Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánka s chutí moře od východních Slovanů: Forshmak se připravuje ze sleďů a nejlepší je na tmavém chlebu
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Hledáte nějakou lehkou pomazánku, která se hodí i na letní večeři? Pokud milujete rybičky na všechny způsoby, určitě vás nadchne i forshmak. Jejím základem jsou totiž nakládané sledě, které společně s cibulí, jablky a vejcem vytvářejí dokonalou harmonii chutí. 

Pomazánka východních Slovanů

Pomazánka forshmak se nejčastěji spojuje s východními Slovany, oblíbená je totiž nejvíc v oblastech dnešní Ukrajiny, Ruska, Běloruska a Polska. Zajímavé však na ní je, že má židovské kořeny.

Konkrétně jde o pokrm aškenázské židovské kuchyně. Jako Akškenázové se totiž označovali Židé, kteří žili ve střední a východní Evropě, především v Polsku, Rusku či na Ukrajině a v okolních zemích.

Pokrm s židovskými kořeny

Aškenázská jídla jsou specifická svými způsoby přípravy vycházejícími z kašrutu – souboru židovských náboženských pravidel, která určují, jaká jídla jsou košer, a také oblíbenými ingrediencemi, jako byla třeba řepa, brambory nebo zelí a také ryby s ploutvemi a šupinami, třeba právě sledě.

Ti byli navíc ve východní Evropě a pobaltských zemích dostupní a levní a v dobách, kdy nebyly lednice, se dobře uchovávali nasolením

V hlavní roli sledě 

Nakládané sledě jsou u nás známé rovněž jako slanečci, herinky nebo matjesy – Všechny tyto speciality se ale připravují z jedné ryby, a to sledě obecného atlantského.

Ten se nejčastěji marinuje a nakládá do oleje nebo do octového nálevu či marinády s koprem nebo s jinými bylinkami nebo kořením. U nás si sledě dáváme obvykle samotné s chlebem, na Ukrajině a v Rusku se z nich často připravuje vynikající krémová a lehce pikantní pomazánka

Ve Finsku ji dělají s masem

Základem pomazánky jsou tedy sledě, nasekané na drobné kousky. Kromě nich do ní patří ještě najemno nakrájená cibulka a jablka, případně brambory. Kromě toho se pomazánka ještě často nastavuje chlebem, v židovské tradici jejich nekvašeným chlebem maces namočeným do vody či mléka.

Často se ještě ochucuje octem a olejem. Existuje i varianta s hovězím, telecím či jehněčím mletým masem, která je oblíbené ve Finsku, kde je známá jako vorschmack. Místo sleďů se do ní mohou dávat i filety z ančoviček

Jak na pravý forshmak?

U nás můžete na přípravu forshmaku použít matjesynasolené sledě, které se prodávají naložené v oleji. Filety ze sleďů v oleji lze koupit i v prodejnách s ruskými potravinami. A jak tedy pomazánku připravíte? 

Budete potřebovat: ½ tenkého plátku bílého chleba bez kůrky, 340 g marinovaného sledě v oleji, 1 malou žlutou cibule, 1 malé jablko Granny Smith nebo jiné kyselejší jablko, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 lžíci slunečnicového nebo rostlinného oleje, ¼ lžičky krystalového cukru, sůl podle chuti, kopr na ozdobu. 

  1. Bílý chléb namočte do misky s vodou pokojové teploty, dokud není úplně měkký. Pak chléb vyjměte a nechte okapat. Sledě vyjměte z oleje a rovněž nechte okapat.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny, jablko rovněž oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Pak cibuli a jablko dejte do elektrického sekáčku společně s namočeným chlebem a vše nasekejte najemno. 
  3. Přidejte sledě a směs asi 5krát pulzujte, nebo dokud nebude vše jemně nasekané. Dbejte na to, abyste směs nezpracovali příliš. Pak přidejte vejce uvařená natvrdo a rovněž je společně se směsí nasekejte. Rozmixovanou směs přendejte do misky, přidejte slunečnicový olej a cukr a promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl nebo další cukr. Hotovou pomazánku podávejte na tmavém chlebu nebo na krekrech ozdobenou snítkou kopru.

Náš tip: Rybí pomazánku také můžete vyzkoušet podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Myjewishlearning.com: Forshmak: Jewish Herring
Jewishfoodsociety.org: Chopped Herring (Forshmak)
Wikipedia.org: Forshmak

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Naposledy jste si prohlédli