Jak na chia pudink podle receptu z Malé pekárny Nadi Pohlreichové: Díky kokosovému mléku a medu chutná božsky
13. 6. 2025 Vaření
Pudink patří u nás k nejoblíbenějším dezertům. Víte ale, že jej snadno uděláte i bez použití pudinkového prášku nebo žloutků? Díky chia semínkům vznikne vynikající dezert, s nímž slaví úspěchy i ve vyhlášené Malé pekárně u Prahy. A právě od nich jsme na chia pudink získali recept.
O trochu zdravější pudink
Chia pudink není pudinkem v klasickém slova smyslu, konzistencí se ale běžnému pudinku hodně podobá, o což se postará hlavní ingredience, která tomuto dezertu dala název, a sice chia semínka. Tato drobná černá semínka jsou v poslední době poměrně oblíbená hlavně do různých kaší, snídaňových bowls a dalších podobných pokrmů a nápojů, jejich cílem je pomoci nastartovat den.
Chia semínka jsou totiž považována za superpotravinu, neboť obsahují spoustu vitaminů a minerálů, jsou výborným zdrojem vlákniny, bílkovin a také omega-3 mastných kyselin. Navíc dodávají energii, což se hlavně po ránu hodí.
Mohlo by vás zajímat
Chia semínka zajistí správnou konzistenci
Kromě všech těchto super vlastností, dokáží semínka výborně absorbovat vodu a díky tomu výrazně zvětšit svůj objem. Když je tedy namočíte do nějaké tekutiny, krásně nabobtnají a vytvoří hmotu gelovité konzistence, která hodně připomíná klasický pudink. Na rozdíl od něj je ale ten chia bohatší o již zmiňované živiny a díky absenci škrobu má příznivější složení z hlediska cukrů.
Navíc je příprava takového pudinku velmi snadná a nemusíte ani nic vařit. Jde tak o ideální snídaňový pokrm, který si snadno nachystáte večer a ráno se rovnou můžete pustit do jídla. Když navíc přidáte ovoce nebo nějakou polevu a uděláte jej do skleničky či do poháru, přetvoříte obyčejný pudink v lahodný dezert, který lze klidně podávat návštěvě ke kávě.
Chia pudink z Malé pekárny
Receptů na chia pudinky existuje celá řada, pokud ale chcete vsadit na jistotu, můžete si udělat ten, který nabízejí v Malé pekárně v Letech u Dobřichovic kousek u Prahy. Oblíbená cukrárna, která je častým cílem výletníků, se specializuje hlavně na zákusky inspirované francouzskou cukrařinou (jako jsou třeba francouzské větrníky), ale i moučníky jako od babičky, třeba buchty nebo legendární rakouský makovec. Chia pudink je takovým dietnějším protikladem místních zákusků.
„Recept vymyslela naše cukrářka Lenka, abychom „odlehčily“ náš sortiment, který je většinou plný mouky, másla a vajec. Nemáme ho každý den, ale snažíme se, aby byl co nejčastěji, hlavně na snídaně, které jsou u nás čím dál populárnější. Často k nám na něj chodí zákazníci třeba po ranním běhání, aby doplnili energii,“ říká pro Toprecepty majitelka Malé pekárny Naďa Pohlreichová.
Připravují jej tu se sezónním ovocem, ale můžete si dát i speciální verzi s matchou. Ti, kteří to mají do Letů u Prahy daleko, si pak mohou chia pudink připravit doma přímo podle jejich receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 250 ml kokosového mléka, 40 g chia semínek, 2 lžičky medu (nebo sirupu z agáve) a ovoce nebo ovocný rozvar (nejlépe maliny nebo jahody)
- Do misky nalijte kokosové mléko, přidejte chia semínka a promíchejte. Potom směs oslaďte a dejte do lednice. Během chlazení ještě 2x promíchejte.
- Když pudink zhoustne, rozdělte jej do skleniček a dozdobte ovocem.
Další vynikající zákusky z Malé pekárny Nadi Pohlreichové můžete ochutnat již v sobotu 14. 6. 2025 na Apetit pikniku, který se koná od 10 do 19 hodin v parku Grébovka v Praze.
Na fotografie dalších dobrot z Malé pekárny se můžete podívat v naší fotogalerii:
Náš tip: Chia semínka využijete i na slané pokrmy. Třeba tyto zeleninové placičky podle našeho video receptu.
Svetplodu.cz: Zázračná chia semínka: Jaké jsou jejich účinky, rizika a využití?
Témata
Apetit piknik 2025
Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.
Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti.
Slavné tváře na Apetit pikniku
Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více