Jemné bílé kluski - Kluski śląskie

gmptop Kuchař: gmptop

Přílohy 26 názorů

Suroviny

1 kg oloupaných brambor
1 žloutek
1 PL přepuštěného másla
1 kávová lžička soli
bramborová moučka
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě, dáme pozor, aby se nerozvařily. Uvařené, přecezené brambory ještě horké uštoucháme do hladka.

  2. Chvilku necháme chladnout natolik, aby se ještě teplé daly zpracovat. Přidáme máslo. Pokud by masa vychladla a nebude se chtět lepit, přidejte ještě máslo.

  3. Teplou masu vložíme do zadělávací mísy, rozdělíme na 4 části, jednu část vyjmeme z mísy, na její místo nasypeme bramborovou moučku. Dosolíme, přidáme žloutek, přidáme odebranou čtvrtinu, vypracujeme dohladka.

  4. Vypracujeme kuličky promáčkneme uprostřed. Nebo můžeme vyválet váleček, pokrájet a promáčknout.

  5. Vodu osolíme, přivedeme do varu. Rovnou lžičku škrobové mouky rozpustíme v cca deci studené vody a za stálého a rychlého míchání pomalu vléváme do vařící vody. Voda by měla lehce vřít, vkládáme kluski, lehce vařečkou promícháme, aby se nepřichytily na dno.

  6. Vaříme: Jak vyplavou vyndám dírkovanou lžicí a pokládám na síto okapat. Stačí chvilka a pak teprve do mísy. Doporučená příloha: smažená cibulka

Poznámka

Pro ty, kterým se nechce trápit a matlat s těstem doporučuji: Zajeďte si do Auchanu, tam si lopatičkou naberte z mražáku, a je to.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 69 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jemné bílé kluski - Kluski śląskie

  • gmptop gmptop(autor receptu)

    ivulinka:Pokud má výrobce moje ruce a mé břicho, pak si nemůže přát víc...

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Hlavní fotka je zkopírovaná z polského webu, pravděpodobně přímo od výrobce.
    http://www.twenga.pl/kluski-slaskie.html

    Odpovědět

  • petrzelka petrzelka

    A to je zajímavej recept,nikdy sem o tom neslyšela,to asi že su od té Hané.Ukládám si to:-K:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Možná někomu pomůže tohle video;-):-8:-K
    http://www.youtube.com/watch?v=4Gb8GHcPjyc

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já znám od svých polských příbuzných trošku jinou variantu na tyto kluski - brambory, Amylon, hladká pšeničná mouka, sůl dle chuti. Brambory se uvaří, rozštouchají a nechají malinko zchladnout. Pak se přidá rovnou Amylon a zpracujeme těsto, pokud se lepí., dle potřeby přidáme mouku. Těsto musí držet při sobě. Vyválejí se kuličky, udělá důlek a pak se vhodí do mírně vroucí vody, vaří se jen aby vypluly na povrch. Je to hlavně jako příloha k omáčkám.
    Jinak vyzkouším i tuto variantu se žloutkem a máslem. Ale chutné to je, takže :-p:yes:

    Ještě mě teď muž upozornil, že máme někde recept na slezské kluski, tedy knedlíky. Tam si pamatuju, že se polovina brambor uvaří ve slupce, umele na strojku, druhá se zasyrova nastrouhá, přidá se mouka, solamyl, vejce a vypracuje se těsto, udělají se knedlíčky. Ale mám pocit, že to je varianta na ty černé kluski, musela bych se mrknout...Páni, to jsem nedělala už 100 let :-O:-O
    Takžee vidíte, co existuje variant!!!!

    Odpovědět

  • Ivana64 Ivana64

    heleno, můžeš sem přidat svůj recept na české bramborové šišky dle vaší rodiny? Prošla jsem snad všechny dostupné recepty a všude se přidávala mouka nebo mouka s krupicí.
    V bramborové moučce obaluji např. bramborové knedlíky před vložením do vody. Nepřichytí se ke dnu a nejsou na povrchu oslizlé.

    Odpovědět

  • gmptop gmptop(autor receptu)

    pavelk: já dávám kluski do vařící vody a když přidám trochu škrobu tak se mi neslepí. Když vařím pierogy tak mi zůstanou zavřené a nevytečou, jak se mi většinou stane, když zapomenu.:-//

    Odpovědět

  • helena helena(neregistrovaná)

    No nevím o co se tu přete, ale takovýto recept je i na české bramborové šišky. Rozdíl je jen ve tvaru. Alespoň vnaší rodině se takto dělávali a já pokračuji. Bramborová moučka se přidává hlavně u starých brambor, kdy je v nich již málo škrobu. Ale nic se nepokazí, když na takovéto množství přidáte 1-2 lžíce. Záleží také, jaký druh brambor použijete.:-K

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    gmptop: díky

    Odpovědět

  • pavelk pavelk

    gmptop:Vysvětli mi ´jedno,proč je důležité dát do vody trochu škrobu ?!:-O

    Odpovědět

  • gmptop gmptop(autor receptu)

    Nadja: stačí, já z toho těsta dělám nejen kluski, ale i kopytka, pierogy. Kopytka - vyválím z těsta váleček a ten posekám na cca 2 cm kousky v úhlu asi 45 stupnňů. Na pierogy to vyválím, formičkou vyřežu kolečka naplním, tvarohem, houbama, mletym masem atp. Při vaření je důležité do vody dát tu trochu škrobu.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    gmptop: Když jsi přidal fotky, předpokládám že jsi kluski dělal. Můžeš tedy odhadnout a napsat, kolik jsi asi spotřeboval škrobu? Stačí mi, když si koupím 1 krabičku (=200 g)?

    Odpovědět

  • Marysia Marysia

    ja osobne kluski slaskie miluji. Davam bod:yes:

    Odpovědět

  • pavelk pavelk

    tejaja:Ano,voda musí být pod bodem varu a ten recept určitě vložím!:-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    pavelk: ja osobne budem veľmi rada, ak poprosíš manželku a recept na tú omáčku vložíš. Veľmi ma to zaujalo, rada by som to skúsila.
    Ešte sa spýtam, rozumiem dobre, voda nesmie vrieť, len sa udržiava tesne pod bodom varu ?

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: polské kluski slezske kluski bramborové kluski polske kluzky polské klusky polske knedliky kluzki knedliky kluski bramborové knedlíky kluzki slezské kluzki polské kluski recept kluski knedliky kluski polske recept recept na polske klusky recept na kluzki polské bramborové noky polske noky slezské knedlíky kluzski kluzki recept

Zapomněl/a jsem heslo