Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na falešné tiramisu z pomazánkového másla: I při dnešních cenách vyjde levněji než originál a chutná výtečně
Zdroj: Toprecepty, Iljusa

Italský dezert tiramisu je pověstný svou lahodností. Ovšem tuzemské šikovné ručičky přišly na falešné tiramisu. Jak chutná, když místo výborného smetanového sýru mascarpone použijete náhražky? A jak si stojí cenově?

Kde se vzalo tiramisu

Nepečené dezerty, které jsou rychle připravené, a k tomu ještě lahodné, většinou sklízejí obdiv. Moučník, který se v italském městě Treviso měl objevit už okolo roku 1800 jako afrodisiakální dezert, najdete v receptech ale až koncem 20. století.

Jak vypadá pravé tiramisu

Pravé tiramisu se vyrábí ze smetanového sýru mascarpone. Sýr se šlehá se žloutky a cukrem, někdy také se šlehačkou. Dává se do misky na speciální podlouhlé piškoty Savoiardi, které se máčí v silném espressu, většinou v kombinaci s italským mandlovým likérem Amaretto. Povrch dezertu může být posypán kvalitním kakaem.

Jak na falešné tiramisu

Tiramisu po česku je založeno na tom, že využíváte suroviny, které jsou běžně k sehnání. Sýr mascarpone je sice k sehnání ve větších obchodech, ale není zcela levný. Těžko jde sehnat italský likér zvaný Amaretto, který je poměrně drahý. Tohoto alkoholického nápoje navíc budete potřebovat na dezert jen málo, tak je zbytečné kupovat celou lahev. Nahradit ho můžete rumem, případně obyčejným mandlovým likérem. Mascarpone můžete vyměnit za pomazánkové máslo, tvaroh či zakysanku. Místo italských cukrářských piškotů Savoiardi zase můžete sáhnout po klasických českých piškotech. A falešná verze na italský zázrak je na světě!

Jak připravit falešné tiramisu

Na nepečený dezert falešné tiramisu budete potřebovat: 2 pomazánková másla, 1 balíček piškotů, 200 g cukru moučka, 2 smetany ke šlehání, silnou instantní kávu (zhruba 60 ml), lžíci rumu a kakao na ozdobení. Jak na to? Na krém nejprve ušlehejte dvě šlehačky. Do pevné šlehačky přidejte cukr, pomazánkové máslo a šlehejte dál. Pro namáčení piškotů nejprve uvařte silnou instantní kávu a nechte ji vychladnout v malé misce.

Připravte si pekáček nebo kulatou dortovou formu (v případě našich kulatých piškotů to jde, na rozdíl od dlouhých italských, které by se tam špatně skládaly), kterou vyložíte potravinářskou folií. Kávu smíchejte s rumem. Piškoty namáčejte do rumové kávy a rychle je vyndejte, aby se nerozmočily.

Namočené piškoty dávejte na dno nádoby. Na ně dejte vrstvu krému a pokračujte s další vrstvou piškotů. Vrchní vrstva by měla být krémová. Dejte do chladu, ideálně přes noc, ale postačí i zhruba čtyři hodiny. Potom, co dezert vyndáte z lednice, jemně ho poprašte pomocí sítka kakaem.

Náš tip: Pokud byste si přece jen chtěli připravit pravé tiramisu, inspirujte se tímto video receptem.

Jak obstojí po finanční stránce falešné tiramisu v porovnání s pravým?

Suroviny jsme nakupovali v různých obchodech, ale vždy tak, aby byla cena nejlevnější, ale ne v akci. Na falešné tiramisu tedy potřebujete: 2 pomazánková másla - celkem 300 g (60 Kč), 1 balíček piškotů 240 g (30 Kč), 200 g cukru moučka (7 Kč), 2 smetany ke šlehání (66 Kč), silnou instantní kávu (zhruba 5 g) (3 Kč), 15 ml rumu (5 Kč) a kakao na ozdobení (1 Kč). Celkem 172 Kč.

Na pravé originální tiramisu potřebujete: Mascarpone 500 g (120 Kč), piškoty Savoirdi 240 g (37 Kč), 3 vejce (18 Kč), 15 ml amaretto (8 Kč), 200 g cukru moučka (7 Kč), espresso (8 Kč), kakao (1 Kč). Celkem 199 Kč

Jak vidíte, cenově vyjde falešné tiramisu o něco lépe, ale pouze za předpokladu, že máte zmapované ceny u různých výrobků a víte tak například, která smetana ke šlehání je nejlevnější. My jsme narazili na smetanu Zott Primo za za 33 Kč, nejlevněji jsme se snažili sehnat i piškoty (Sedita) a další suroviny. Proto je možné, že když sáhnete po jiných značkách, cena falešného tiramisu a toho originálního bude téměř stejná. Ušetřit se případně dá, použijete-li místo pomazánkového másla tvaroh nebo zakysanou smetanu a vynecháte i šlehačku. Pak už to bude pravé tiramisu připomínat jen vzdáleně, ale taky si pochutnáte.

Anebo si počkejte, až budou originální suroviny v akci a dejte přednost pravému italskému dezertu. Je to jen na vás.

Zdroje informací:
https://www.accademiadeltiramisu.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více