Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zaštipování rajčat je jednou z nejdůležitějších věcí při jejich pěstování.
Zdroj: Profimedia

Rajčata jsou oblíbenou plodinou každé zahrady, pokud však pěstujete tyčkové odrůdy, nestačí je jen zasadit, zalévat a čekat. Tyčková rajčata totiž rostou nepřetržitě vzhůru a vytvářejí postranní výhony, které je potřeba pravidelně odstraňovat – vyštipovat. Jak to udělat správně se naučíte velmi rychle.

Co to je vyštipování

Vyštipování (nebo taky vylamování) je odstranění postranních výhonů, které vyrůstají v paždí mezi hlavním stonkem a listem. Těmto výhonům se často říká „zálistky“. Jsou to jakési pokusy rostliny stát se větší a košatější. Jenže pro pěstitele to znamená zahuštění keře, horší přístup světla a živin k plodům, a tím pádem i menší a opožděnou úrodu.

Kde a jak vyštipovat

Když se podíváte na rostoucí rajče, najdete hlavní stonek, ze kterého vyrůstají listy. V místě, kde se list napojuje na stonek (tedy v paždí), se začne objevovat malý výhonek – zálistek. A právě ten je potřeba odstranit.

Nejlépe to jde mezi prsty, jemně ho vyštípněte v momentě, kdy je malý (do cca 5 cm). Větší výhonky už mají pevnější základ a je lepší je opatrně vylomit do strany nebo odstřihnout čistými nůžkami. Vždy je dobré pracovat za suchého počasí, aby se rána rychleji hojila a snížilo se riziko infekce.

Ideální je kontrolovat rostliny 1–2 krát týdně. Rajčata rostou překvapivě rychle, a pokud jim dáte týden klidu, zálistky už budou dlouhé a silné. Čím menší výhonek vyštípnete, tím méně energie rostlina do něj investovala a tím snadněji se odstraní bez většího poranění.

Proč to vlastně děláme

Hlavním důvodem vyštipování je soustředit růstovou energii rostliny na plody, ne na listy a další výhony. Tyčková rajčata mají tendenci růst do výšky až do prvních mrazů a neomezí se jen na pár plodů. Když je necháte růst bez zásahu, vytvoří spleť stonků, která se obtížně vyvazuje, větrá a sklízí. Také může dojít k tomu, že rostlina bude plodit méně, ale zato mnoho malých a nedozrálých rajčat.

Vyštipováním navíc zajišťujete lepší cirkulaci vzduchu mezi listy, což snižuje riziko houbových chorob (jako je plíseň bramborová). A hlavně, podpora hlavního výhonu znamená větší, sladší a rychleji dozrávající rajčata.

Rajčata, která rostlina „stihne“ vyživit, dozrávají dříve a jsou větší. Místo mnoha menších, nevyzrálých plodů dostanete méně, ale kvalitnějších rajčat. Pokud pravidelně vyštipujete, rostlina netráví energii zbytečně a výsledkem je lepší úroda, rychlejší dozrávání a méně nemocí.

Kdy s vyštipováním přestat

Zhruba v průběhu srpna je vhodné zakrátit i samotný hlavní výhon, obvykle nad 4.– 6. vijanem (květenstvím), podle síly rostliny. Tím dáte rostlině signál, že už není potřeba dál růst a má se soustředit na dozrání současných plodů. Říká se tomu „zastavení za vijanem“ – a je to poslední zásah, kterým rajčatům pomůžete dotáhnout sezónu do konce.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit skvělý rajčatový salát s hermelínem.

Zdroje informací:

gardenary.com - 5 Tomato Pruning Mistakes You Might Be Making (& What to Do Instead)

thespruce.com - Do You Really Need to Prune Tomato Plants? Here's Why You Should

bootstrapfarmer.com - Pruning indeterminate tomatoes for maximum production in a hoop house  

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli