Neodolatelné ďábelské tousty s krůtím masem podle Těhotnýho kuchaře: Pikantní, šťavnaté a vonící po šalvěji
29. 3. 2025 Vaření
Ďábelské tousty patří mezi oblíbené pikantní pochoutky, které se hodí jako rychlá večeře, pohoštění k pivu i jako vydatná svačina. Jejich kouzlo spočívá v dokonale ochucené masové směsi, křupavém pečivu a ostrých ingrediencích, které dodají jídlu ten správný říz. Jak si připravit perfektní masovou směs z krůtího masa prozradil Těhotnej kuchař.
Mleté, trhané i uzené
Základem dobré směsi je kvalitní maso. Nejčastěji se používá mleté hovězí nebo vepřové, které se dobře propeče a vstřebá chutě koření. Skvělou volbou je také drůbeží maso, například kuřecí nebo krůtí, které je lehčí a rychle hotové. Právě proto ho v receptu, který prezentoval na svém instagramovém účtu, použil i Jaroslav Vajgl, food blogger, známý jako Těhotnej kuchař.
Pro výraznější chuť lze sáhnout po trhaném mase, vepřová plec nebo hovězí krk uvařené doměkka a natrhané na vlákna dodají toustům šťavnatost. Milovníci uzenin mohou do směsi přidat klobásu, nebo třeba anglickou slaninu. Tyto ingredience nejen zesílí masovou chuť, ale také zajistí, že bude směs krásně šťavnatá.
Mohlo by vás zajímat
Papriky, rajčata i pálivé ingredience
Ďábelské toasty by bez zeleniny nebyly to pravé. Klasikou jsou červené papriky, které v jídle hrají barevně, navíc přidají příjemnou sladkost. Skvělá jsou i rajčata, která směs zvláční a okyselí. Není na škodu přidat i cibuli a česnek pro lehkou štiplavost.
Nezbytnou součástí jsou ostré přísady, jde přece o ďábelské tousty. Čerstvé nebo sušené chilli papričky, feferonky, kajenský pepř nebo stále populárnější chipotle dodají toastům onu „pekelnost“. Pikantnost lze zvýraznit i trochou hořčice, worcesterské omáčky nebo tabasca.
Topinka dle libosti
Podstata dobrého toustu je nejen ve směsi, ale i v samotném pečivu. Chléb musí být křupavý a dostatečně pevný, aby udržel pořádnou porci ostré směsi. Topinku si můžete připravit klasicky na pánvi s olejem nebo nasucho, pokud jich budete chtít opéct víc, vyplatí se použít troubu. Tam můžete v závěru i zapéct topinky se sýrem.
Směs mnoha využití
Tento způsob přípravy zvolil i Těhotnej kuchař, který zároveň přidal i několik tipů. „Směs na ďábelské tousty můžete dát na topinku, ale stejně dobře zafunguje i jako rychlá večeře s těstovinami, ideální budou špagety. Do pánve dáš prohřát směs, přidáš škrobovou vodu z těstovin k tomu těstoviny a chvilku povaříš,“ radí oceňovaný influencer. „Můžeš se pustit i do většího množství, směs přendat do skleniček a při 90 °C zavařit. Pak budeš mít rychlou svačinu nebo večeři pořád po ruce,“ dodává.
Ďábelské tousty s krůtím masem
Na přípravu rychlé směsi na topinky budete potřebovat: 500 g mletého krůtího masa, 1 střední cibuli, 3 stroužky česneku, 1 lžičku sušené šalvěje, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 lžičku rajčatového protlaku, 1 lžíci balzamikového octa, 1 lžičku třtinového cukru, 1 lžičku uzené papriky, jalapeños (dle chuti), pálivé beraní rohy (dle chuti), 1 nakládanou pečenou papriku, 1 krabičku rajčatové passaty (500 ml) nebo plechovku konzervovaných rajčat, strouhaný tvrdý sýr, olej nebo sádlo, sůl a pepř
Jak na to?
- Na pánvi, kterou můžete dát do trouby a má poklici, rozehřejte tuk (ideální je kuřecí výpek, ale jde použít sádlo i olej). Na něm orestujte maso, které osolíte, opepříte a vařečkou rozdělíte na malé kousky.
- Když je maso orestované, vyndejte ho z pánve do misky, do pánve dejte lžíci sádla a na něm osmažte dosklovata najemno nakrájenou a lehce osolenou cibuli. Poté přidejte najemno nakrájený česnek a nechte ho chvilku restovat.
- Přidejte sušenou šalvěj, hořčici a protlak a vše promíchejte. Přilijte balzamikový ocet a vše zarestujte. Přidejte třtinový cukr a nechte ho zkaramelizovat.
- Nakonec přidejte uzenou papriku, rychle ji zarestujte a do pánve vraťte maso. Přidejte podle chuti jalapeños, beraní rohy a pečenou papriku. Vše důkladně promíchejte.
- Přilijte passatu nebo konzervovaná rajčata a znovu zamíchejte. Pánev přikryjte poklicí a vložte do trouby rozehřáté na 160 stupňů. Pečte zhruba 60 minut.
- Poté pánev vyndejte, směs promíchejte, popřípadě dochuťte. Následně ji dejte na topinky, posypte nastrouhaným sýrem a chvilku zapečte v troubě. Pak už můžete servírovat.
Náš tip: Na topinku si podle našeho video receptu můžete připravit i skvělou zeleninovou směs.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více