Pomazánka s chutí moře od východních Slovanů: Forshmak se připravuje ze sleďů a nejlepší je na tmavém chlebu
3. 7. 2025 Vaření
Hledáte nějakou lehkou pomazánku, která se hodí i na letní večeři? Pokud milujete rybičky na všechny způsoby, určitě vás nadchne i forshmak. Jejím základem jsou totiž nakládané sledě, které společně s cibulí, jablky a vejcem vytvářejí dokonalou harmonii chutí.
Pomazánka východních Slovanů
Pomazánka forshmak se nejčastěji spojuje s východními Slovany, oblíbená je totiž nejvíc v oblastech dnešní Ukrajiny, Ruska, Běloruska a Polska. Zajímavé však na ní je, že má židovské kořeny.
Konkrétně jde o pokrm aškenázské židovské kuchyně. Jako Akškenázové se totiž označovali Židé, kteří žili ve střední a východní Evropě, především v Polsku, Rusku či na Ukrajině a v okolních zemích.
Mohlo by vás zajímat
Pokrm s židovskými kořeny
Aškenázská jídla jsou specifická svými způsoby přípravy vycházejícími z kašrutu – souboru židovských náboženských pravidel, která určují, jaká jídla jsou košer, a také oblíbenými ingrediencemi, jako byla třeba řepa, brambory nebo zelí a také ryby s ploutvemi a šupinami, třeba právě sledě.
Ti byli navíc ve východní Evropě a pobaltských zemích dostupní a levní a v dobách, kdy nebyly lednice, se dobře uchovávali nasolením.
V hlavní roli sledě
Nakládané sledě jsou u nás známé rovněž jako slanečci, herinky nebo matjesy – Všechny tyto speciality se ale připravují z jedné ryby, a to sledě obecného atlantského.
Ten se nejčastěji marinuje a nakládá do oleje nebo do octového nálevu či marinády s koprem nebo s jinými bylinkami nebo kořením. U nás si sledě dáváme obvykle samotné s chlebem, na Ukrajině a v Rusku se z nich často připravuje vynikající krémová a lehce pikantní pomazánka.
Ve Finsku ji dělají s masem
Základem pomazánky jsou tedy sledě, nasekané na drobné kousky. Kromě nich do ní patří ještě najemno nakrájená cibulka a jablka, případně brambory. Kromě toho se pomazánka ještě často nastavuje chlebem, v židovské tradici jejich nekvašeným chlebem maces namočeným do vody či mléka.
Často se ještě ochucuje octem a olejem. Existuje i varianta s hovězím, telecím či jehněčím mletým masem, která je oblíbené ve Finsku, kde je známá jako vorschmack. Místo sleďů se do ní mohou dávat i filety z ančoviček.
Jak na pravý forshmak?
U nás můžete na přípravu forshmaku použít matjesy – nasolené sledě, které se prodávají naložené v oleji. Filety ze sleďů v oleji lze koupit i v prodejnách s ruskými potravinami. A jak tedy pomazánku připravíte?
Budete potřebovat: ½ tenkého plátku bílého chleba bez kůrky, 340 g marinovaného sledě v oleji, 1 malou žlutou cibule, 1 malé jablko Granny Smith nebo jiné kyselejší jablko, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 lžíci slunečnicového nebo rostlinného oleje, ¼ lžičky krystalového cukru, sůl podle chuti, kopr na ozdobu.
- Bílý chléb namočte do misky s vodou pokojové teploty, dokud není úplně měkký. Pak chléb vyjměte a nechte okapat. Sledě vyjměte z oleje a rovněž nechte okapat.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny, jablko rovněž oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Pak cibuli a jablko dejte do elektrického sekáčku společně s namočeným chlebem a vše nasekejte najemno.
- Přidejte sledě a směs asi 5krát pulzujte, nebo dokud nebude vše jemně nasekané. Dbejte na to, abyste směs nezpracovali příliš. Pak přidejte vejce uvařená natvrdo a rovněž je společně se směsí nasekejte. Rozmixovanou směs přendejte do misky, přidejte slunečnicový olej a cukr a promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl nebo další cukr. Hotovou pomazánku podávejte na tmavém chlebu nebo na krekrech ozdobenou snítkou kopru.
Náš tip: Rybí pomazánku také můžete vyzkoušet podle našeho video receptu.
Myjewishlearning.com: Forshmak: Jewish Herring
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Eintopf neboli jídlo z jednoho hrnce: Znáte recept na tento rychlý a plnohodnotný oběd? Je skvělý na léto
Eintopf je německé národní jídlo, hustá zeleninová polévka, která patří k nejstarším tradičním pokrmům. Eintopf je často nazývaný jako jídlo… Číst více
Indický naan: Připravte si placky hodící se k zelenině, sýru i grilovanému masu
Tyto chlebové placky mají mnoho podob, vždy podle oblasti, kde se připravují. Hotové se často potírají přepuštěným máslem ghí s česnekem či čerstvě… Číst více
Co se jí tradičně v zahraničí na Velikonoce? Inspirujte se 15 chutnými recepty
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, se kterým se pojí mnoho zvyků a tradic. Mezi nejoblíbenější z nich patří pečení sladkých pokrmů… Číst více
Hledáte nové nápady na vánoční cukroví? Inspirujte se zahraniční kuchyní
Cukroví by mělo být maximálně na dvě sousta, a to především z toho důvodu, abychom z tácku mohli ochutnat co nejvíce druhů. Děláte ale pořád dokola… Číst více
Co uvařit k obědu? Inspirujte se 15 oblíbenými recepty ze zahraniční kuchyně
Právě pro ty dny, kdy nevíte co vařit, a nemáte zrovna chuť na českou kuchyni, jsme pro vás vybrali 15 oblíbených receptů z asijské, americké, ale i… Číst více
Alkohol zůstává ve vlasech až 90 dnů. Jak se zbavit „opilosti“?
To, že alkohol v krvi nějakou chvíli po požití… Číst více
Ochutnejte Budapešť! Místní klasikou jsou burgery z mangalice i famózní paprikáš
Už jste nažhavení na cestování? Vyražte třeba do… Číst více
Jak jíst na cestách: Víte, co se hodí do autobusu a s čím vás nepustí do letadla?
Čeká vás letos ještě dovolená v zahraničí, nebo… Číst více
Retro okénko: Kofola je český poklad mezi limonádami. Proč vznikla na příkaz vlády a nahradila Coca-Colu?
„Když ji miluješ, není co řešit…“ Kdo by neznal… Číst více
Jaká jídla se jí ve světě ve vánočním čase? Inspirujte se zahraniční kuchyní
Pro mnohé jsou Vánoce nejkrásnějším obdobím roku. Kromě zdobení stromečku, rozbalování dárků, vánočních trhů, a zejména rodinných setkání, máme tyto… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více