Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Vanilkový Mixar byl za 2,70 Kčs. Používal se na výrobu zmrzliny a koktejlů a děti jej jedly rovnou ze sáčku
Zdroj: se souhlasem Retro muzeum Brno

Pamatujete si na Mixar? Vyrábí se dodnes, respektive instantní prášek je základem pro oblíbenou opočenskou zmrzlinu. Původně se ale prodával v typickém modrožlutém obalu běžně v obchodech a dala se z něj připravit spousta dobrot. A i on pocházel z Opočna. 

Točená zmrzlina z prášku

Pod názvem Mixar se dnes prodává prášek na přípravu zmrzliny s vysokým obsahem tuku, kterou všichni znají jako zmrzlinu z Opočna, a mezi točenými zmrzlinami je takovou zárukou kvality a poctivé chuti. Oblíbená točená „zmrzka“, jež je sama o sobě takovou nostalgickou záležitostí, má právě kořeny v původní instantní směsi Mixar, kterou v dobách socialismu zbožňovala spousta dětí a také maminek, jež ji využívaly na přípravu různých dezertů. 

Mixar z Opočna

Mixar byl kdysi velmi oblíbenou směsí, která se prodávala v sáčku podobně jako pudink. Její původ sahá do 70. let minulého století, kdy ji začali vyrábět v podniku Průmysl mléčné výživy, známém pod zkratkou PMV. Tento národní podnik byl založen již na konci 40. let a jeden z jeho odštěpných závodů sídlil i v Opočně.

Právě zde se specializovali i na výrobu sušené výživy pro kojence (Sunar, Eviko, Feminar) a vůbec dalších sušených mlék (např. Laktino) a instantních směsí, které měly usnadňovat přípravu různých pokrmů. Kromě toho se zaměřovali i na výrobu zmrzlinových směsí, jako byl třeba Eis-krém – sušený smetanový krém s příchutí vanilky, jenž se prodával ve žlutých plechových dózách s obrázkem zmrzlinového poháru. 

Sušený vanilkový krém

Jakýmsi nástupcem Eis-krému pak byl Mixar. Tento sušený smetanový vanilkový krém se vyráběl ze směsi vybraného plnotučného mléka, cukru a aromatických látek odpařením vody v proudu horkého vzduchu. Prodával se v sáčcích z hliníkové fólie po 125 g, na nichž byla vyobrazena miska se zmrzlinou ozdobená šlehačkou na modrém pozadí. Ze žlutého prášku vonícího vanilkou, který se uvnitř ukrýval, se pak dala vyrobit spousta sladkých pochutin.

Mixar do koktejlů i na buchtičky

Na prvním místě sloužil Mixar hlavně k přípravě vanilkové zmrzliny, která se podle pamětníků často dělávala do tvořítek na led. Kromě toho se doporučoval na přípravu vanilkového koktejlu, a nebo, pokud jste přidali ovoce či jiné ingredience, i koktejlů dalších příchutí. Udělat se z něj ale daly i další dobroty, např. jiné nápoje, krémy a polevy na dezerty či krém na buchtičky.

„Mixar, voda, fondán a rumové aroma náplň do likérových špiček,“ vzpomíná také na jednu z možností využití Mixaru na Facebooku v jedné retro skupině Jaroslava. Doporučoval se rovněž jako přídavek do kávy či čaje a obecně se vyzdvihoval jako vynikající směs vhodná pro děti, jak dokládá věta z dobová publikace: „Zvláště ve výživě dětí pomáhá tento hodnotný výrobek překonávat odpor k mléku.“

Jen tak ze sáčku nebo ve formě kašičky

Je pravda, že tehdejší děti mívaly Mixar ve velké oblibě, a to nejen zmrzlinu z něj vyrobenou. Čekat na to, až z něj maminka něco udělá, nebyl čas, a tak dětská kreativita vymyslela další způsoby konzumace. „Cestou ze školy jsme se častokrát s kamarádkou složily a Mixar si sypaly do dlaní, to byla mňamka, nejhorší ale bylo ho dostat dolů ze zubů a z patra,“ vzpomíná třeba ve skupině Retro aneb Vzpomínky na časy před rokem 1989 uživatelka Zdenička.

Samotný prášek dokázal slepit pusu spolehlivě, často se proto jedl i tak, že si jej děti smíchaly s trochou vody a rozmíchaly, až vznikla sladká vanilkové kašička – zkrátka dokonalý dezert pro chvíle, kdy někoho honila mlsná.

Náš tip: Domácí vanilkovou zmrzlinu si dnes můžete připravit podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Petrov, M.: Retro. Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli