímat
Druhy krémů
Existuje několik druhů krémů, které lze použít. Klasické šodó se připravuje z mléka, žloutků, cukru a vanilky, ale existují i různé alternativy. Tradiční vinné šodó se vyrábí s bílým vínem a někdy i s trochou rumu. Mléčné šodó, často používané ve školních jídelnách, nahrazuje víno mlékem. Jednodušší variantou je vanilkový pudinkový krém, kde se místo klasického šodó využívá vanilkový pudink. Moderní recepty pak přidávají smetanu pro jemnější chuť nebo kombinují šodó s čokoládou.
Co jste nevěděli
S buchtičkami se šodó je spjato i několik zajímavostí. Třeba původní šodó nebylo vždy vanilkové, v některých receptech se připravovalo s citronovou kůrou nebo skořicí. V Rakousku se podobný dezert často podává s jablečným nebo švestkovým kompotem. Někteří kuchaři přidávají do těsta rozinky, aby bylo sladší a aromatičtější. Moderní verze pak experimentují s čokoládovým nebo ovocným krémem, čímž dodávají tomuto tradičnímu pokrmu novou chuť.
Jak na buchtičky
Buchtičky mohou mít různé podoby, i když tradičně jsou malé a nadýchané. Například máslové buchtičky obsahují více tuku, což jim dodává bohatší chuť, když zvolíte vyšší podíl vajec, dosáhnete jemnější chuti. Pro zdravější variantu lze použít celozrnnou mouku a kromě klasických kynutých buchtiček existují i nekynuté verze, které se obejdou bez droždí a umožňují rychlejší přípravu.
Viktorie Lipovčanová, food blogerka a fitness trenérka, zase připravuje buchtičky jako mugcake. Jak ukázala na svém instagramovém profilu, během pár minut máte velmi jednoduchou verzi buchtiček, která je navíc velmi zdravá.
Mugcake á la buchtičky s krémem
Na přípravu netradičních buchtiček budete potřebovat: 1 lžíci špaldové mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 odměrky proteinu, špetku soli, 1 lžíci bílého jogurtu, 1 vejce, 1 proteinový pudink a lyofilizované maliny.
Jak na to?
- V hranaté misce, kterou můžete použít v mikrovlnce, smíchejte špaldovou mouku, protein, prášek do pečiva a špetku soli. Poté přidejte jogurt a celé vejce.
- Vzniklé těsto dejte na 3 minuty na plný výkon do mikrovlnné trouby. Následně můžete „mugcake“ ještě opéct na pánvi.
- „Mugcake“ nakrájejte na kostičky (buchtičky) a dejte do misky.
- Přidejte vanilkový proteinový pudink a dejte ještě na 30 vteřin do mikrovlnky.
- Ozdobte ovocem a podávejte.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit skvělé dukátové buchtičky s krémem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více