Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hledáte nějaký jednoduchý recept, s jehož přípravou nestrávíte spoustu času, ale přitom bude vypadat efektně? V tom případně jsou řezy šmórin přesně pro vás. A navíc, pokud milujete kakaové dezerty a šlehačku, není co řešit.

Řezy jako oblíbený zákusek

Různé řezy nebo zkrátka koláče na plech patří k nejvděčnějším moučníkům vůbec. Jejich příprava je velmi snadná, vystačíte si s pár ingrediencemi, které většinou máte doma, a ještě je můžete různě obměňovat.

Vynikající jsou s ovocem, s pudinkem nebo třeba s tvarohovým krémem. Prostě s tím, co máte rádi nebo co máte na pečení k dispozici. Jde zkrátka o ideální moučník k odpolední kávě, který zvládnete upéct rychle i pro nenadálou návštěvu. 

Zákusek, po němž budete šmórin

Milovníky kakaa a moučníků s příchutí čokolády určitě nadchnou řezy šmórin, které nám poskytla naše čtenářka a jde o její oblíbený rodinný recept. Ptáte se, proč šmórin? Řezy jsou totiž ozdobené vrstvou šlehačky, která je navíc posypaná kakaem. Při jejich konzumací tak hrozí, hlavně u dětí, že budou špinavé až za ušima neboli, jak se říká lidově v některých koutech naší vlasti, šmórin

S krémem z mascarpone navíc

Řezy šmórin jsou takovou snadnější verzí dortu Harlekýn. Stejně jako slavný dort z cukráren jde o dokonalé spojení kakaového korpusu a kakaové nebo čokoládové šlehačky. Jen na rozdíl od harlekýnu se na řezy dává ještě vrstva krému z mascarpone a kysané smetany zpevněná želatinovým ztužovačem.

Na ozdobu pak samozřejmě nesmí chybět šlehačka, nejlépe ta dochucená kakaem či čokoládou, známá jako pařížská. Tu si můžete udělat doma třeba podle našeho návodu, nebo si ji můžete koupit rovnou hotovou v kelímku v obchodě. 

Recept na řezy šmórin

Na řezech šmórin je úžasné, jak je těsto krásně lehoučké a nadýchané. Předností zákusku navíc je, že obsahuje jen velmi málo mouky, pouhé tři lžíce, a také to, že při jeho přípravě nebudete ani potřebovat váhu – vystačíte si právě jen se lžícemi.

A pokud byste chtěli, můžete moučníku dodat slavnostnější ráz a upéct jej v dortové formě. A jak tedy řezy šmórin uděláte? 

Budete potřebovat: 3 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce cukru krupice, 1 lžičku kypřicího prášku, 1 lžíci olivového oleje, 1,5 lžíce holandského kakaa. Na krém si připravte: 250 g mascarpone, 200 g zakysané smetany, moučkový cukr podle chuti, 2 lžíce želatinového ztužovače, 1 pařížskou šlehačku v kelímku a kakao na posypání moučníku. 

  1. Připravte si plech nebo formu o rozměrech 20x20 cm a vyložte ji pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny a poté do ní zlehka vmíchejte olivový olej.
  3. Mouku, prášek do pečiva a kakao prosejte do mísy a zamíchejte do žloutkové pěny. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte ušlehaný sníh.
  4. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech a ve vyhřáté troubě pečte 15-20 minut. Pokud si nejste jisti, zda je těsto správně upečené, ke konci pečení do něj zapíchněte špejli. Pokud se na ni těsto nelepí, je hotovo.
  5. Než piškot vychladne, připravte krém. Mascarpone smíchejte se zakysanou smetanou, do směsi přidejte 1 lžíci želatinového ztužovače, moučkový cukr dle chuti a vše vyšlehejte do nadýchaného krému. Te poté rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus.
  6. Pařížskou šlehačku vyšlehejte s 1 lžící ztužovače a v tenké vrstvě ji rozetřete na bílý krém. Přes sítko poprašte kakaem a dejte ztuhnout do lednice. Hotový řez krájejte na úhledné čtverečky. Pokud byste dort dělali do dortové formy, můžete šlehačku navrch nanést ozdobně pomocí cukrářského sáčku. 

Recepty k tomuto článku