Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jemné bílé kluski - Kluski śląskie

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

5. 1. 2012 16:35

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie4 127 kJ / 986 kcal
Bílkoviny23,70 g
Tuky22,03 g
Vláknina22,00 g
Cholesterol 252 mg
Sodík 73 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy162,36 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Pro ty, kterým se nechce trápit a matlat s těstem, doporučuji: Zajeďte do Auchanu, tam si lopatičkou naberte z mrazáku, a je to.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Natalie74

2. 11. 2021 16:59

Děkuji za recept, jsou výborné, jednoduché, jen se po nich zaprášilo. Recept si ukládám a rozhodně jsem je nedělala naposledy....

gmptop gmptop

24. 3. 2016 03:58

ivulinka:Pokud má výrobce moje ruce a mé břicho, pak si nemůže přát víc...

ivulinka ivulinka

23. 3. 2016 19:28

Hlavní fotka je zkopírovaná z polského webu, pravděpodobně přímo od výrobce.
http://www.twenga.pl/kluski-slaskie.html

petrzelka

26. 10. 2012 21:12

A to je zajímavej recept,nikdy sem o tom neslyšela,to asi že su od té Hané.Ukládám si to:-K:yes:

Merylas Merylas (moderátorka)

8. 1. 2012 13:35

Možná někomu pomůže tohle video;-):-8:-K
http://www.youtube.com/watch?v=4Gb8GHcPjyc

spagetka spagetka

8. 1. 2012 13:01

Já znám od svých polských příbuzných trošku jinou variantu na tyto kluski - brambory, Amylon, hladká pšeničná mouka, sůl dle chuti. Brambory se uvaří, rozštouchají a nechají malinko zchladnout. Pak se přidá rovnou Amylon a zpracujeme těsto, pokud se lepí., dle potřeby přidáme mouku. Těsto musí držet při sobě. Vyválejí se kuličky, udělá důlek a pak se vhodí do mírně vroucí vody, vaří se jen aby vypluly na povrch. Je to hlavně jako příloha k omáčkám.
Jinak vyzkouším i tuto variantu se žloutkem a máslem. Ale chutné to je, takže :-p:yes:

Ještě mě teď muž upozornil, že máme někde recept na slezské kluski, tedy knedlíky. Tam si pamatuju, že se polovina brambor uvaří ve slupce, umele na strojku, druhá se zasyrova nastrouhá, přidá se mouka, solamyl, vejce a vypracuje se těsto, udělají se knedlíčky. Ale mám pocit, že to je varianta na ty černé kluski, musela bych se mrknout...Páni, to jsem nedělala už 100 let :-O:-O
Takžee vidíte, co existuje variant!!!!

Ivana64

8. 1. 2012 11:27

heleno, můžeš sem přidat svůj recept na české bramborové šišky dle vaší rodiny? Prošla jsem snad všechny dostupné recepty a všude se přidávala mouka nebo mouka s krupicí.
V bramborové moučce obaluji např. bramborové knedlíky před vložením do vody. Nepřichytí se ke dnu a nejsou na povrchu oslizlé.

gmptop gmptop

8. 1. 2012 11:11

pavelk: já dávám kluski do vařící vody a když přidám trochu škrobu tak se mi neslepí. Když vařím pierogy tak mi zůstanou zavřené a nevytečou, jak se mi většinou stane, když zapomenu.:-//

helena

7. 1. 2012 23:12

No nevím o co se tu přete, ale takovýto recept je i na české bramborové šišky. Rozdíl je jen ve tvaru. Alespoň vnaší rodině se takto dělávali a já pokračuji. Bramborová moučka se přidává hlavně u starých brambor, kdy je v nich již málo škrobu. Ale nic se nepokazí, když na takovéto množství přidáte 1-2 lžíce. Záleží také, jaký druh brambor použijete.:-K

Nadja Nadja

7. 1. 2012 22:48

gmptop: díky

pavelk pavelk

7. 1. 2012 22:11

gmptop:Vysvětli mi ´jedno,proč je důležité dát do vody trochu škrobu ?!:-O

gmptop gmptop

7. 1. 2012 21:13

Nadja: stačí, já z toho těsta dělám nejen kluski, ale i kopytka, pierogy. Kopytka - vyválím z těsta váleček a ten posekám na cca 2 cm kousky v úhlu asi 45 stupnňů. Na pierogy to vyválím, formičkou vyřežu kolečka naplním, tvarohem, houbama, mletym masem atp. Při vaření je důležité do vody dát tu trochu škrobu.

Nadja Nadja

7. 1. 2012 18:24

gmptop: Když jsi přidal fotky, předpokládám že jsi kluski dělal. Můžeš tedy odhadnout a napsat, kolik jsi asi spotřeboval škrobu? Stačí mi, když si koupím 1 krabičku (=200 g)?

Marysia

7. 1. 2012 16:33

ja osobne kluski slaskie miluji. Davam bod:yes:

pavelk pavelk

7. 1. 2012 10:12

tejaja:Ano,voda musí být pod bodem varu a ten recept určitě vložím!:-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: polské kluski polske kluzky slezske kluski bramborové kluski polské klusky kluzki polske knedliky knedliky kluski polské knedlíky kluzky bramborové knedlíky kluzki polské kluski recept slezské kluzki kluzski kluski knedliky polske kluzki kluski polske recept recept na polske klusky recept na kluzki jemné bramborové knedlíky kluski polské bramborové noky

Suroviny: brambory, žloutek, ghee, sůl, moučka bramborová

TopRecepty.cz

Jemné bílé kluski - Kluski śląskie

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/51N8