Jak nechat dozrát zelená rajčata? Pomůžou obyčejné noviny nebo jablko, rajčata zčervenají krásně
11. 9. 2024 Vaření
Zůstala vám na zahradě nebo na balkóně zelená rajčata a přemýšlíte, co s nimi? Rozhodně je nevyhazujte, dozrají snadno díky radám našich babiček. Plody krásně zčervenají a budou chutnat skvěle.
Proč nejíst zelená rajčata
Sice ještě nejspíš nějaké to sluníčko naše rajčata čeká, ale může se stát, že i tak budete potřebovat sklidit ještě zelená rajčata. Bez obav se do toho pusťte, s našimi níže uvedenými radami snadno dozrají. Nejpozdější doba sklizení rajčat je před mrazíky.
Zelená rajčata není ideální konzumovat, protože zelená místa na rajčatech (např. u stopky a na nezralých plodech) obsahují glykoalkaloid (rostlinný jed) zvaný tomatin. V případě brambor syrových/zelených brambor je to solanin. Podle serveru Bezpečnost potravin je tomatin akutně 20x méně toxický než stejná dávka solaninu z brambor. Může vás po něm pálit v krku, bolet hlava, můžete mít průjem, nevolnosti a podobně. Přestože nejsou účinky příliš významné, doporučuje se zelené části nekonzumovat. I když je obsah tomatinu v utržených rajčatech na rozdíl od přirozeně na keříku dozrálých větší, využijte následující fígle na dozrání rajčat.
Mohlo by vás zajímat
Co udělat, aby zelená rajčata zčervenala
Když se o rajčata doma dobře postaráme, zčervenají a budeme z nich mít radost a užitek ještě dlouho. Máme pro vás dvě varianty. V případě první jde o tradiční postup, který hospodyňky nejspíš dobře znají, a to že rajčata otrháme z keříku. V druhé variantě pak plody zůstávají na větvičkách.
Jak postupovat při dozrávání rajčat
Při tradičním postupu se budete řídit následujícími kroky:
- Rajčata otrhejte a přetřiďte je tak, že ta v dobrém stavu dejte do mísy, vadná odstraňte. Můžete pod ně dát pečicí papír, ale není to nezbytné. Rajčata nemyjte, ale pokud jsou špinavá, opatrně je hadříkem očistěte.
- Mísu s plody dejte do chladnější (18-20 °C) a temnější místnosti.
- Pokud chcete urychlit jejich zrání, přidejte do mísy jablko (dozrávání pomáhá v jablku obsažený etylen).
- Mísu překryjte novinami.
- Průběžně kontrolujte, jestli jsou rajčata v pořádku. Pokud by se nějaké začalo kazit, dejte ho pryč.
- Během pár dnů budou rajčata postupně dozrávat. Ta zralá pak můžete odebírat.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…
Italský nápad se zráním rajčat na rostlině
Druhou možností je italská varianta, která radí vytrhnout ze země rostlinu s nedozrálými rajčaty, která ještě dobře drží na větvičce. Podle některých verzí můžete rostlinu i uříznout, zbavit listů a případně špatných plodů a zavěsit ji v teplé a světlé místnosti za kořeny. Rajčata krásně dozrají.
Zdroje informací:
nzip.cz: Rajčata
bezpecnostpotravin.cz: Lykopen a tomatin v rajčatech
Náš tip: Ze zralých rajčat si můžete připravit třeba rajčatovou omáčku na těstoviny podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rajčata sterilovaná ve vlastní šťávě: Ideální polotovar na zimu, příprava je jednoduchá, rajčata jsou totiž jedinou ingrediencí
Co dělat s rajčaty, aby dozrála. Při ochlazení a deštích se jim už venku nedaří
Nejlepší letní večeře s rajčaty. Od salátů přes vynikající lečo až po rajčatové polévky