Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové nudličky na majoránce: Křehké a šťavnaté maso s kousky žampionů je plné chutí a vůní, na stole je za chvíli
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Vepřové maso a česká kuchyně k sobě patří. Nemusí to ale pokaždé být prorostlá pečeně s knedlíkem, smažený řízek nebo šťavnatá grilovaná krkovička. Vepřové nudličky na majoránce překvapí i gurmány.

Vepřové nudličky na majoránce

Někdy není chuť ani čas na složité vaření, a přesto si chceme dopřát poctivé domácí jídlo. Vepřové nudličky na majoránce jsou přesně tím pokrmem, který potěší svou jednoduchostí, ale zároveň i hlubokou chutí. Voní po bylinkách, houbách a cibulce, krásně se hodí k rýži a nezklame ani jako oběd pro návštěvu.

Tajemství tohoto jídla spočívá v několika drobnostech: maso se nejprve obalí v hladké mouce, která se při pečení přemění v jemnou šťávu. Zelenina a žampiony mu dodají šťavnatost a vůni a majoránka spolu s houbovým kořením celou chuť propojí do harmonického celku. A nejlepší na tom je, že kromě běžných surovin potřebujete jen jeden pekáček a trochu trpělivosti během pečení. Výsledek mile překvapí — chuťově bohaté jídlo, které voní jako oběd u babičky.

Proč si dát jídlo s majoránkou

Majoránka je skvělá bylinka, která vyniká jemně nasládlou a lehce peprnou chutí. Perfektně ladí s vepřovým, ale i s luštěninami, bramborami nebo houbami. V jídle vytvoří „domáčtější“ chuť.

Majoránka se tradičně používá nejen pro chuť, ale i pro podporu trávení, když si dáme těžší jídlo, třeba právě pokrmy z vepřového, luštěnin nebo se smetanovou omáčkou. Vliv majoránky na trávicí systém dokazují i různé studie.

Jídlo s majoránkou nám často připomíná kuchyni našich babiček – voňavou, teplou a útulnou. Připomíná také klasickou českou kuchyni, ve které se tahle bylinka používala velmi často. Majoránku najdeme jako koření v každém obchodě, a pokud ji máme rádi, není nic snazšího než si ji vypěstovat doma v květináči – roste rychle a nádherně voní i začerstva.

Nemusíme jí použít mnoho, aby výrazně ovlivnila chuť jídla. I lžička majoránky dokáže propojit a zvýraznit chutě ostatních surovin v pokrmu.

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Jak připravit vepřové nudličky na majoránce

Na tři porce budete potřebovat: 3 plátky vepřové kotlety, sůl, pepř, hladkou mouku, 1 lžičku majoránky, 1 větší hrst nakrájených čerstvých žampionů, 1 velkou mrkev, 1 cibuli, 1 necelou lžičku houbového koření (nebo koření OmageReny) a olej.

Jak na to? Plátky kotletek naklepejte, osolte a opepřete, nakrájejte je na tenké nudličky a hodně obalte v hladké mouce. V pekáčku rozehřejte olej, přidejte na půl kolečka nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev a na plátky nakrájené žampiony. Restujte, dokud cibule nebude mít hnědou (ne spálenou) barvu, pak teprve na směs položte obalené nudličky masa a nechte je zatáhnout. Vsypte houbové koření, majoránku, podlijte 1-2 dcl vody a dejte do trouby péct. Pečte při 180-200°C doměkka za občasného podlití vodou.

Hladká mouka použitá k obalení masa výpek zahustí, pokud by ale šťávy bylo málo, zahustěte vše moukou rozmíchanou ve skleničce vody a v troubě nebo na sporáku nechte provařit minimálně 10 minut. Podle chuti dosolte. Podávejte s rýží.

Zdroje informací:

researchgate.net: Protective Effect of Origanum majorana L. 'Marjoram' on Various Models of Gastric Mucosal Injury in Rats
researchgate.net: An Updated Review on Traditional Uses, Taxonomy, Phytochemistry, Pharmacology and Toxicology of Origanum majorana

Náš tip: Přichystat si můžete i vepřové na houbách podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli