Jak sklízet meduňku? Dopoledne za slunečného dne, kdy jsou listy bez rosy. Důležité se správné seřezávání bylinky
15. 5. 2025 Zahrada
Meduňka je výborná voňavá užitečná bylinka, která se hodí nejen na přípravu nápojů. Poradíme, jak sklízet meduňku, abyste si ji mohli vychutnávat v té nejlepší podobě.
Meduňka v kuchyni i pro zdraví
Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je oblíbená bylinka, která voní jemně citronově. Meduňka se využívá nejen v lidovém léčitelství, ale i v kuchyni. Má uklidňující účinky, proto se obvykle využívá pro uklidnění, při nespavosti, ale také třeba při zažívacích potížích, jak se uvádí například v souhrnné studii z roku 2022. Aby si meduňka uchovala co nejvíce cenných látek, je důležité vědět, kdy a jak ji správně sklízet.
Mohlo by vás zajímat
Kdy sklízet meduňku
Nejvhodnější doba pro sklizeň meduňky nastává těsně před jejím rozkvětem, tedy obvykle v druhé polovině května až začátkem června, a to v závislosti na počasí a podmínkách stanoviště. Z rostliny sbíráme nať a využívají se i listy. Právě v uvedenou dobu obsahují mladé lístky nejvíce účinných látek a mají nejsilnější vůni. Pokud meduňku pěstujeme jako trvalku, můžeme ji stříhat několikrát do roka – po každém seříznutí znovu obrazí.
Sklízet bychom měli meduňku ideálně během suchého dopoledne, kdy už oschla rosa, ale slunce ještě není příliš silné. Rostlinu seřezáváme ostrými nůžkami nebo nožem, a to přibližně 10 centimetrů nad zemí. Je důležité neřezat až ke kořenům – ponecháním několika lístků umožníme rostlině rychlejší regeneraci a zase hezky obrazí.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Co s meduňkou po sklizni
Po sklizni můžeme z meduňky přichystat sirup, dát ji do salátů, osvěžit s ní limonádu nebo připravit čaj. Po sklizni můžeme ale také meduňku usušit.
Sušit ji můžeme buď rozprostřenou v tenké vrstvě na plechu, nebo svázanou do menších svazečků, které zavěsíme na stinném a vzdušném místě. Přímému slunci je třeba se vyhnout, protože bylinky by se mohly znehodnotit. Meduňku můžeme sušit v troubě, ale jen na nízkou teplotu do 40 °C a při pootevřených dvířkách.
Dobře usušená meduňka se pozná podle toho, že listy jsou křehké a snadno se lámou. Měly by si zachovat světle zelenou barvu a příjemné aroma. Usušené bylinky skladujeme nejlépe ve sklenicích s víčkem nebo v papírových sáčcích, vždy na suchém a tmavém místě.
Meduňka je nenáročná a vděčná bylina, která se hodí i pro začátečníky. Pravidelným stříháním ji podpoříme v růstu a ona pak nabídne bohatou úrodu, kterou můžeme využívat po celý rok.
Zdroje informací:
imrpress.com: An Updated Review on The Properties of Melissa officinalis L.: Not Exclusively Anti-anxiety
jakpestovat.cz: Jak pěstovat a sklízet meduňku
ceskatelevize.cz: Meduňka lékařská
Náš tip: Připravte si meduňkový sirup podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více