Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ocenění známým gastro průvodcem je jistou známkou kvalitního kulinářského zážitku. Vydali jsme se proto dle referencí Gault&Millau do tří podniků v moravské metropoli, abychom zjistili, jak má vypadat podnik, který dneska „frčí“ a v němž zároveň neutratíme za jídlo všechny peníze.

Když poradí průvodce

Průvodce Gault&Millau, který se snaží být zdatným konkurentem slavnému Michelinu, se na českém trhu teprve rozkoukává. Ale i tak už dnes nabízí hodnocení svých inspektorů z mnoha podniků po celé naší zemi. Kromě udělování kuchařských čepic (kde 5 je nejvíc), kterými oceňuje gastro provozy, přidává někdy i označení POP.

„Jde o populární a trendy podniky, které zároveň nejsou restauracemi. Ať už jde o foodtruck, tapas bar nebo snídaňové bistro, POP představuje moderní gastronomii, která je přístupná každému,“ uvádí průvodce na svém webu.

Právě do tří takových podniků, které se nachází v Brně, jsme se vydali, abychom zjistili, jaký mají komisaři Gault&Millau vkus a zda jejich doporučení stojí za zvážení, popřípadě vyzkoušení. 

Vejce nejen do skla

Prvním oceněným podnikem, který jsme navštívili, bylo Bistro by Eggo ve Dvořákově ulici. Ve zdejším malém, ale velmi útulném prostoru se specializují na různorodou úpravu vajíček.

Naše volba byla snídaňová brioška s vejci, slaninou, čedarem a čerstvou zeleninou - B.L.T. & Egg za 199 Kč. Vejce byla připravena naprosto skvěle, bezvadně k nim ladila i dijonská mayo. Plusem byla i vláčná a křupavá brioška, na druhou stranu slanina byla slaná až příliš.

Nejlepší gyros ve městě

Druhou zastávkou bylo bistro Flek. Podle průvodce Gault&Millau zde najdete gyros v mnoha podobách, vždy však v nejvyšší kvalitě, proto jsme museli zjistit, co je na tom pravdy. V příjemném prostředí jsme ochutnali Gyros Platôn, tedy oblíbený pokrm, tentokrát servírovaný na talíři, za cenu 199 Kč.

Maso bylo skvěle okořeněné, navíc ho perfektně doplnila čerstvá zelenina. Placka, která maso se zeleninou doplňovala, byla také velmi chutná. Podle našeho názoru lepší gyros budete hledat v Brně jen těžko.

Bůček netradičně

Posledním místem, které nám světově uznávaný průvodce doporučil, bylo Bratrs Bistro v Bystrci. Hned při příchodu nás upoutala vůně připravovaných jídel. Nabídka je zde tak široká, že jsme si místo výběru raději nechali poradit od milé obsluhy.

Vyzkoušeli jsme tak grilovaný bůček s nakládanou zeleninou za 244 Kč. Domácí placka posloužila místo "příboru" a naložili jsme si na ni vše, co se vešlo.

Kombinace skvěle připraveného masa, česnekové majonézy a nakyslé zeleniny nás velmi mile překvapila. Proto jsme se rozhodli vyzkoušet ještě jednu položku z menu, konkrétně Gyoza knedlíčky za 89 Kč. Křehké knedlíčky, doplněné arašídovou omáčkou a čerstvou zeleninou také nejde nepochválit.

Jak to vypadá v podnicích, které jsme navštívili, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Gault&Millau oceněné restaurace v Brně

Ukázat 15 fotografií

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli