Lehký, ovocně laděný moučník pro Merylas

mirca75 Kuchařka:

Doba přípravy: 1 hod. + chlazení PT1H00M Dorty 42 názorů

531
Recept si zatím oblíbilo 31 kuchařů

Suroviny

»Korpus:
2 vejce
špetka soli
1 lžíce vody (horké)
50 g moučkového cukru
vanilkový cukr
citronová kůra ze 1/4 citronu
60 g polohrubé mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
»Jogurtová směs:
380 g jogurtu bílého
250 g měkkého tvarohu
200 g zakysané smetany (husté)
vanilkový cukr
cukr moučka (dle chuti)
želatinový ztužovač (od Dr.Oetkera)
1 dcl vody (teplé, ne vroucí)
Čerstvé ovoce:
jahody
maliny
rybíz
višně
broskve
meruňky
Recept si zatím oblíbilo 31 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Dortovou formu (mám průměr 24 cm) si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou a troubu si zapneme na 180°C.

  2. Ovoce si omyjeme a dáme okapat. Do dvou misek si rozdělíme bílky a žloutky. Bílky si se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky si s cukry a lžící horké vody vyšleháme do pěny, pomalu vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a citron. kůrou a nakonec lehce (už jen vařečkou) vmícháme sníh z bílků.

  3. Hotové těsto nalijeme do připravené formy, vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 15 min. dle vlastního spotřebiče (můžeme zkusit špejlí). Hotový korpus opatrně vyjmeme a dáme vychladnout.

  4. Jogurtová směs: Tvaroh s cukry vyšleháme do hladka, přidáme jogurt se zakysanou smetanou, směs prošleháme a necháme chvíli odstát. Pak ochutnáme a dle chuti dosladíme.

  5. Do vyšší misky si nalijeme horkou vodu, připravíme si mixér (metličku) a za neustálého prošlehávání vsypáváme želatinový ztužovač. Směs nám nesmí zhrudkovatět.

  6. Rozmíchanou, ještě teplou želatinu všleháme do jogurtové směsi a necháme pár minut odstát. Do lehce tuhnoucí směsi opatrně vmícháme ovoce - abychom ho příliš nepoškodili.

  7. Obroučku z dortové formy umyjeme a nasadíme zpět na spodní díl formy s korpusem. Vychladlý korpus pokapeme šťávou z ovoce, nebo potřeme řidší marmeládou a poklademe jogurtotovou směsí. Směs zarovnáme a celý moučník dáme na několik hodin (nejlépe přes noc) vychladit do lednice.

  8. Tipy: Hotový moučník lze ještě poklást ovocem a zalít barevnou želatinou. Nebo do jogurtové směsi ovoce nedávat vůbec a dát ho až na vršek pod želatinu. Nám to ale chutná takto nejvíce. Voda na želatinu nemá být vroucí, ale také ne jen pokojové teploty. Pokud bude vroucí, tak směs nemusí ztuhnout a pokud je příliš chladná, tak při míchání dělá hrudky - nerozpouští se správně.

Poznámka

K tomuto moučníku mě inspiroval tento od Merylas

http://www.toprecepty.cz/recept/1816-moucnik-s-tva....

Prošla jsem tu snad všechny moučníky tohoto typu a stejný jsem nenašla. Pokud jsem ho přehlédla, tak ráda dám své fotky k němu a požádám o smazání tohoto rcp.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 17 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Lehký, ovocně laděný moučník pro Merylas

  • Sarovka Sarovka

    Mirko, upečeno, rychlostí blesku snězeno a rodinou velmi chváleno:-8:-K Takže předávám velkou pochvalu od rodiny a jeden obrovský bod:yes: Samozřejmě uloženo;-):-)

    Odpovědět

  • Monca.H. Monca.H.

    +27 :yes::yes:(foto),krém jsem moc nesladila,aby si zachoval svou výborně nakyslou chuť!Byl vynikající,jestli budou ještě maliny,tak zopakuju;-)
    P.S.:Chtěla jsem přidat fotku řezu,ale je moc tmavá-focená rychle večer,ještě než ostatní stihli celý moučníček "sežrat",proto ji radši nepřidávám.

    Odpovědět

  • Lenka6 Lenka6(neregistrovaný)

  • lemarti lemarti

    Mirečko ten musí být :-*:-*:-*:-*+ další bodík:-K

    Odpovědět

  • Koubkova Koubkova

    Povedl se mi a je dobrý;-):yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    mirca75:Miru, přesně tak a pokračuj;-);-);-):-K:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autor receptu)

    K tomu psaní - vím, že pár lidiček kteří vařit umí, svým psaním odradím, ale je to jen jejich rozhodnutí a já ho akceptuji. Ale taky vím, že se ještě nikdo nenarodil s vařečkou v ruce a každý z nás byl jednou na úplném začátku svých kuchařských dovedností a byl rád, za každou podrobnost v receptu.
    Věřte mi, že když píšu recept, tak se snažím aby byl sice podrobný, ale na druhou stranu prostý všech zbytečných slov, které by odváděly pozornost k nepodstatným věcem. Určitě nejsem z těch, kteří mají recept i s fotkami natukaný za 10 min. (bez urážky;-)) a často si recept před vložením dolaďuji tak, aby byl nejlépe pochopitelý.
    Já zase nemám příliš v lásce recepty napsané stylem - smícháme, upečeme, potřeme a sníme. Podle toho mnohdy neuvaří i zkušený kuchař...
    I mě dokáže odradit v neznámém receptu absence popisu čehosi, co dělám poprvé. Mám ráda u svých "prvotin" jasný popis:-8.
    Své recepty se - z toho mála co znám - prostě jen snažím přiblížit všem, co chtějí uvařit něco dobrého ať jen pro sebe, nebo pro potěšení svých blízkých. Děkuju vám všem za milá slova:-K.

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autor receptu)

    Merylas:-) ani nevíš, jak moc jsi mě potěšila:-8:-K. Jsem ráda, že jsi ho zkusila a dle fotek můžu jen soudit, jak byl výborný;-). Děkuju Ti:-K.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    :-Oúžasné, Miri, Maruš!:-8:yes::yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    mirca75: Miri, tak jsem tento moučník podle Tvého rcp vyzkoušela a díky podrobnému popisu si troufnu říct, že se celkem podařil a konečně se snad nebudu bát, pracovat se ztužovačem:-)):-* Použila jsem červený rybíz a navíc je jen ve hmotě trochu skořicového cukru, protože mi jde tak nějak dohromady s tím rybízem. Název rcp jsi zvolila opravdu výstižně, je opravdu lehký, takový svěží a na léto jak stvořený a hlavně moc chutný. Ještě jednou děkuji, bodík jsem už dala, dnes jen dodávám foto a komentík. A doporučuji vyzkoušet:yes::-K

    magdalenka: Vykročila jsi dobře:-)):yes: Tak ať se daří, věřím, že bude;-):-*

    Ivana41: Tvoje škoda, že jsi nedočetla;-) Mě tady na Topkách nebaví číst slohové práce některých uživatelů, ale podrobné postupy a zvlášť od Mirči čtu vždy. Vím, že je na její recepty spolehnutí a opravdu umí!!! Máme v rodině mladičkou začínající kuchtičku, které jsem doporučila Toprecepty. Měla taky několik neúspěšných pokusů - a to jen díky špatně popsanému postupu práce, nebo spíš vůbec nenapsanému a neuvedením přesných gramáží surovin na uvedené množství porcí. Tak to jsem se přesvědčila, jak je to důležité pro začínající. Taky jsem nebyla ze začátku tak důsledná, přesně tohle psát, ale teď vím, že je důležitá každá maličkost a snažím se v dříve vložených receptech dopisovat a upřesňovat. Dotyčné mladé slečně jsem doporučila, aby si vyhledávala recepty raději od určitých autorů a Mirču jsem ji vřele doporučila;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Eli, Čoki to povedali aj za mňa...
    Dnes som spravila prvý krok, nakúpila som želatíny (viac druhov) aj stužovače...
    Aj Merylkine výtvory som vždy obdivovala, aj toto.
    Mirka,:yes:

    Odpovědět

  • jana jana(neregistrovaná)

    Ivana41:Tady http://www.toprecepty.cz/recept/16673-cheesecake--... pod receptem jsou taky zajimave komenty.

    Odpovědět

  • isindy isindy

    Mirko, tvoje recepty už jen beze slov boduji :-8...ale sleduji tě pečlivě, to mi věř ;-) tento dort zkusím velmi ráda, parádní dobrota pro letní dny :yes::yes:

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Já se domnívám, že při popisu přípravy pokrmu je důležitý přesně popsaný postup (díky kterému je zaručen poloviční úspěch, vyjma kvalitního receptu a surovin).Eliza to napsala dokonale a vystihla i to, co si myslím o Mirčiných receptech já.I já jsem si myslela, že vaření ovládám, ale až Mirčiny rady, tipy a triky moji kuchyň povznesly o level výš.Viz její houskové a bramborové knedlíky, šťávy k masům, masové rolády a moučníky atd....:-K
    Kdo umí, ten umí a kdo neumí, tak má dvě možnosti, buď se přiučí nebo holt zůstane ve své ulitě a čumí;-).

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Ivana41: Ivanko, když jsem sem přišla, myslela jsem si, že vařit umím a mám se o co podělit... Ale teprve díky Mirče, jejím podrobně napsaným receptům i odpovědím na moje, mnohdy i naivní otázky, jsem se naučila dělat například skutečně dobré omáčky (takové, které chutnají jako od babičky), nebo skvělé, lesklé šťávy k masu, kynuté těsto...ad. Zjistila jsem, že dobrá kuchyně není jen o kvalitních surovinách, ale také o technologických postupech, které Mirča ovládá opravdu dokonale.
    Mirčo, díky.:-K

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo