Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středozemní kuchyně, to je spousta olivového oleje, zeleniny a ovoce, ale taky třeba výborně ochucený gyros, čerstvý chléb pita a svěží tzatziki. Připravte si tento skvělý pokrm podle našich tipů.

Jak vypadá gyros

Gyros je sice pouliční jídlo, ale není problém si ho připravit doma. Stačí pár nápadů a chutný pokrm si můžete přichystat třeba i pro letní posezení venku. V řečtině slovo gyro nebo γύρο (vyslovuje se YEE-roh) znamená „otočení nebo revoluce“. Jedná se přesně o ten pohyb, který šiška masa dělá na svislém grilu. V Řecku se sice převážně připravuje gyros z vepřového masa (vepřová kýta nebo plec), najdete tam ale také varianty s kuřecím masem (stehenními řízky).

Pokud bychom se podívali na jiné tohoto jídla, turecký döner kebap nebo blízkovýchodní shawarma se zásadně nedělají z vepřového masa, ale z jehněčího a/nebo hovězího (může být i mleté), kozího nebo kuřecího. Ať už zvolíte při přípravě jakýkoliv druh masa, měl by být správně marinovaný a připravený v troubě nebo na grilu. Při tepelné úpravě by měla být vytvořena „halda" masa, která se bude opékat. Princip spočívá v tom, že jak se maso peče, vnější upečenou vrstvu nařezáváte na tenké plátky a plníte jí čerstvý pita chléb.

Jaká marináda se používá na gyros

Maso se potřebuje odležet, marinovat, a na to potřebujete následující ingredience. Z koření je to sladká paprika, která dodá barvu a kouřový nádech. Vločky červeného chilli dodají teplo a chuť. Pokud ale nemáte rádi pálivé, můžete vynechat. Co by ale nemělo chybět, jsou celé kuličky pepře a sušený rozmarýn pro skvělou chuť a aroma. Můžete přidat i celá semínka koriandru, dále potřebujete extra panenský olivový olej. Pokud nebudete mít rozmarýn, můžete sáhnout po oreganu. Správně se tedy používá řecké oregano, které je výraznější i aromatičtější. Použijte klidně ale i to naše oregano neboli dobromysl.

Jak připravit maso na marinování

Všechny bylinky v hmoždíři důkladně rozdrťte a promíchejte na jemňounkou směs. Pak je potřeba změkčit maso. Dejte kousky do igelitového sáčku a paličkou na maso je rozklepejte. Maso bude plošší a tenčí a propečení tak bude rovnoměrnější a rychlejší.

Jak marinovat maso na gyros

Směs naneste na kousky masa a dobře ji zapracujte, pak polijte citronovou šťávou nebo bílým vinným octem. Marinujte ideálně jeden den (můžete ho nechat i dva dny) nebo alespoň přes noc. Díky tomu bude chuť mnohem výraznější. Nejkratší doba, po kterou by se maso mělo marinovat, jsou dvě hodiny.

Jak připravit vertikální „gril“

V dnešní době je už možné zakoupit vertikální gril, jehož cena začíná na 1700 Kč. Využít můžete ale i vychytávku, na kterou se používají poloviny velké cibule. Někdo ale dává přednost velkým bramborám, protože během pečení/grilování tolik neměknou. Rozpůlte velkou cibuli a řeznou plochou dejte vedle sebe obě poloviny na plech nebo pekáček. Pokud budete využívat bramboru, seřízněte ji trochu tak, aby byla stabilní. Do kusů zapíchněte bambusovou špejli (předem namočenou) jako rožeň. Marinované kuřecí kousky (nebo kousky jiného masa) postupně napichujte na špízy a vždy pootočte o 90 stupňů a napíchněte další. Po napíchání všech kousků budete mít kopec masa připravený na pečení. Takto vypadá cibule pod gyrosem.

Pečte v rozpálené troubě/grilu na 190 °C zhruba 1 hodinu. Pokud máte kuchyňský teploměr, měla by vnitřní teplota masa dosáhnout 75 °C, v té chvíli vypněte troubu. V průběhu pečení můžete ořezávat hotové kousky podle toho jak budou hotové, aby se mohlo dodělat zbývající maso. Přesně tak, jak to vídáte u profesionálů.

Jak dokončit gyros s pitou a tzatziki

Takhle snadno si připravte pita chleby. Počítejte ale zhruba s hodinovým kynutím těsta. Upečený pita chléb rozřízněte a vytvořte kapsu, nasypte do ní gyros, přidejte pár plátků rajčat, cibule a především dostatek tzatziků. Tzatziky připravíte jednoduše podle tohoto receptu. Navrch můžete posypat vnitřek kapsy ještě jarní cibulkou. Pokud byste chtěli tento pokrm připravit v duchu řecké tradice, do kapsy se přidávají i hranolky.

Středozemní

Středozemní kuchyně zejména za poslední tři dekády v České republice zdomácněla. Začalo se pizzeriemi, přidaly se taverny, francouzské restaurace. Češi si po čase našli cestu třeba i ke španělskému…

Jak dlouho můžete skladovat gyros?

Pokud víte, že gyros nesníte, můžete ho uchovávat v lednici ve vzduchotěsné nádobě, kde vydrží až 7 dnů. Gyros ale také můžete zamrazit, opět důkladně uzavřený. Vydrží vám měsíc. Pak ho nechte přes noc rozmrazit v lednici. Ohřívejte na pánvi nebo v mikrovlnné troubě a podávejte.

Zdroje informací:
thespruceeats.com
themodernproper.com
foodiesterminal.com/

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více