Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Již za dávných časů si lidé připravovali léčivé čaje z různých rostlin, pomocí nichž se snažili vyléčit sví neduhy. Myslím, že tomu tak je i dnes a nejen k léčení. Jsou lahodné a v letních měsících nás ochladí. Někdo si oblíbil čaje jako náhražku kávy.
Někdo z nás si zajde pro bylinkový čaj do lékárny a někdo si jej zásadně připravuje doma sám, tudíž si sám rostliny nasbírá a usuší. Já osobně využívám oba způsoby. Nechávám si směs čaje namíchat v lékárně (jen některé lékárny poskytují tuto službu), rozpis si najdu v knize o bylinkách, kde jsou uvedeny nejen účinky daných bylin, ale i poměry bylin k namíchání. Některé byliny si nasuším sama. Většinou mátu, meduňku, třezalku, kopřivu, sedmikrásku, přesličku a dubovou kůru.
Každou bylinu řežeme, sušíme a drtíme zvlášť. Natě a listy asi na délku 5 cm, kořen a kůru asi na 3 cm. Plody a semena trochu namačkáme, aby při přípravě čaje mohla do nich lépe proniknout voda a tudíž se lépe vyluhovaly.
U nasušených bylin je důležité správné uskladnění, aby nedocházelo v bylinách ke změnám. Nejlepší způsob pro uchování nasušených bylin je v dobře utěsněných papírových krabicích nebo v porcelánových nebo dřevěných nádobách. Nezapomínejte na to, že papír nasákne vůní bylin, proto používejte vždy stejnou krabici na danou bylinu. Dobře uzavřené nádoby chrání byliny před hmyzem a uchovává aroma.
Sbírejte přiměřené množství bylin, které stačíte spotřebovat během jednoho roku. je lepší si nasbírat každý rok čerstvé.
Není ovšem jednoduché připravit správně bylinkový čaj. U některých návodů píšou, abychom si z bylin udělali výluh, nálev nebo ovar.

Jak je připravit ?
Léčivé čaje nesmíme připravovat a ani uchovávat v kovových nádobách. Mohlo by dojít k chemickým pochodům mezi vyloučenou látkou a povrchem nádoby. Nápoj změní barvu a mohl by být částečně znehodnocen. Hlavně u čajů s tříslovinou. Vhodné jsou nádoby porcelánové, kameninové nebo smaltované.
Při cezení čaje používejte sítko z umělých vláken nebo scedíme přes plátno. Nikdy nepoužívejte kovové sítko. Můžeme vyzkoušet i jiný způsob. Byliny zabalíme do plátýnka a pak je teprve připravujeme. Nemusíme je pak cedit. 

Výluh
Jedná se o šetrné vyluhování látek rozpustných ve vodě za obyčejné teploty. Tímto způsobem nejvíce šetříme rozkládající se těkavé látky.
Připravíme jej tak, že si odměříme předepsané množství vody a přidáme do ní odpovídající množství bylin, zamícháme a necháme vyluhovat nejméně 8 hodin, lépe do rána. Někdo používá i rychlejší způsob – použije vodu teplou 40°C.
Výluhem připravujeme většinou čaje, které obsahují slizy (lněné semínko), silice (květy heřmánku, máty, lípy, šalvěje) a nápoje z natě třezalky. Silice mají osvěžující léčivý účinek, proto se čaje z nich používají na léčení dýchacích cest, trávicího ústrojů a močových cest.

Nálev
Při přípravě nálevu používáme vyšší teplotu vody, ale bylinu v ní nevaříme, ale pouze přeléváme potřebným množstvím vroucí vody a nádobku ihned přikryjeme. Čaj se vlastně jen spaří, takže se takto dostanou z bylin látky, které by se při studené vodě vůbec nevyloučily. 
Čaj se nevaří a tak se uchrání látky v něm obsažené. Občas nálev promícháme, ale víčko nesundáváme, jen zatočíme s celou nádobkou. Asi po 20 až 30 minutách víčko sejmeme a nálev přecedíme.
Nálev připravujeme hlavně u siličných bylin. Není vhodné připravovat nálev z tvrdých částí, například kořeny, kůry nebo dřeva.

Odvar
Při této přípravě se bylina vaří, což není zrovna šetrný způsob. Není moc doporučovaný.
Připravuje se tak, že bylinu přelijeme doporučeným množstvím vody a přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Jeden ze šetrnějších způsobů je, že když se odvar začne vařit, tak jej postavíme do vodní lázně a přikryjeme pokličkou. Ve vodní lázni jej necháme déle, asi 30 minut.


Pokud připravujeme čaj z jedné byliny, tak je to celkem jednoduché. Ale co dělat, když máme směs bylin a každá potřebuje něco jiného ? V těchto případech budeme způsob přípravy kombinovat. Například kombinovat výluh s nálevem, výluhu s odvarem a nálev s výluhem.

Výluh – nálev
Při přípravě dáme do nádobky s bylinnou směsí polovinu požadovaného množství studené vody a necháme vyluhovat za občasného promíchání krouživým pohybem 8 hodin. Pak z nádobky slijeme výluh a byliny zalijeme druhou částí vody, ale vroucí. Necháme stát 15 minut. Pak slijeme a promícháme s předchozím slitým výluhem. Takto by se daly připravovat skoro všechny léčivé čaje.

Výluh – odvar
Tento způsob používáme při přípravě tento způsob používáme při přípravě čaje z tvrdých částí bylin. Nejprve vyluhujeme polovičním množství vody, pak slijeme, nalijeme druhou polovinu vody a postavíme do vodní lázně a vaříme 30 minut.

Nálev – výluh
Používáme v tom případě, kdy u tvrdších byliny nestačí půl hodiny na to, aby pronikla vody do tvrdých částic.
Připravíme jej tak, že celé množství vody svaříme a zalijeme a necháme čaj stát asi 10 -12 hodin jako při výluhu. Pak slijeme.

Komentáře

hanka

30. 7. 2010 16:07

Bylinky jsou k životu a zdraví nezbytné. Na záněty ale také zabírá curenzym. Poměrně účinná enzymoterapie, léčí záněty, má hojivé účinky a posiluje imunitu organismu.

Lenka Jahodová

12. 6. 2010 20:54

VÁŠ ČLÁNEK JE VELICE PĚKNĚ ZPRACOVANÝ A MOC ZA NĚHO DĚKUJI. NÁVODY JSEM SI IHNED OPSALA DO SVÉ KNÍŽKY S RECEPTY. MĚJTE SE PĚKNĚ. ČTENÁŘKALenka.Jahodova@centrum.cz

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více