Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tiramisu: Recept na pravou italskou dobrotu není složitý. Vsaďte na kvalitní suroviny a nechte dezert odležet přes noc
Zdroj: toprecepty.cz

Je lahodné, krémové, původně italské, dnes už světové. Řeč je o dezertu zvaném tiramisu. Recept na něj vyžaduje znalost pár pravidel, obzvlášť když chceme to pravé italské. Jemný dezert je snadný a relativně rychlý.

Tiramisu

Tiramisu patří mezi nejslavnější a nejoblíbenější dezerty na světě. Tento nadýchaný zákusek, jehož název by se dal volně přeložit z „tira me su“ jako „zvedni mě“ nebo „rozvesel mě“, pochází z Itálie, konkrétně z oblasti Benátska. Jeho obliba ale dávno překročila hranice Apeninského poloostrova a tiramisu dnes najdeme v mnoha kavárnách a restauracích po celém světě.

Co je tiramisu? Základem tiramisu jsou piškoty typu savoiardi, namočené v silné kávě s kapkou alkoholu, vrstvené s krémem z mascarpone, vajec a cukru. Výsledkem je nepečený, chladivý a jemně nasládlý dezert, který se rozplývá na jazyku. Přestože dnes existují různé variace s ovocem, čokoládou nebo bez vajec, to pravé italské tiramisu má svá pevná pravidla.

Tiramisu – recept na to pravé italské má pár pravidel

  • Mascarpone musí být čerstvé, jemné a krémové. V českých variantách ho nahrazujeme tvarohem nebo pomazánkovým máslem, což se ve výsledku projeví.
  • Káva má být kvalitní a silná, vychladlá, ideálně espresso. Pokud bychom připravili kávu slabou, bylo by to poznat na chuti.
  • Jako alkohol se tradičně používá amaretto (italský mandlový likér), hodí se ale i koňak, marsala, whisky, případně kávový likér. Chuť alkoholu by neměla přehlušovat výslednou rovnováhu chutí.
  • Jako piškoty použijeme savoiardi (cukrářské dlouhé piškoty). Dětské piškoty jsou příliš měkké a rozmočily by se.
  • I tak piškoty ponoříme do kávové směsi na max 1–2 sekundy. Jinak se rozmočí a dezert bude kašovitý.
  • Když jsou v receptu na tiramisu vejce, je důležité použít čerstvá vejce, dobře našlehat žloutky s cukrem do pěny a případně zvlášť bílky – aby byla náplň nadýchaná.
  • Mascarpone do směsi přidáváme jemně, nejlépe stěrkou, aby se neztratil objem a krém nebyl řídký.
  • Výsledný dezert necháváme v lednici rozležet alespoň 6 hodin, ideálně přes noc. Chutě se krásně propojí a dezert se zpevní.
  • Kakao je nejlepší nasypat těsně před podáváním, jinak zvlhne a vytvoří blátivou vrstvu.

Italská

Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…

Jak na pravé italské tiramisu

Na pravé italské tiramisu budete potřebovat: 5 lžic cukru krupice, 5 vajec, 500 g mascarpone, 2 malé panáky amaretta, 50-60 ml dvojitého silného espressa (doppio), 1 balení piškotů savoiardi (cukrářské piškoty) a 1 lžíci kakaa.

Jak na to?

Mascarpone vyndejte z ledničky, aby získalo pokojovou teplotu. Žloutky oddělte od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh. Do žloutků přidejte cukr a ušlehejte do pevné světlé pěny. Do žloutkové pěny přimíchejte mascarpone a pak do něj opatrně přimíchejte sníh z bílků.

Z kvalitní kávy připravte silné espresso a do kávy přilijte panáky amaretta. Piškoty krátce namáčejte do kávy a skládejte do misky. Na vrstvu piškotů dejte vrstvu krému a stále opakujte, až do spotřebování surovin. Poslední je vrstva krému, kterou hodně poprašte kakaem.

Hotové tiramisu uložte do lednice a nechte ho odležet.

Náš tip: Připravte si lahodné pravé italské tiramisu podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku