Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Jahodový koktejl stával v mléčném baru dříve jen 1,20 Kčs. Připravit si jej podle norem ale můžeme i dnes
Zdroj: Unsplash a se souhlasem Retro muzeum Brno/koláž Toprecepty

Jahodový koktejl byl hvězdou cukráren i mléčných barů, v nichž hlavně u dětí vítězil nad všemi možnými zákusky, a jeho největším konkurentem byl snad jen pohár se zmrzlinou. Často se podával ve speciálních v keramických kalíšcích a jeho chuť bývala nezapomenutelná. Tak co si ji trochu připomenout?

Jahody v jedné z nejlepších podob

Jahodový koktejl je jednou z nejlepších a nejjednodušších možností, jak zpracovat čerstvé jahody, pokud zrovna nemáte náladu na pečení nebo na zavařování. Je vynikající svačinkou, hodí se i jako vydatnější nápoj na snídani a vlastně si jej můžete připravit vždy, když dostanete chuť na něco jahodového, smetanového, krémového, zkrátka naprosto lahodného. 

Nejlepší koktejly z „mlíčňáků“

Dnes si spíš jahodové koktejly spojujeme s americkými řetězci rychlého občerstvení, kde je servírují pod názvem shake. V minulosti za časů socialismu však byly u nás jednou z nejoblíbenějších dobrot tehdejších cukráren, bufetů a hlavně mléčných barů, familiérně tehdy nazývaných „mlíčňáky“.

Snad každý, kdo byl v těch dobách dítětem, má na mléčné koktejly, které se tam prodávaly, nějakou vzpomínku a pro spoustu tehdejších pamětníků jsou jedním z mnoha symbolů jejich dětství

Na koktejl do Koruny

I když se dělaly koktejly v mnoha příchutích, třeba i čokoládové, u většiny lidí vedly ty jahodové - dokonale nadýchané, lákavě růžové barvy a s hustou pěnou na vrchu, které se v mnoha „mlíčňácích“ prodávaly ve speciálních keramických kalíšcích. „Studený, sladký a osvěžující. Prostě boží,“ vzpomíná na jahodový koktejl ve FB skupině Retro aneb vzpomínky na časy před rokem 1989 Blanka.

Jiná pamětnice pak přidává svou vzpomínku: „Když jsem chodila na učňák, tak jsme na něj s holkama chodily na Václavák do Koruny nebo do Dětského domu. Pamatuji si, že člověka až záblo čelo, jak byl někdy ledový, ale ta skvělá chuť a ta pěna, mňam.“

Kam se chodilo na jahodový koktejl?

Míst, kde měli tyto luxusní jahodové koktejly, byla spousta. Pražáci nejvíc vzpomínají na ten z legendárního Automatu Koruna, který od roku 1931 až do roku 1992 fungoval v dolní částí Václavského náměstí.

V Brně se zase na jahodový koktejl chodilo do místního vyhlášeného mléčného baru Sputnik, který sídlil v novobarokním paláci na křižovatce ulic Česká, Středová a Veselá a byl od konce 50. let jedním z důležitých center rychlého občerstvení v Brně.

Úžasné jahodové koktejly nabízeli i v „mlíčňácích" v Ústí nad Labem na Lidické, U Tří korun v Berouně či v Tržnici ve Zlíně. Někteří zase vzpomínají na jahodový koktejl v Nuslích, v Šumperku nebo v mléčné jídelně v Mariánských Lázních. 

Spousta pamětníků tvrdí, že koktejl stával 4 Kčs, někteří ale uvádějí trochu nižší ceny, již od dvou korun, ale třeba Naďa v jedné retro facebookové skupině říká následující: „V Krnově v mlíčňáku za 1,20 Kčs jahodový, prodávala jsem ho.“

Koktejl z mražených jahod

Zatímco dnes děláme jahodové koktejly z čerstvých jahod a vylepšujeme je smetanou ke šlehání nebo jogurtem či nějakým jiným kysaným mléčným výrobkem, dřív se dělal z mléka, mraženého smetanového krému a mražených jahod nebo jahodové dřeně či kompotu.

„Dělali jsme ho v mlíčňáku, když jsem se učila na prodavačku. Byl opravdu z jahod, které byly zavařené v pětilitrových sklenících. Něco jako kompot, ale byly víc rozvařené. Ty se smíchaly s mlékem,“ vzpomíná třeba na Faceboooku uživatelka Eva. 

Jahodový koktejl podle ČSN

Zajímavostí je, že i na přípravu jahodového koktejlu se kdysi vztahovala norma, která zaručovala  jeho jednotnou chuť i konzistenci – ať jste si ho objednali v kterékoliv mléčné jídelně v republice. Díky tomu, že se tyto receptury dochovaly dodnes, si můžete jahodový koktejl udělat právě podle ČSN tak jako dříve. Jak na to? 

Na 1 koktejl budete potřebovat: 150 ml mléka, 33 ml mraženého smetanového krému (vanilkové či smetanové zmrzliny nebo Sněhu), 40 g mražených jahod nebo jahodového protlaku či čerstvých jahod, 10 ml citronového sirupu, 5 g cukru. 

  1. Částečně rozmražené jahody promíchejte s cukrem a sirupem a směs nechte chvíli v chladu. Do mixéru dejte mléko, mražený smetanový krém, jahodovou směs a vše promixujte dohladka. 
  2. Jahodový koktejl nalijte do sklenic a podávejte. Někde se podával i zdobený šlehačkou. 

Náš tip: Modernější jahodový koktejl vylepšený mátou si můžete udělat podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Bam.brno.cz: Mléčný bar Sputnik
Koruna-palace.cz: Historie Paláce Koruna
Recepturách mléčných nápojů a pokrmů

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli