Pudinkový dezert Nebeská Máňa: Dokonalá harmonie nadýchaného piškotového těsta a vláčného vanilkového krému chutná božsky
23. 5. 2025 Vaření
Lahodný a hebký jako pohlazení od babičky – pudinkový dezert Nebeská Máňa vás vezme zpět do dětství. Připravte si ho s jemným krémem, kávou a piškoty. Každé sousto pohladí chuťové buňky i duši.
Pudinkový dezert Nebeská Máňa
Název tohoto moučníku může působit trochu tajuplně, ale každému, kdo ho ochutnal, je hned jasné, proč si vysloužil jméno Nebeská Máňa. Tento dezert je jako stvořený pro slavnostní příležitosti, ale díky jednoduché přípravě si ho můžeme dopřát i jen tak – pro radost.
Spojení vláčného piškotového těsta, jemného vanilkového krému a piškotů máčených v kávě (s rumem nebo bez něj) vytváří harmonii chutí, která připomíná oblíbené tiramisu, ovšem s českým rukopisem. Konečná vrstva granka nebo čokolády mu dodá nejen vzhledovou tečku, ale i chuťový kontrast, který pohladí po jazyku.
Velkou výhodou tohoto dezertu je, že si ho můžeme připravit dopředu. Díky odležení v lednici se chutě krásně propojí a krém ztuhne do lahodné konzistence.
Ať už ho připravíme pro rodinu, přátele nebo jen tak pro sebe, Nebeská Máňa má jednu zásadní vlastnost – zmizí z plechu rychleji, než stihneme říct „dezert“.
Mohlo by vás zajímat
Jak na piškotové těsto
- Důležité je připravit si suroviny předem. Je třeba, aby měly pokojovou teplotu, a to především vejce.
- Piškotové těsto je třeba dát do předehřáté trouby, obvykle ho pečeme při 170-180 °C (150-160 °C s horkovzduchem). Plech nebo formu vyložíme pečičím papírem.
- Na sníh potřebujeme pečlivě oddělený bílek od žloutků. V případě bílků musí být miska dobře odmaštěná, aby bílky šly dobře vyšlehat.
- Žloutky s cukrem vyšleháme do husté světlé pěny a přidáme teplou vodu v množství dle receptu. Olej přidáváme tenkým pramínkem ke konci šlehání.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh.
-
Ke žloutkům pak přisypáváme prosátou mouku na střídačku se sněhem. Sníh zamícháváme po částech, aby nespadl a mouka neklesla na dno mísy. Hotové těsto nalijeme do připravené formy.
-
Formu dáme do předehřáté trouby a pečeme podle receptu nebo do zrůžovění a zpevnění. Upečené poznáme pomocí triku se zapíchnutím špejle – po vytažení musí být suchá.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jak připravit pudinkový dezert Nebeská Máňa
Na těsto pudinkového dezertu budete potřebovat: 200 g polohrubé mouky, 200 g cukru moučka, 4 vejce, 10 lžic oleje, 10 lžic vody (horké) a 1 kypřící prášek. Krém: 750 ml mléka, 3 vanilkové pudinky, 200 g cukru moučka, 3 zakysané smetany, 1,5 balení piškotů, 1 hrnek instantní kávy (uvařené), trochu rumu (ale nemusí být) a granko (nebo nastrouhanou čokoládu).
Jak na to? Z uvedených surovin upečte piškot.
V mléce uvařte pudinky s cukrem. Nechte vychladnout a poté postupně zamíchejte zakysané smetany.
Na upečený piškot natřete polovinu krému a na to nandejte piškoty, namočené v kávě s rumem. Naneste druhou půlku krému a moučník dejte ztuhnout.
Posypejte grankem nebo strouhanou čokoládou.
Náš tip: Připravit si můžete i vynikající rychlořezy s jogurtovo-pudinkovým krémem podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více