Jak připravit želatinu: Názorné video vám nabídne hned tři možnosti
Želatina se používá při přípravě pokrmů a moučníků v kuchyních i v potravinářském průmyslu. Je známá svou schopností vytvářet unikátní texturu sladkého i slaného jídla. Jaké máme možnosti, pokud chceme sáhnout po želatině a jak s ní pracovat?
Želatina je živočišný produkt získávaný z kolagenu a z nutričního hlediska je to zdroj důležitých bílkovin. Agar se naopak získává z mořských řas a je to produkt rostlinný. Díky své schopnosti vytvářet gelovou strukturu propůjčují tyto látky pokrmům tvar i žádoucí texturu.
- První způsob: Dortové želé – 250 ml vody nebo ovocné šťávy smícháme se směsí 40 g cukru a dortové želatiny. Vše přivedeme k varu a vaříme cca 1 minutu. Necháme vychladnout a použijeme na moučník.
- Druhý způsob: Plátková želatina – želatinu vložíme do studené vody a necháme nabobtnat. Tekutinu (např. smetanu) ohřejeme a přidáme želatinu, kterou jsme pečlivě vymačkali. Pouze mícháme, nikdy nevaříme! A můžeme použít na moučník.
- Třetí způsob: Agar – 250 ml tekutiny (např. ovocného pyré) smícháme s 6 g agaru. Vše přivedeme k varu a vaříme cca 1 minutu. Ihned naléváme na moučník, agar rychle tuhne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Želatina jako čirý zázrak naší kuchyně
Želatina je nezbytná přísada pro výrobu slaných pokrmů jako aspiků a tlačenek i mnoha sladkých pečených i nepečených dezertů včetně cukrátek pro ty nejmenší. Nezapomeňte, že se želatina nesmí vařit, jinak ztratí želírovací schopnost. Ideální teplota tekutiny při práci s želírovací směsí je kolem 75 °C. Používáte v kuchyni želatinu?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Hezky ozdobit dort mohou i začátečníci. Podle našich praktických tipů a triků to zvládne každý
Bábovka ze zakysané smetany s vůní skořice: Krásně vláčný lahodný moučník připravíte bez odvažování
Komentáře