Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak sklízet meduňku? Dopoledne za slunečného dne, kdy jsou listy bez rosy. Důležité se správné seřezávání bylinky
Zdroj: Pixabay, Markéta Klimešová

Meduňka je výborná voňavá užitečná bylinka, která se hodí nejen na přípravu nápojů. Poradíme, jak sklízet meduňku, abyste si ji mohli vychutnávat v té nejlepší podobě.

Meduňka v kuchyni i pro zdraví

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je oblíbená bylinka, která voní jemně citronově. Meduňka se využívá nejen v lidovém léčitelství, ale i v kuchyni. Má uklidňující účinky, proto se obvykle využívá pro uklidnění, při nespavosti, ale také třeba při zažívacích potížích, jak se uvádí například v souhrnné studii z roku 2022. Aby si meduňka uchovala co nejvíce cenných látek, je důležité vědět, kdy a jak ji správně sklízet.

Kdy sklízet meduňku

Nejvhodnější doba pro sklizeň meduňky nastává těsně před jejím rozkvětem, tedy obvykle v druhé polovině května až začátkem června, a to v závislosti na počasí a podmínkách stanoviště. Z rostliny sbíráme nať a využívají se i listy. Právě v uvedenou dobu obsahují mladé lístky nejvíce účinných látek a mají nejsilnější vůni. Pokud meduňku pěstujeme jako trvalku, můžeme ji stříhat několikrát do roka – po každém seříznutí znovu obrazí.

Sklízet bychom měli meduňku ideálně během suchého dopoledne, kdy už oschla rosa, ale slunce ještě není příliš silné. Rostlinu seřezáváme ostrými nůžkami nebo nožem, a to přibližně 10 centimetrů nad zemí. Je důležité neřezat až ke kořenům – ponecháním několika lístků umožníme rostlině rychlejší regeneraci a zase hezky obrazí.

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Co s meduňkou po sklizni

Po sklizni můžeme z meduňky přichystat sirup, dát ji do salátů, osvěžit s ní limonádu nebo připravit čaj. Po sklizni můžeme ale také meduňku usušit.

Sušit ji můžeme buď rozprostřenou v tenké vrstvě na plechu, nebo svázanou do menších svazečků, které zavěsíme na stinném a vzdušném místě. Přímému slunci je třeba se vyhnout, protože bylinky by se mohly znehodnotit. Meduňku můžeme sušit v troubě, ale jen na nízkou teplotu do 40 °C a při pootevřených dvířkách.

Dobře usušená meduňka se pozná podle toho, že listy jsou křehké a snadno se lámou. Měly by si zachovat světle zelenou barvu a příjemné aroma. Usušené bylinky skladujeme nejlépe ve sklenicích s víčkem nebo v papírových sáčcích, vždy na suchém a tmavém místě.

Meduňka je nenáročná a vděčná bylina, která se hodí i pro začátečníky. Pravidelným stříháním ji podpoříme v růstu a ona pak nabídne bohatou úrodu, kterou můžeme využívat po celý rok.

Zdroje informací:
imrpress.com: An Updated Review on The Properties of Melissa officinalis L.: Not Exclusively Anti-anxiety
jakpestovat.cz: Jak pěstovat a sklízet meduňku
ceskatelevize.cz: Meduňka lékařská

Náš tip: Připravte si meduňkový sirup podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku