Bezkonkurenční lučina, dělaná doma

Bibinka Kuchařka:

Doba přípravy: 24 hodiny a 30 minut asi tak 500 g Ostatní 127 názorů

můj první pokus :)
553
Recept si zatím oblíbilo 53 kuchařů

Suroviny

1500 ml bílého jogurtu
250 ml celá smetana na vaření nebo šlehačka
špetka soli
Recept si zatím oblíbilo 53 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme jogurty se smetanou a solí, směs přendáme do cedníku s plátýnkem, trochu překryjeme a cedník položíme na misku, která by měla mít na odkapávání pod cedníkem prostor, aby dobře odkapávala syrovátka po 24 hodin v lednici.

  2. Hotovou lučinu si dáme do nějaké plastové krabičky a uložíme si jí v lednici. Měla by takto uchovaná vydržet docela dlouho.

Poznámka

Recept mi poslala moje sestra, že na ní hodně ušetří, má jí větší množství-z těchto ingrediencí je jí půl kila a pravila, kam se hrabe kupovaná Lučina-což mohu potvrdit, je lahodná, jemňoučká a hutná! Dochucení a použití pak už záleží na každém samotném. Mně chutná na pečivu s máslem, posypaná pažitkou. Protože jsem jí dělala poprvé a neměla jsem zkušenost, udělala jsem jen z 1 jogurtu 500 ml, ale příště už půjdu do 3 jogurtů bez problému! Syrovátku použiji do polévky. Kdo má rád lučinu, doporučuji vyzkoušet!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 48 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bezkonkurenční lučina, dělaná doma

  • Jiviny Jiviny

    Bibinka: Janinko, díky. Mám ji v lednici v misce se zaklapávacím víčkem.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Petra:Petro, děkuji a jsem ráda, že také chutná ;-):yes:

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Dělám stejně a je to moc dobrá pomazánka, pokud je potřeba větší množství (třeba do slaných dortů atp) tak se určitě vyplatí. Brzy bude čas pažitky, takže recept zase vylovím :-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Jiviny: Jarmilko, já lučinu poprvé dělala jen z 500 ml jogurtu a byla hned pryč a když jí dáš do lednice určitě ti vydrží do doby, než jí sníš, toho se neboj. Dej si jí do nějaké misky a přikryj alobalem;-)

    Odpovědět

  • Jiviny Jiviny

    Lučina naprosto skvělá, ale zajímalo by mne, jak dlouho vydrží. Výsledných 580 g (2 velké jogurty + smetana) je pro jednoho docela dost. Už ji nekupuji, jenom dělám doma.:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    PipiDlouhaPuncocha: takže jsem dobře poradil.Já už tady mám okruh kuchařek,na které je spoleh a Bibinka patří mezi ně.:yes:

    Odpovědět

  • PipiDlouhaPuncocha PipiDlouhaPuncocha

    Tento tyden jsem vyzkousela poprve a super chut :-). Ja u nas lucinu nekoupim a vzdy jsem si ji vozila z Ceska. Ted uz nemusim :-p. Vyzkousim i tu syrovatkovou polevku, vypada take lakave.

    Odpovědět

  • Katerina Valigurova Katerina Valigurova

    okamžitě ukládám,a co nejdříve udělám :yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Biton: Jani, tak to mám radost, že chutná a díky:yes:;-)

    Odpovědět

  • Biton Biton

    Tak jsem také vyzkoušela - jen použila 400 g zakysané smetany a 160 ml smetany ke šlehání a trochu soli a je fakt výborná! Budu dělat častěji.:yes::-p

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Jana: Jani, já myslím, že by to šlo, nevidím důvod proč ne, ale nezkoušela jsem to;-)

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Chtěla bych se zeptat, zda je nutné použít jogurt? Nešlo by to třeba jen ze zakysané smetany a šlehačky nebo z tvarohu a šlehačky? Děkuji

    Odpovědět

  • jirina jirina(neregistrovaná)

    Ahojky, ja to delam z kefiru. Vyjde to pohadka. Kefir si delam z bakterii na kefir. ;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Renata: Renčo, udělejte lučinu z jogurtu Hollandia 500 ml, nebo Selského 500 ml(z toho dělám já), jsou tučnější a lučina je skvělá. Taky používám syrovátku do chleba, nebo když dělám nějakou polévku nakyselo. Ať se daří:yes:;-)

    Odpovědět

  • Renata Renata(neregistrovaná)

    Takže já jsem ji dělalaz jogurtu 10% tuku- půl litrový kelímek z Kauflandu, a pak 31% smetanu ke šlehání, lehounce jsem ji osolila, a dnes jsme si poprvé pochutnali na domácím žervé které je velmi chutné, možná mohlo být více smetanové jen nevím jak to udělat.Ze syrovátky jsem dala péct chleba takžde s nic nevyhodí, no až bude chlebík hotový toto žervé k němu bude akorát :-)

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo