Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené vepřové koleno je symbolem poctivé české hospodské kuchyně. Šťavnaté, dozlatova vypečené maso s křupavou kůží potěší každého milovníka sytých, tradičních jídel. Proč si ovšem tuto pochoutku nepřipravit i doma, není to vůbec složité.

Způsoby pečení

Styl přípravy ovlivňuje chuť, strukturu i výsledný vzhled masa. Nejběžnější metodou je klasické pečení v troubě. Koleno se nejprve krátce peče při vyšší teplotě, aby se vytvořila zlatavá kůrka, a následně se pomalu dopéká při nižší teplotě, aby zůstalo šťavnaté. Občasné přelévání výpekem napomáhá rovnoměrnému opečení a sytější chuti.

Druhou možností je pomalé pečení, kdy se koleno připravuje při nízké teplotě i několik hodin. Výsledkem je maso, které se téměř rozpadá a doslova se odděluje od kosti. Tento způsob se hodí zejména tehdy, chceme-li z masa připravit trhanou verzi vhodnou například do burgerů.

Další technikou je kombinace vaření a pečení. Koleno se nejdříve vaří s kořením a zeleninou, čímž se maso předem změkčí, a poté se krátce dopeče v troubě, aby získalo křupavou kůži a bohatou chuť. Výhodou je kratší doba pečení a jistota měkkého masa.

Druhy koření

Základní kombinace koření zahrnuje sůl, pepř, česnek a kmín. Přidat lze ovšem i několik dalších ingrediencí. Česnek se často přidává jak do marinády, tak vkládá přímo do naříznuté kůže. Kmín skvěle doplňuje vepřové maso, paprika, ať už sladká nebo uzená, dodává kolenu barvu a jemně kouřovou příchuť. Majoránka, kterou používá méně kuchařů, zase skvěle „sedí“ k česneku. Při vaření bývá zvykem přidat i bobkový list, nové koření nebo jalovec, které masu přidávají další vůni.

Pro zvýraznění chuti lze koleno před pečením naložit. Marináda může obsahovat hořčici, med, pivo, sójovou omáčku nebo směs česneku s trochou oleje. Ideální je maso naložit alespoň na 12 hodin. Takto připravené maso pak zůstává křehké, šťavnaté a chutě jsou plné a vyvážené.

Zlatavý triumf

Jednou z nejoblíbenějších variant je koleno pečené na pivu. Pivo dodává masu nejen barvu a výrazné aroma, ale také jemnou hořkost a karamelovou chuť, které během pečení ještě získávají na intenzitě. Nejčastěji se používá tmavý ležák nebo polotmavé pivo. Světlá piva jsou jemnější, ale méně karamelizují, a chutě nejsou tak výrazné.

Že nejde o žádnou vědu, dokazuje i recept známého food bloggera Ostravskeho Gastrošefa, který se o svůj způsob podělil na Instagramu. Podle něj si snadno připravíte křupavé lahodné koleno. Ale je třeba dodat, že si chvilku počkáte.

Pečené vepřové koleno na černém pivu

Na přípravu oblíbeného sytého jídla budete potřebovat: 1 vepřové koleno, 2 lžíce sádla, 1/4 celeru, 1 mrkev, 1/2 petržele, 1 cibuli, 5 stroužků česneku, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, lžičku celého pepře, 2 lžičky rajského protlaku, 1 feferonku, 1 lžičku medu, 500 ml černého piva, BBQ omáčku a sůl.

Jak na to?

  1. V kastrolu, který můžete dát do trouby, nechte rozpálit sádlo a přidejte do něj na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu. Zarestujte, přidejte cibuli a pokračujte v restování.
  2. Když je zelenina dozlatova, přidejte nahrubo nakrájený česnek, bobkový list, nové koření, pepř, protlak, feferonku a restujte dalších několik minut.
  3. Poté přidejte med a pivo, které nechte pět minut povařit se zeleninou. Do kolene udělejte zářezy, třeba oblíbenou mřížku, a maso pořádně osolte. Poté koleno dejte do omáčky a v troubě předehřáté na 90 °C nechte péct zhruba 12 hodin
  4. Po upečení vyjměte koleno na plech s pečicím papírem, potřete ho oblíbenou BBQ omáčkou, dejte zpět do trouby na horkovzduch, dokud nezezlátne.
  5. Mezitím si připravte omáčku. Zeleninu v kastrolu rozmačkejte, dejte na plotnu probublávat a podle chuti ještě dochuťte medem, pepřem a solí. Po dokončení omáčku propasírujte přes sítko.
  6. Upečené koleno přelijte omáčkou ze zeleniny a černého piva a servírujte s čerstvým chlebem.

Jak probíhala účast Ostravského Gastrošefa v pořadu Prostřeno!, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Ostravsky Gastrošef v Prostřeno!

Ukázat 13 fotografií

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete snadno upéct uzené vepřové koleno.

Recepty k tomuto článku