Jan Punčochář připravil skvělou pomazánku na topinku: Ukázal i fígl, jak dosáhnout perfektně křupavého chleba
10. 11. 2024 V kuchyni s VIP
Vytvořit nedělní oběd ze surovin od vzácných hostů pořadu Ledničko, vyprávěj! měli opět za úkol Jan Punčochář a Přemek Forejt. Mezi dvěma ingrediencemi se tentokrát objevila i masová konzerva, která renomovaným šéfkuchařům pořádně zamotala hlavy. Nakonec z toho ovšem vznikla skvělá směs na topinku.
Praha vs. Brno
Pomyslný souboj mezi Prahou a Brnem odstartovali hosté pořadu TV NOVA Ledničko, vyprávěj!, Natálie Otáhalová a Petr Švancara tradičně - tedy odhalením surovin, které pro vaření přinesli a ze kterých museli dva špičkoví šéfkuchaři připravit zajímavá jídla. A jaké že byly ty dvě suroviny? Lilek a masová konzerva! Lilek přinesla Natálie a konzervu zvolil bývalý fotbalista.
Právě konzerva dokázala překvapit i tak zkušené kuchaře, jakými jsou porotci MasterChef Česko Jan Punčochář a Přemek Forejt. Ti označili výrobek jako vhodnou alternativu do lesa, ne však k normálnímu vaření. Přesto se museli s úkolem „popasovat“ a zvládli to skvěle.
Mohlo by vás zajímat
Pomazánka z konzervy
Když začal majitel restaurace U Matěje, Jan Punčochář, krájet chleba na krajíce, už bylo jasné, že najemno nakrájený obsah konzervy poslouží, společně s dalšími ingrediencemi, jako pomazánka na lahodnou topinku. „To jsme jedli jako malí, ale ne z kupované konzervy, z domácí, zabijačkové,“ vysvětlil Punčochář.
Základem jídla jsou, kromě konzervy, šalotka nebo cibule, hořčice, kapary, trocha ančoviček, kyselé okurky, sůl a pepř. „Vše se spojí s masem z konzervy, dá se to do sklenice a uloží do lednice,“ popsal šéfkuchař. „Když potom přijdete večer z hospody, máte hlad, jenom pomazánku namáznete na chleba a máte skvělé jídlo,“ dodal.
Netradiční topinky
Největším překvapením pro moderátorku pořadu Ledničko, vyprávěj!, Veroniku Beskydiarovou alias Besky, byl ovšem způsob, jakým Punčochář připravil topinky. „Nemám rád, když jsou moc mastné, takže jsem dal na pánev trochu oleje, přidal chleba, trochu ho z jedné strany opekl, obrátil a potom nechal dodělat do trouby, aby začal křupat,“ vysvětlil Honza vítězce soutěže MasterChef Česko 2021.
Topinky s masovou pomazánkou
Na topinky podle Jana Punčocháře budete potřebovat: půl bochníku chleba, 3 celé masové konzervy, 3 šalotky, 10 filetů ančoviček, 5 lžic kapar, 12 cornichons okurek, 3 hrsti hladkolisté petržele, 100 ml hořčice, 5 stroužků česneku, sůl a pepř.
Jak na to?
-
Najemno nakrájejte šalotku, ančovičky, kapary, nakládané okurky cornichons a hladkolistou petrželku. Smíchejte v míse s hořčicí, přidejte sůl, pepř a masovou konzervu.
-
Na troše oleje si krátce osmažte topinky z obou stran a dejte je dopéct do trouby dokřupava.
-
Hotové topinky pomažte trochou česneku a masovou pomazánkou.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit topinky s pikantní kuřecí směsí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nová kulinářská show Ledničko, vyprávěj! Diváci se pobaví, říká Punčochář. Občas se to zvrhlo, dodává Forejt
Hermelínová pomazánka na topinky: Pikantní varianta na osmaženém chlebu potřeném česnekem má luxusní chuť
Kysané zelí může vydržet i rok. Základem je správný výběr zelí, důsledná hygiena a důležitý fígl s vodou
Přečtěte si Zobrazit více
Díky low carb dietě zhubla 40 kilo a postavila na tom své podnikání. Teď Hanka z Poděbrad peče skvělé „dietní“ dorty
Kundrfály: Knedlíky ze zelím a cibulí z jednoho pekáčku se podle receptu knedlíkového mistra povedou každému
Chalupářské fazolky podle Mirka Donutila: Pikantní dobrota s vepřovým masem je do pár minut na stole a přípravu zvládne každý