Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem internetu jsou tyhle jablečné bochánky podle zkušené pekařky Míši. Voní skořicovým cukrem a jsou krásně nadýchané
Zdroj: se souhlasem Michaely Rau

Na první pohled vypadají jako pocukrované koblížky, na sociálních sítích ale tyto bochánky z kynutého těsta vzbudily doslova poprask. Na rozdíl od koblih se ovšem jablečné bochánky nesmaží, ale pečou v troubě. Voní skořicí a chutnají přímo úžasně. Kdo by odolal?

Bochánky inspirované skořicovými taštičkami

Autorkou slavných jablečných bochánků, které ve facebookové skupině Pečem pecen vyvolaly přímo jablečno-bochánkové šílenství, je známé bloggerka, pekařka a autorka kuchařky Terapie těstem Michaela Rau. Když před časem recept vkládala na sociální sítě, určitě netušila, jaké nadšení vyvolá. Její příspěvek zněl: „Takhle to dopadá, když vezmete dítě do pekárny. Jablečná skořicová taštička od pekaře k svačině byla moc dobrá. Tak dobrá, že syn zavelel repete. A protože oba rádi pracujeme s těstem, rozhodla jsem se dítko na odpoledne zabavit. Co na tom, že ta naše je pečená a kupovaná smažená, důležité je, že to bylo ve výsledku prostě křupavé a skořicové!“ 

A strhla se jablečná mela! Ve skupině začali péct jablečné bochánky skoro všichni. I proto jsme Michaelu požádali o recept a fotku. A obojí s jejím svolením předáváme vám.

Jablečné bochánky zvládnou i začátečníci

Chválil je každý, kdo je vyzkoušel a všichni se hromadně shodovali, že je musejí upéct znovu a nejlépe z dvojité dávky těsta. Jablečné bochánky totiž opravdu úžasné jsou. Jsou výbornou možností, jak zpracovat jablka, když se vám nechce do štrúdlu. Jsou jemné, lehké, nadýchané, plné sladkých jablíček, a i když jsou z kynutého těsta, zvládne je upéct i začátečník. Případně můžete pečením zabavit i své potomky.

A hlavně je zvládnete i večer po návratu z práce a budete je mít připravené ráno na snídani. Kromě toho jsou jablečné bochánky ideálním pečivem, které si zabalíte kamkoliv a můžete je zbaštit i za pochodu, když se nestihnete ráno nasnídat. A pro děti jsou přímo ideální svačinkou do školy.

Vláčné, křupavé a nadýchané pečivo

Těsto na bochánky je díky zakysané smetaně (případně je možné použít i tučnější jogurt nebo podmáslí) příjemně vláčné a vydrží dobré i několik dní. Ale podle reakcí na Facebooku je úspěch, když je uhájíte do druhého dne. Těsto můžete nechat kynout klasicky nebo klidně i přes noc v lednici a pak je upečete až ráno, aby byly bochánky úplně čerstvé.

Dokonalou konzistenci zajistí i rostlinný olej, případně můžete sáhnout po přepuštěném másle ghí nebo sádle. Třešničkou na dokonalosti bochánků je skořicový cukr, v němž se na závěr obalují. Díky tomu jsou báječně křupavé, stejně jako smažené taštičky s jablky z obchodu, které byly autorce inspirací.

Recept na dokonalé jablečné bochánky

A jak tedy ty vyhlášené jablečné bochánky připravíte? Zde je recept! Na devět bochánků budete potřebovat: 250 g hladké či polohrubé mouky, 100 g kysané smetany, 35 g oleje, 50 g mléka (záleží na hustotě smetany), 20 g cukru, 1 žloutek, 10 g čerstvého droždí, 2 g soli. Na náplň si připravte: 200 g nahrubo nastrouhaných jablek (okapaných a vymačkaných), 20 g cukru a šťávu z 1/2 citronu. Na posyp potřebujete: 6 lžic cukru krupice, 1 rovnou lžičku skořice a bílek.

Postup: Rozdrobte droždí, smíchejte s cukrem a rozmíchejte na kašičku. Poté přidejte ostatní suroviny. Mléko dávejte dle potřeby, záleží na hustotě smetany. Pak vše promíchejte a vypracujte těsto. To by mělo být pružné a hladké, minimálně lepivé. Hotové těsto zakryjte a nechte hodinu kynout, do dvojnásobku.

Než vám vykyne těsto, nastrouhejte jablka nahrubo a šťávu z větší části vymačkejte. Pak jablka smíchejte s citrónovou šťávou a cukrem. Pokud máte jakákoli jiná strouhaná jablka (mražená či ve sklenici), použít je můžete samozřejmě také. Ta mražená je dobré povařit, zahustit lžící kukuřičného škrobu a nechat vystydnout.

Těsto po vykynutí rozdělte na 9 stejných dílů. Vytvořte z nich placičky, naplňte jablky a zabalte je jako buchty. Spoje pořádně zmáčkněte k sobě. Bochánky pak položte na pečící papír spojem dolů a nechte ještě 20 minut kynout. Dobu kynutí počítejte od vytvarování posledního kusu. Troubu předehřejte na 180 °C a před pečením bochánky pomašlujte bílkem rozmíchaným s trochou vody. Pečte asi 20 minut. Ještě horké bochánky postupně potřete znovu bílkem a ihned namočte do skořicového cukru nebo jím bochánky pocukrujte, poté je nechte na mřížce vychladnout.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více