Jablečné taštičky, které zachránily jedno francouzské město. Zvládnou je i začátečníci a nejlépe chutnají čerstvé a ještě teplé
13. 3. 2025 Vaření
Plněné taštičky nebo šátečky jsou oblíbené v mnoha kuchyních, nejvíc však ve Francii, kde se jim říká chaussons, a v anglicky mluvících zemích - tam jsou známé jako turnovers. Nejčastěji se plní jablky, ale mohou být i s jiným druhem ovoce, případně klidně i slané. Chutnat budou vždy skvěle.
Jednoduché jablečné taštičky
Jablečné taštičky nebo šátečky jsou jedním z nejjednodušších moučníků vůbec, hlavně tehdy, když je připravíte z kupovaného listového těsta. Klidně ovšem můžete sáhnout po domácím, taštičky pak budou rozhodně ještě lepší a máslovější.
Jde vlastně jen o moučník z klasického listového těsta, které se naplní, přehne se přes náplň, utěsní a upeče. Právě ze způsobu přípravy je odvozen název turnovers, což doslova znamená „překlápěče" nebo „obrácené".
Mohlo by vás zajímat
Různé tvary, různé náplně
Taštičky jsou dokonalou kombinací křehkého a křupavého listového těsta, v němž jsou zabalená voňavá a sladká jablíčka ochucená skořicí, případně i jiným kořením, třeba badyánem. Taštičky mívají nejčastěji trojúhelníkový tvar, ale mohou být případně i obdélníkové.
Do listového těsta lze zabalit i třešně, jahody, borůvky, broskve nebo třeba pudink. Je možné je připravit i naslano (například s hovězím, kuřecím, sýrem a špenátem) – takové jsou pak obdobou mexických empanadas. Nejčastější jsou ale turnovers jablečné, plněné na másle podušenými jablíčky, přičemž tato náplň se báječně snoubí s voňavým máslovým těstem.
Jako malé pantoflíčky
Navzdory zdánlivé obyčejnosti tohoto sladkého pečiva se s turnovers pojí poměrně zajímavý příběh. Kořeny tohoto moučníku lze hledat ve Francii, kde se mu říká Chaussons aux Pommes. Tento název znamená znamená „bačkůrky" nebo „pantofle“, neboť tvar tohoto pečiva připomíná měkké pantoflíčky. Někdy se tak můžete setkat i s anglickým výrazem Lady’s Slippers – tedy dámské pantofle.
Moučník, který zachránil město
První písemný doklad o pečivu pochází z roku 1753, tyto malé šátečky se však vyráběly mnohem dřív. Podle legendy se v roce 1630 v městečku Saint Calais ve francouzském regionu Sarthe rozšířila epidemie. Zdejší hradní paní chtěla místním obyvatelům trochu usnadnit život a ulevit jim od jejich utrpení, proto chudým rozdala mouku a jablka.
Ti z nich upekli Chausson aux Pommes a jen díky tomu ve městě epidemii překonali. Dodnes se tu proto vždy v září konají oslavy právě na počest Chausson aux Pommes. Všichni místní pekaři pak tyto taštičky pečou a rozdávají lidem na ulicích. V 19. století se pečivo dostalo za velkou louži, kde se rovněž stalo velmi oblíbeným.
Recept na Chausson aux Pommes
Pokud máte rádi jablečné moučníky, můžete tyto jablečné taštičky vyzkoušet. Oceníte je na snídani, doma k odpolední kávě i jako svačinu na výletě. Jak na ně?
Budete potřebovat: 400 g listového těsta, 3 jablka, 30 g moučkového cukru, 1 lžíci vody, 1 tyčinku skořice, 1 vejce na potření. Na sirup si připravte: 20 ml vody a 20 g cukru.
- Nejprve omyjte a oloupejte jablka. Odstraňte jádřince a semínka a jablka nakrájejte je na kousky. Třetinu jablek vložte do hrnce s cukrem a vodou. Vařte na mírném ohni 10 minut a pravidelně míchejte.
- Přidejte druhou třetinu kousků jablek a tyčinku skořice. Přikryjte a vařte dalších 10 minut. Nakonec přidejte poslední třetinu jablek. Přikryjte a duste dalších 10 minut. Tento třífázový proces vaření zajistí, že se směs rozplývá v ústech a kousky jablek jsou na skus křupavé. Odstraňte pokličku a vařte ještě 5 minut na mírném ohni, aby se vypařila přebytečná tekutina.
- Listové těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi 4 mm. Vykrájejte z něj oválky pomocí vykrajovátka nebo pomocí papírové šablony nožem. Z uvedeného množství byste měli vytvořit asi osm taštiček.
- Kousky těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem a do středu každého kousku naneste lžičkou náplň. Okraje potřete vodou, přeložte je přes náplň a prsty nebo vidličkou pevně přitiskněte, aby náplň během pečení nevytekla ven.
- Taštičky pak potřete rozšlehaným vejcem a vložte asi na 1 hodinu do chladničky. Předehřejte troubu na 220 °C, vložte do ní plech s šátečky, snižte teplotu a taštičky pečte 35 minut při 180 °C.
- Těsně před koncem pečení si připravte sirup povařením vody s cukrem asi 2 minuty. Jakmile taštičky vyndáte z trouby, potřete je sirupem. Díky tomu budou krásně lesklé.
Náš tip: Milovníci jablečných dezertů si mohou upéct i tento křehký koláč podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Thespruceeats.com: Apple Turnovers
Milkandhoneythebakery.com: The Apple Turnover, The Pastry That Saved an Entire Village
Thatskinnychickcanbake.com: Chaussons aux Pommes
Saint-calais.fr: Fête du Chausson aux Pommes
Iletaitunefoislapatisserie.com: Chaussons aux pommes - recette maison
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Jak dlouho vydrží naložené maso? Záleží na druhu masa a na teplotě v lednici
Je známo, že naložení masa v olejové marinádě prodlužuje jeho trvanlivost, proto při nakládání olejem, solí a česnekem rozhodně nešetříme, maso bude… Číst více
Jak ochutit marinádu na grilování? Je báječná s čerstvým česnekem i s bylinkami
Marinádu na maso můžeme připravit jednoduše doma, postačí nám k tomu základní surovina, kterou je olej, ideálně slunečnicový nebo řepkový a sypké… Číst více
Chyby při marinování masa: Příliš mnoho oleje i opakované použití marinády
Marinády mají obsahovat tři základní ingredience: olej, koření nebo bylinky a kyselou složku (ocet, citronová šťáva nebo mléčné výrobky). Potom už je… Číst více
Časté chyby při nakládání masa: Nevěřte tvrzení, že čím více koření, tím lépe
Chyb při nakládání masa můžete udělat celou řadu, pokud se však seznámíte se základy marinování, snadno jim předejdete. Díky tomuto postupu přípravy… Číst více
Rady a recepty na muffiny. V čem a jak je péct
Muffiny neboli jednoporcové bábovičky či dortíky k nám přišly z Ameriky a jsou sympatické vesměs jednoduchou přípravou, kterou zvládne každý.… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
15 receptů na cupcakes: Inspirujte se originálními recepty a překvapte rodinu
Cupcakes se často podávají při slavnostních příležitostech, jako jsou dětské oslavy, svatby i firemní akce. Pečou se v nižších rovných košíčcích s… Číst více
Jednoduché pohoštění na párty: Dortová lízátka pro malé, falešný tatarák pro velké
Ať už vás čeká oslava narozenin, zahradní párty… Číst více
7 oblíbených jídel s jogurtem. Jak je připravit co nejchutněji
Jogurt v naší kuchyni Použití jogurtu je široké. S müsli a ovocem je součástí oblíbených snídaní. Zdobíme jím lívance potřené marmeládou. Přidáváme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více