Sladký meloun v obchodě vyberete snadno: Vše důležité prozradí pruhy, váha, správně zbarvený flek i stopka
10. 6. 2025 Zahrada
Horké jarní a letní dny bez sladkého melounu si lze představit jen stěží. Jenže stát v obchodě před hromadou „zelených koulí“ a doufat, že vyberete tu správnou, je často spíš loterie. Existují ovšem jednoduché triky, díky kterým už nikdy neodnesete domů mdlý nebo nedozrálý meloun. Poradíme, co skutečně funguje a na co se při výběru zaměřit.
Hledejte ten správný flek
Nejlepší vodítko není velikost ani váha, ale „polehávací flek“, tedy místo, kde meloun ležel na zemi a svítilo na něj slunce. Pokud je tahle skvrna jasně žlutá až krémová, meloun měl dost času dozrát a pravděpodobně bude sladký. Pokud je flek bílý nebo ho tam vůbec nenajdete, meloun byl utržen příliš brzy a chuť bude postrádat chtěnou sladkost.
Mohlo by vás zajímat
Klepání není mýtus
Zkušenější konzumenti melounů si pomáhají jemným poklepem. Zralý meloun vydává dutý, rezonující zvuk, podobný, jako když ťuknete do bubnu. Nedozrálý zní spíš tupě a přezrálý praskle. V obchodě se klidně opřete o dřívější zkušenost, pokud jste už někdy trefili dokonalý meloun, vzpomeňte si, jak zněl. A nebojte se klepat, s trochou praxe vám to může velmi pomoci při výběru toho pravého kousku.
Stopka a slupka
Pokud má meloun ještě zbytek stopky, sledujte, jestli je suchá a tmavá, to je známka, že meloun dozrál přirozeně. Zelená a svěží stopka znamená, že byl sklizen příliš brzy. Dále se podívejte na samotnou slupku, měla by být matná, ne lesklá. Příliš lesklá slupka často signalizuje nezralost. Povrch by měl být tvrdý a pevný, s jemnými prasklinkami u stopky, to bývá další dobré znamení.
Co značí pruhy
Skvělým vodítkem při výběru melounu je i rozptyl mezi pruhy na jeho slupce. U klasických proužkovaných melounů, totiž platí, že čím výraznější kontrast mezi tmavými a světlými pruhy a čím menší rozestupy mezi nimi, tím lépe. Ostré, zřetelné pruhy blízko u sebe jsou známkou toho, že meloun měl dost času dozrát a že se cukry v dužině vyvíjely rovnoměrně. Naopak řídké nebo rozmazané pruhy, kde tmavá a světlá barva splývají, často naznačují, že plod byl sklizen předčasně nebo rostl v méně ideálních podmínkách. Takové melouny bývají vodnatější a chuťově nevýrazné.
Při pohledu na slupku si proto všímejte jasného, sytého kontrastu. Tmavé pruhy by měly být opravdu tmavé a světlé skutečně bledé. Důležitá je i pravidelnost – čím rovnoměrněji jsou pruhy rozložené a čím hustěji k sobě přiléhají, tím větší šance, že meloun bude sladký a šťavnatý.
Velikost, váha a tvar
Největší meloun neznamená nejlepší, ale platí jednoduché pravidlo – meloun by měl být na svou velikost těžký. Když vezmete dva stejně velké plody, vyberte ten těžší. Vysoká hmotnost je známkou šťavnatosti, což u melounu obvykle znamená i vyšší obsah cukru. Ideální meloun má symetrický, pravidelný tvar. Deformace, boule nebo zvláštní výrůstky můžou být známkou nerovnoměrného růstu a vnitřních nedokonalostí.
Porcovaný meloun
Pokud si vybíráte již naporcovaný meloun, dívejte se na sytě červenou barvu dužiny. Příliš světlá nebo narůžovělá barva znamená, že meloun není plně zralý. Naopak tmavě červená dužina s černými semínky bývá nejchutnější. Pozor na semínka světlá, i ta značí nezralost.
Náš tip: Podle našeho video receptu si připravíte skvělý melounový sorbet.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více