Holka u plotny radí: Nastavovaná sekaná vyjde levněji a chutná výborně i druhý den, takhle ji děláme u nás doma
29. 7. 2025 Vaření
Sekané nebo i jiná jídla z mletého masa patří obvykle k nejoblíbenějším. Co ale dělat, když je hodně strávníků a málo masa? Jednoduše sekanou nastavte, můžete získat výživnější jídlo a ještě upotřebit zbytky.
Sekaná jako klasika
Sekaná patří mezi klasická jídla, která se snadno připravují a nikdy se neomrzí. Tradičně se do ní používaly méně kvalitní druhy masa, zejména ty tučnější, které by jinak nesklidily moc velké ovace, ale v sekané udělají parádu.
Typická a nejběžnější kombinace pro sekanou je směs vepřového a hovězího masa v poměru 2:1. Z vepřového se přitom obvykle používá bůček či plecko, protože právě tyhle části zajistí sekané požadovanou šťavnatost.
Mně se někdy stává, třeba při přípravě plněných paprik, že mi mleté maso zbyde. Samozřejmě se z něj dají udělat kuličky a přidat k paprikám, ale další možností je, připravit sekanou. Na tu je ovšem zase masa málo, a tak jsem se naučila ho spojovat s různými druhy zeleniny.
Sekaná je tak vždy trošku jiná, ale pokaždé dobrá. Přidáním zeleniny (typicky brambor a mrkve) se v jídle navíc zvýší množství vlákniny, což je určitě fajn. A taky upotřebím třeba lehce ovadlou mrkev, nebo vařené brambory z předchozího dne. Zkuste to taky!
Mohlo by vás zajímat
Nastavovaná sekaná
O nastavované bramborové kaši s ječnými krupkami jste si mohli přečíst již dříve, dnes se pustíme do nastavované sekané. K masu můžete s úspěchem přidat najemno nastrouhané vařené nebo syrové brambory, nastrouhanou mrkev či jinou kořenovou zeleninu, ovesné vločky, cuketu či sýr.
Snadno tak zvýšíte nejen množství jídla, ale také jeho výživovou hodnotu.
V základní verzi na sekanou potřebujete: 1 cibuli,1 lžíce oleje, 1 velkou mrkev, 2 vařené brambory ve slupce, zhruba 300 g mletého masa, 1–2 vejce, sůl, pepř a koření dle chuti.
Jak na to? Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na lžíci tuku poduste doměkka. Nechte vychladnout. Mrkev a brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. K masu přidejte zeleninu, cibuli, vejce, sůl, pepř a případně koření dle chuti (my dáváme často kurkumu).
Směs musí držet pohromadě. Pokud nedrží, můžete ji zahustit přidáním další zeleniny nebo ovesných vloček (ty přidávejte vždy po lžíci a chvíli počkejte, než nasají tekutinu).
Hotovou sekanou vytvarujte, vložte ji do pekáče, lehce podlijte vodou a pečte ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Podávejte třeba s bramborovou kaší.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více