Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vajíčkové chlebíčky s majonézovým přelivem: Na perfektní retro občerstvení je dobré znát jeden fígl se želatinou
Zdroj: Toprecepty, mika59

Tradiční vajíčkové chlebíčky s majonézovým přelivem jsou trochu retro vzpomínkou. Můžeme si je připravit i doma a připomenout si, jak jsme na ně chodili do mléčného baru.

Vajíčkové retro chlebíčky

Kdo by odolal chlebíčkům, jaké známe z oslav u babičky, rodinných sešlostí nebo pultu staré lahůdkářské prodejny? Vajíčkové chlebíčky s majonézovým přelivem jsou jednou z těch klasik, které v nás probouzejí nostalgii. Jsou krásné, chutné a navíc si je můžeme připravit doma. Máme pro vás recept, který potěší každého milovníka retro pochoutek – včetně tipů, jak na to, aby byly chlebíčky nejen chutné, ale i krásně vypadaly.

Co dělá vajíčkové chlebíčky tak výjimečné? Základem je křupavá veka, našlehaný salát plný jemně nakrájené zeleniny a šunkového salámu a na vrchu úhledná půlka vejce. To celé korunuje jemný majonézový přeliv, který se lehce rozzáří díky trošce želatiny – právě ta zajistí, že přeliv na chlebíčku krásně drží tvar a nestéká.

Na co si dát pozor

  • Vejce vařte natvrdo, tedy přesně 10 minut, aby žloutek zůstal pevný, ale zároveň nebyl vysušený.
  • Želatinu nesmíte vařit. Míchejte ji pečlivě, aby v přelivu nezůstaly hrudky.
  • Při krájení zeleniny na salát se snažte o co nejmenší kousky – celková textura pak bude jemnější.
  • Chlebíčky sestavujte těsně před podáváním, aby veka zůstala čerstvá a vše vypadalo šťavnatě.

Večírky a oslavy

Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…

Jak připravit vajíčkové chlebíčky s majonézovým přelivem trochu retro

Na 10 kousků těchto chlebíčků potřebujete: 10 krajíčků veky, 10 plátků šunky a 5 vajec natvrdo. Na ozdobu: sterilovanou okurku a sterilovanou kapii. Na salát: 1 střední uvařenou bramboru, 150 g šunkového salámu, 1 malou vařenou mrkev, 1 kousek vařeného celeru, 1–2 sterilované okurky, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 100 –150 ml majonézy, hořčici, sůl, mletý pepř a trochu láku z okurek. Majonézový přeliv: 150 ml majonézy, 2 lžíce láku z okurek, 1/2 lžičky práškové želatiny, 5 lžiček vařící vody, sůl, mletý pepř a trošku cukru (podle chuti)

Jak na to? Nejprve si připravte salát. Bramboru, salám a zeleninu jemně nakrájejte nebo nastrouhejte nahrubo a smíchejte se všemi dalšími surovinami. Dochuťte a nechte chvíli uležet. Na přeliv přelijte želatinu vařící vodou a míchejte do rozpuštění. Majonézu smíchejte s lákem, solí a pepřem. Přidávejte želatinu po lžičkách do požadované konzistence. Případnou hustotu upravte několika kapkami mléka.

Veku nakrájejte. Na každý krajíček navrstvěte salát, na jednu polovinu položte 1/2 vařeného vejce. Na druhou polovinu krajíčku stočte plátek šunky, dozdobte kouskem kapie, okurky a lístkem petrželky. Nakonec vejce na chlebíčku přelijte majonézovým přelivem.

Náš tip: Připravte si vajíčkové chlebíčky s majonézovým přelivem „trochu retro“ podle následujícího video receptu: 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli