Pařížská šlehačka korunuje nejeden zákusek. Připravte si tu nejlepší podle slavné cukrářky Mirky van Gils Slavíkové
16. 1. 2023 Vaření
Pařížská šlehačka je nezbytná pro řadu zákusků. Můžete si ji sice koupit hotovou, ale té domácí se nevyrovná. Na přípravu sice potřebujete dva dny, ale náročná není. Jaký je rozdíl mezi oblíbenou pařížskou šlehačkou Mirky van Gils a Josefa Maršálka?
Co je pařížská šlehačka
Pařížskou šlehačkou se plní čokoládové zákusky (třeba pařížské rohlíčky) a dorty, které je třeba brzy sníst. Připravuje se ze smetany ke šlehání (33%), kakaa a cukru krupice. Jak se liší od pařížského krému? V tomto krému je navíc máslo a v chladnu vydrží déle než pařížská šlehačka. Obě náplně se uchovávají v lednici.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou varianty přípravy pařížské šlehačky
Existuje několik variant přípravy pařížské šlehačky. První spočívá ve smíchání a vaření smetany ke šlehání, moučkového cukru a práškového kakaa. Ideální je použít kvalitní kakao holandského typu.
Druhý způsob je variantou známé cukrářky Mirky van Gils, kdy používá nejen smetanu ke šlehání, cukr krupici a kakao, ale také pro lepší čokoládovou chuť přidává čokoládu.
Další oblíbený cukrář, Josef Maršálek, se pro Český rozhlas svěřil, že přidává ke smetaně, cukru krupici a kakau ještě trošku soli a trošku skořice. Často se uvádí na přípravu pařížské šlehačky i kombinace smetany ke šlehání (500 ml) a hořké čokolády (200 g).
Všechny varianty základu na pařížskou šlehačku se nechávají vychladnout, a pak se dávají do ledničky do druhého dne.
Co je důležité pro přípravu pařížské šlehačky
Mirka van Gils radí, že když vyndáte základ pro pařížskou šlehačku z lednice, nenechávejte ji zteplat, ale ještě studenou ji vyšlehejte do husté pěny. Nepřešlehejte ji. Hotovou šlehačku je třeba sníst do dvou dnů.
Mohlo by vás zajímat
Jak na pařížskou šlehačku
Na kombinovanou variantu podle Mirky van Gils, která kakao ještě doplňuje čokoládou, potřebujete 600 g smetany ke šlehání, 30 g kakaa holandského typu, 60 g cukru krupice a 60 g tmavé čokolády nalámané na kousky. Jak na to? Do kastrolu se silným dnem nalijte smetanu, přidejte cukr, a přiveďte k varu. Když se z tekutiny začne kouřit, prosijte kakao. Míchejte metličkou na šlehání a přiveďte k varu. Vypněte. A přimíchejte čokoládu, dokud se nerozpustí. Svařenou šlehačku přeceďte přes cedník, aby tam nebyly žmolky. Nechte ji vystydnout, a pak ji přesuňte v zakryté nádobě do lednice a nechte přes noc. Druhý den vyndejte směs z lednice, promíchejte ji a vložte do vysoké misky. Je lepší, když je šlehačka dobře vychlazená, lépe se šlehá. Vyšlehejte pevnou šlehačku, a můžete zdobit.
Připravte si třeba výborné čokoládové řezy s pařížskou šlehačkou.
Zdroje informací:
https://region.rozhlas.cz
https://www.stream.cz
Náš tip: Připravte si podle tohoto videoreceptu pařížské rohlíčky s pařížským krémem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat kvalitní čokoládu? Sledujte složení, množství kakaa i původ kakaových bobů
Pařížskou šlehačku si můžete jednoduše připravit. Postup ukážeme ve videonávodu
Holka u plotny radí: Jak na křehké sýrové roládky s nivou a ořechem? Podle tohoto receptu od tety Lidky chutnají skvěle