Lučina s medvědím česnekem podle Pavla Berkyho: Lahodná a jednoduchá pomazánka jen ze tří surovin
1. 5. 2025 Vaření
Lučina patři mezi nejoblíbenější sýry, které v českých domácnostech najdete. Jemná chuť, krémovost, to jsou základní trumfy, kterými lučina útočí. Co kdybychom ovšem přidali i výjimečnost medvědího česneku a vytvořili tak pomazánku, která má nejen zajímavou barvu, ale především skvělou chuť? Jak na to, prozradil Pavel Berky.
Čerstvý sýr, který máme rádi
Lučina je v našich kuchyních stálicí. Čerstvý sýr, který si většina z nás spojuje se zdravou snídaní, pomazánkou na chleba nebo lehkou večeří, se v jídelníčku mnoha Čechů objevuje skutečně velmi často. V obchodech je běžně k dostání pod známými značkami, ale domácí verze má své nezpochybnitelné kouzlo. Nejenže víte přesně, co jíte, ale můžete si ji přizpůsobit vlastní chuti a při její přípravě použít i sezónní suroviny.
Domácí lučina se připravuje snadno, nejčastěji z jogurtu a smetany. Vzniká jednoduchým scezením přes plátno nebo jemné sítko. Výsledkem je sýr, který si zachová krémovost, ale zároveň je hutnější než běžný jogurt.
Mohlo by vás zajímat
Domácí je lepší
Kdo už někdy doma vyráběl lučinu, ví, že její kouzlo je i v tom, že můžete podle chuti přidávat čerstvé bylinky, koření, sušená rajčata, ořechy nebo třeba medvědí česnek. A právě ten jí dodá nezaměnitelný sezónní šmrnc.
Navíc medvědí česnek zažívá v posledních letech doslova kulinářský boom. Tento jarní trend, který volně roste hlavně ve vlhkých listnatých lesích, si získal srdce milovníků bylinek i špičkových kuchařů. Ne náhodou, jeho chuť je svěží, česneková, ale zároveň jemnější než klasický česnek, takže se hodí i pro ty, kteří jinak ostrému aroma neholdují.
Medvědí síla
V kuchyni má medvědí česnek široké využití, výborně se hodí do pesta, polévek, omelet, domácích těstovin, rizota nebo jen tak nasekaný na chleba s máslem. V kombinaci s domácí lučinou vytváří dokonalou kombinaci. Navíc příprava lahodné pomazánky zabere chvilku, což dokázal na svém instagramovém účtu i semifinalista soutěže MasterChef Česko 2020 Pavel Berky. Jeho recept dokazuje, že kolikrát i v kuchyni platí známé pořekadlo, že v jednoduchosti je krása.
Domácí lučina s medvědím česnekem
Na přípravu vynikající pomazánky budete potřebovat: 500 g tučnějšího bílého jogurtu nebo jogurtu řeckého typu, 125 ml smetany ke šlehání, 100 g medvědího česneku, sůl a bílý pepř.
Jak na to?
- Do blenderu nebo mixéru dejte jogurt, medvědí česnek a dle chuti sůl a pepř. Vše rozmixujte dohladka.
- Poté vařečkou přimíchejte smetanu.
- Celou směs vylijte do sítka vyloženého kuchyňským plátýnkem a dejte do lednice na 24 hodin okapat.
- Hotovou lučinu si můžete přendat do sklenice, kde vám v lednici vydrží i týden.
- Podávejte na oblíbeném pečivu s čerstvou zeleninou nebo bylinkami.
Do soukromí Pavla Berkyho můžete nahlédnout v naší fotogalerii:
Náš tip: Domácí lučinu si můžete připravit i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více