Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezový sirup jako od babičky: Výrazně voní a luxusně chutná, základem úspěchu je ve správnou dobu nasbírat rozvité květy
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Černý bez kvete a my z něj můžeme přichystat řadu dobrot. Bezový sirup jako od babičky je jednou z báječných možností, jak využít tuto rostlinku. Připravte si ho a získáte skvělou ingredienci na další měsíce.

Jak využít květy černého bezu v kuchyni

Když na jaře rozkvete černý bez, jako by celá příroda voněla po dětství a babiččině kuchyni. Jemná vůně bezových květů láká nejen včely, ale i nás – milovníky domácích dobrot. Bezové květy mají charakteristické aroma, které dokáže obyčejným nápojům i dezertům dodat svěží květinový tón. Skvěle se hodí i do želé, ovocných dření nebo jako ozdoba na dorty.

Květy černého bezu se tradičně sbírají ideálně během suchých a slunečných dnů, kdy jsou květy nejvíce rozvité a plné vůně. Nejčastěji se z nich připravuje právě sirup, ale lze je také obalit v těstíčku a smažit takzvané kosmatice, přidat do limonád, ovocných salátů nebo je použít na aromatizování octa a cukru.

Jedním z nejvoňavějších způsobů, jak si uchovat jarní náladu i na později, je bezový sirup. Nejenže krásně voní a skvěle chutná, ale v kuchyni má mnoho možností využití. Ať už na přípravu vynikající domácí limonády, do koktejlů, do čaje, ale také na palačinky a lívance, jako ingredienci do pečení i na polití a provonění ovocných salátů.

Jak připravit květy na bezový sirup jako od babičky

Nejlépe je sbírat květy v čistém prostředí, daleko od silnic a znečištění. Při sběru květů černého bezu dáváme pozor, abychom si domů neodnesli celou zahradu – s květy často přijdou i drobní broučci. Sbíráme květy plně rozvité, ale ne nahnědlé, nejlépe do košíku a před použitím je jen lehce protřepeme nebo je můžeme na chvíli nechat rozložené venku na plechu, aby si živočichové našli jiný úkryt.

Květy nemyjeme, jinak bychom přišli o velkou část jejich vůně a pylu, který je nositelem chuti. Květenství použijeme bez tvrdých žeber.

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Jak připravit bezový sirup

Na 7,5 litru bezového sirupu potřebujete: 650 g květu černého bezu (cca 130 ks rozkvetlých květů i s menšími stonky), 40 g kyseliny citronové a 3 citrony. Na cukerný roztok: 6 kg cukru krupice.

Jak na to? Citrony dobře očistěte a nakrájejte. Do většího, hlubšího a nejlépe nerezového hrnce dejte převařit 3 l vody. Přidejte kyselinu citronovou a nechte vychladit.

Do chladné vody s kyselinou citronovou přidejte květy, které proložte plátky citronu. Hrnec zakryjte utěrkou a dejte na chladnější místo odpočinout na 48 hodin. Je dobré vše v hrnci alespoň 2krát za den promíchat.

Po 2 dnech rozvařte cukr ve 2 litrech vody. Vařte za stálého míchání, aby se velké množství cukru nepřichytávalo ke dnu. Poté nechte zchladnout.

Hustý cedník vyložte utěrkou nebo plátýnkem a vyluhované květy s citronem důkladně vyždímejte. Takto získanou bezovou šťávu smíchejte s chladným cukerným roztokem. Promíchejte a nalijte do vhodných, dobře umytých lahví. Uzavřete a skladujte ve tmě.

Jak sirupu prodloužit trvanlivost

Sirup nemá dlouhou trvanlivost, vyplatí se lahve skladovat ve tmě a chladu. Lepší trvanlivost získáme, když ho zavaříme v hrnci s vodou při teplotě 85 °C, zhruba 20 minut. 

Lidovým trikem proti tvorbě plísní je pár kapek slivovice do každé láhve. 

Náš tip: Připravte si výborný bezový sirup podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli