Italské těsto na pizzu 1

zizala Kuchařka: zizala

Pizzy 13 názorů

Suroviny

Dávka na 1 plech běžné velikosti nebo 2 kulaté:
250 g Mouka na pizzu nebo Zlatka na pečení
125 g hladké mouky (nejlépe 00)
250 g vody (raději ji zvažte, je to přesnější)
2 g droždí (ano, opravdu jen dva gramy)
1 polévková lžíce oleje
1 kávová lžička soli
Na pizzu sugo - viz poznámka, náplň dle uvážení
naše oblíbená je: prosciuto
malá rajčátka
rukola
mozzarella
Ale záleží na chuti každého
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozpustíme ve vodě, přidáme polovinu z odváženého množství mouky a asi 5 minut mícháme, dokud těstíčko nebude hladké bez hrudek.

  2. Pak dodáme zbytek mouky, sůl a olej a v tomto okamžiku zapojíme do práce nějakého domácího "Bivoje" nebo elektrický robot, protože těsto se musí 15 minut v kuse míchat. Tímto postupem se uvolní lepek z mouky a těsto se stane plastickým.

  3. Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál a lehce zpracováváme, možná budete muset trošičku mouky ještě přidat, jde o to, aby se těsto nelepilo.

  4. Pak z něj vytvoříte kouli (pokud budete dělat dvě kulaté placky, těsto rozdělte na poloviny a pracujte s každou půlkou zvlášť), dáte do přiměřeně velké uzavíratelné misky (nakyne) a vložíte do chladničky.

  5. Druhý den těsto vyndáte z chladna 4 hodiny před tím, než chcete pizzu podávat. Připravíte si sugo a náplň.

  6. Po třech hodinách by už těsto mělo mít pokojovou teplotu, takže si předehřejete troubu na 220 - 250°C, těsto natenko rozválíte (jde to opravdu snadno, těsto je jako modelína a jde rozválet velice dobře. Kdyby se přesto vracelo jako guma, počkejte 10 minut a zkuste to znovu), přeložíte na plech vyložený papírem na pečení, potřete sugem, obložíte a upečete.

  7. Pokud vlastníte pec na pizzu nebo speciální plech, bude výsledek asi o drobet lepší, ale není to nezbytně nutné, jak vidíte. I na obyčejném plechu v obyčejné elektrické troubě vznikne krásně křupavá pochoutka, která by ani pravověrného Itala neurazila.

Poznámka

Mouka: Nejdůležitější složka. Mouka na pizzu se v Itálii jmenuje Manitoba a obsahuje hodně glutenu, díky čemuž je těsto plastické a netrhá se. Lze ji koupit na internetu, ale je poněkud dražší. Můžete jako já zkusit mouku s názvem Pizza mouka nebo je dobrá Zlatka na pečení. I tyto mouky mají vyšší obsah lepku a obě jsem vyzkoušela. Peče se z nich parádně nejen pizza.

Droždí: Droždí se používá proti českým zvyklostem až směšně malé množství, přesto mohu potvrdit, že to funguje. Lepší je droždí čerstvé a i recept počítá s čerstvým droždím. Pizza s menším množstvím droždí je totiž lehčeji stravitelná.

Sugo: http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/neco-z-italie...

Děkuji za recept své kamarádce, žijící v Itálii :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 220 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Italské těsto na pizzu 1

  • maiva maiva

    Také zajímavý recept, určitě dobrá večeře:-p+:yes:

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Take nechavam testo na pizzu kynout pres noc, mam ho myslim vlozeno i zde, jen tedy nevazim a davam vse vicemene od oka:-8.
    Kynuti v lednici mam u pizza testa moc rada, davam do mikrotenu, v chladu vydrzi v pohode i tri dny a rychla a chutna vecere je na stole..
    Sugo, prosciutto, mozzarella, rukola-libi se mi a prekombinovane mi to urcite neprijde.
    Myslim si, ze tak pekny a podrobny recept je pri ceske oblibe teto italske pochoutky jen a jen prinosem.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    casino: :-8:-)) K množství náplně nemám nic na svou obhajobu, nekombinovat mnoho chutí jsem měla na mysli:yes:. Ovšem recept není na pizzu jako takovou, ale na TĚSTO.

    Odpovědět

  • casino casino

    zizala:
    "Jedno pravidlo - méně bývá více ;-) "
    Myslíte pravděpodobně počet ingrediencí a ne jejich množství, protože vidět tu oblohu vaše kamarádka, tak ji asi porazí:-D Leda..., leda je to Češka, protože taková qanta dokážeme dát na pizzu jenom my... a snad ještě Američané:-/

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    zizala: Díky;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    tejaja: To, co je časově lepší, chutnají stejně. Náplně by mohlo být méně na množství, ale já na domácí pizzu dávám náplně víc :-8 Je to na každém ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    zizala: aha, super, a je rozdiel v chuti alebo je lepšie použiť to, čo je pre mňa momentálne výhodnejšie?

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    tejaja: Oba recepty jsou od kamarádky :-);-) Liší se postupem. To první je pro mne, jakožto pracující, výhodné - večer dám těsto do lednice, odpoledne vyjmu, než se vzpamatuje, připravím sugo a náplň. Druhé těsto je fajn v tom, že se mu věnuješ po časových intervalech jen chvilku, mezitím uděláš plno jiné práce :-)) Je ideální na víkend.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jaruš, tak ktorý recept je od kamarátky a ktorý je lepší? Líšia sa máličko...Tá pizza má byť až tak veľmi obložená? Takú som nevidela, ani v Taliansku, zdá sa mi to veľa...;-)
    http://www.toprecepty.cz/recept/40958-italske-test...

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    spagetka: Upraveno.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    zizala: Dobře, ale doplň si tedy do surovin i sugo (myslím, že mnozí nebudou vědět, co tím myslíš) a asi bys mohla popsat i svou oblíbenou náplň. Podle fotky asi rajčata, olivy?
    Nezlob se, ale z fota fakt není jasné, co tím myslíš.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    spagetka: Vypadá stejně jako normální těsto na pizzu. Skvělé vlastnosti nejsou vidět na první pohled. Ale až budu péct příště, můžu vyfotit i těsto :-/

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já bych uvítala také foto toho těsta, jeho strukturu, když podle názvu se tu prezentuje Italské těsto na pizzu 1. Z této fotky moc nepoznám, jaké že to těsto je, jak vypadá.

    Odpovědět

Tématické fráze: těsto na italskou pizzu sugo na pizzu tésto na pizu sugo na pizzu recept těsto na pravou italskou pizzu testo na pizzu recept recept na italskou pizzu těsto na pizzu od itala italský recept na pizzu recept těsto na pizu testo na 1 pizzu italské sugo recept italské sugo italská pizza recept skvele testo na pizzu těsto na pizu recept recept na 1 pizzu těsto na pizu nej těto na pizu recept na těsto na italskou pizzu

Zapomněl/a jsem heslo