Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarkové tyčinky: Škvarky dodají těstu nezaměnitelnou chuť a vláčnost, tyčinky jsou krásně nadýchané a křupavé
Zdroj: Toprecepty, terezicka1

Škvarky zažívají renesanci a spolu s nimi také různé slané pečivo z nich. Voňavé a křupavé – takové jsou škvarkové tyčinky. Pochoutka, která potěší každého, kdo miluje poctivé domácí pečení. Hodí se jen tak večer k televizi, ale i na oslavu.

Škvarkové tyčinky

Voňavé, křupavé a neodolatelně chutné. Pokud milujeme škvarky, měli bychom toto slané pečivo vyzkoušet. Škvarkové tyčinky jsou ideální pochoutkou nejen k pivu nebo vínu, ale i jako pohoštění pro návštěvu. Výborně poslouží i jen tak na mlsání nebo jako svačina na výlet. V každém kousku se ukrývá kus české tradice, a proto není divu, že pokud je připravíme, doma dlouho nezůstanou. Většinou zmizí dřív, než vychladnou.

Proč zrovna škvarky

Škvarky se dříve v domácnostech využívaly naplno – nic nepřišlo nazmar. Právě ze zbytků po škvaření sádla vznikla tato sytá surovina, která dodává těstu nezaměnitelnou chuť i vláčnost. Škvarky si dnes můžeme koupit ve většině obchodů nebo si je připravit doma, pokud si zpracujeme kus vepřového sádla. Škvarky nemusí být jen „retro“ – naopak, v moderní kuchyni slaví návrat právě díky své výrazné chuti a univerzálnosti. Chystáme z nich třeba i pečivo zvané pagáčky, které si můžete upéct podle videoreceptu na konci článku

Domácí škvarkové tyčinky

Příprava škvarkových tyčinek je snadná a zvládne ji i začátečník. Aby tyčky byly ještě lepší, můžeme škvarky nasekat najemno nebo je pomlít – lépe se spojí s těstem a nebudou „trhat“ jeho strukturu. Dostatečným vykynutím získá těsto na objemu i chuti. Kromě kmínu můžeme zkusit tyčky ochutit i česnekovou solí nebo sušenými bylinkami.

Večírky a oslavy

Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…

Jak na škvarkové tyčinky

Na jednu dávku budete potřebovat: 1,5 hrnku hladké mouky (nebo víc, dle potřeby), 1 žloutek, 1/4 kostičky čerstvého droždí, 1 lžičku cukru, 3/4 hrnku škvarků, 1 hrnek mléka, sůl, kmín (na posyp) a hrubou sůl (na posyp). 

Jak na to? Do mísy dejte mouku, uprostřed udělejte důlek, do kterého rozdrobte droždí.

Posypte cukrem a přilijte vlažné mléko. Dejte na teplé místo vykynout, nejlépe do trouby, předehřáté na 45 °C.

Po vykynutí přidejte zbylé mléko, žloutek, najemno rozsekané škvarky, sůl, promíchejte a zadělejte hladké těsto (kdyby lepilo, přidejte ještě trochu mouky). Dejte opět kynout, za 30 minut těsto vyválejte a krájejte na tyčinky.

Bílek rozšlehejte a potírejte jím tyčinky. Posypejte je kmínem a hrubou solí. Pečte na 180 °C do zlaté barvy.

Náš tip: Vynikající dobrotou se škvarky jsou pagáčky. Připravte si je podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli