Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rolované knedlíky sirovi štruklji. Sladká slovinská specialita s tvarohem chutná jako od babičky, příprava je navíc snadná
Zdroj: Wikimedia Commons, By Hladnikm - Own work, CC BY-SA 4.0

Na první pohled sice vypadají jako tvarohový závin, chutí vám ale spíš připomenou sladké knedlíky. Sirovi štruklji jsou jedním z nejtypičtějších slovinských sladkých jídel. Jde o klasickou lidovou dobrotu, rodinný recept, který má spousta místních nejvíc spojený s dětstvím. 

Sladká specialita ze Slovinska

Slovinská kuchyně u nás moc známá není, seznámit se s ní ale rozhodně stojí za to. Aspoň co se týče sladké speciality nazvané sirovi štruklji. Pro tyto sladké zarolované knedlíky je typické, že se vaří podobně jako jakékoliv jiné knedlíky, jde však jen o speciální variantu slovinského pokrmu štruklji, který může mít vícero podob. Dalo by se říct, že skoro každý region má svou vlastní verzi, jež odráží místní suroviny a kulinářské tradice.

Slovinská variace na závin

Štruklji obecně jsou jedním z nejznámějších slovinských jídel, nejsou však jen obyčejným pokrmem, ale doslova součástí místního kulturního dědictví. Mohou se plnit různými náplněmi a dále pak vařit, dělat na páře i péct, což je pak opravdu přibližuje našemu závinu neboli štrúdlu. Náplň v nich může být nejen sladká (tvaroh, jablka, ořechy, mák), ale i slaná, například tvaroh s bylinkami, různé druhy sýrů, maso nebo brambory. 

Pokrm pro sváteční příležitosti

Historie tohoto tradičního pokrmu sahá až do 16. století, kdy prý štruklji s tvarohem a estragonem připravil jeden kuchař na zámku ve Štýrském Hradci. Štruklji pak byly léta vnímány jako pokrm vyšších vrstev, až v průběhu 19. století se staly součástí lidové venkovské stravy.

I tak se ale štruklji původně připravovaly jen při výjimečných příležitostech, na různé svátky, svatby a další slavnosti. Ačkoli jde o typickou slovinskou specialitu, podobají se i pokrmu chorvatskému známému jako Zagorski štrukli neboli záhořský závin, který zase víc připomíná sladký tvarohový nákyp.

Jak na sýrové štruklji?

Sirovi štruklji sice připomínají závin, ale vaří se jako sladké knedlíky. Připravují se ze speciálního těsta připomínajícího tažené, které se naplní tvarohem (někdy doplněným rozinkami), zaroluje a vaří v osolené vodě. Hotové štruklji se pak podávají nejčastěji jako hlavní jídlo, tedy rovnou teplé a navíc přelité rozpuštěným máslem, někdy i posypané strouhankou nebo cukrem. Skvěle ovšem chutnají i studené. 

Pokud máte rádi sladká hlavní jídla a u knedlíků nutně netrváte na ovoci, připravte si  sirovi štruklji místo klasických tvarohových knedlíků. Na to, jak vypadá pokrm efektně, není jejich příprava kupodivu nijak extra složitá. Jak na to? 

Budete potřebovat: 350 g mouky, 1 vejce, trochu soli, 2 lžíce oleje, 150 ml vlažné vody, 1 lžíci octa. Na náplň si připravte: 500 g tvarohu, 200 g zakysané smetany, 2 vejce a 2 lžíce cukru. Na posypání: 100 g másla a 60 g strouhanky. 

  1. Mouku prosejte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Vlijte do něj rozšlehané vejce. Přidejte olej a vlažnou vodu smíchanou se solí a octem. Přísady dobře promíchejte prsty, dokud se nespojí v těsto.
  2. Těsto hněťte rukama, dokud není zcela měkké, hladké a pružné a nelepí se na ruce. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě trochu vody. Z uhněteného těsta vytvarujte kouli, potřete ji olejem, přikryjte plastovou fólií a nechte ji 30 až 60 minut odpočívat při pokojové teplotě.
  3. Zatímco těsto odpočívá, připravte náplň. Tvaroh dejte do mísy a rozmačkejte ho vidličkou. Přidejte vejce, cukr a zakysanou smetanu a vše dobře promíchejte.
  4. Těsto rozdělte na dvě části. Jeden kus těsta položte na pomoučněnou utěrku a jemně ho rukama roztáhněte od středu směrem k okrajům na co nejtenčí plát. Tlusté okraje po stranách ořízněte.
  5. Na těsto rovnoměrně rozetřete sýrovou náplň. Opatrně srolujte za pomocí utěrky. Konce přitiskněte, aby se rolka nerozbalila. Pak štruklji položte na látkový ubrousek. Zabalte a oba konce každé utěrky svažte gumičkou. Vše zopakujte s druhým kusem těsta.
  6. Zabalené štruklji spusťte do hrnce s mírně osolenou vroucí vodou, přikryjte a vařte asi 30 minut. Před rozbalením vyjměte a nechte 10 minut stát. Hotové štruklji servírujte nakrájené, přelité rozehřátým máslem a posypané na másle osmaženou strouhankou. 

Náš tip: Máte-li rádi sladké pokrmy s tvarohovou náplní, zkuste třeba i tyto palačinky podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Tasteatlas.com: Sirovi štruklji
Wikipedia.org: Štruklji

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli