Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybíz à la brusinky aneb Jak využít oblíbené letní ovoce k přípravě zajímavé pikantní zavařeniny
Zdroj: Toprecepty

Jednou z důležitých součástí svíčkové je vždy brusinkový terč. Nakládané brusinky sice koupíte v obchodě, podobnou zavařeninu, ale můžete připravit i z červeného rybízu. Toho teď má na zahrádce každý dostatek, není tak nutné čekat na konec léta, až dozrají brusinky. 

Jak zavařit rybíz?

Červený rybíz má nesčetně možností využití - můžete z něj upéct koláč s drobenkou i sněhem nebo bublaninu a hodí se rovněž do různých pohárů. Máte-li tohoto kyselého letního ovoce na zahrádce opravdu hodně, můžete si jej uskladnit na další období roku v podobě džemu, rosolu, sirupu nebo třeba i vína.

Jestliže vás už obyčejná marmeláda nebaví nebo už jí máte dostatečné zásoby, další možností je zavařit si rybíz trochu jinak, a to jako brusinky

Místo brusinek rybíz

Červený rybíz má podobně kyselkavou a svěží chuť jako brusinky, takže se skvěle hodí do slaných i sladkých kombinací. Navíc si jsou malé kulaté červené plody blízké svým tvarem i barvou.

Rybíz je na rozdíl od brusinek, které dozrávají až na konci léta a ještě jsou poměrně vzácné, mnohem lépe dostupný a dokonce je možné jej občas koupit i v obchodech. Chcete-li tedy domácí verzi této pikantní zavařeniny podávané k slaným pokrmům, je nejlepší si ji připravit právě z červeného rybízu. 

S chutí koření

Rybíz zavařený jako brusinky můžete používat nejen jako doplněk k již zmiňované svíčkové, ale i k dalším pokrmům. Výborně se hodí k sýrům, třeba i k těm grilovaným (např. k hermelínu nebo oštěpkům), ale i k pečenému či grilovanému masu.

Na rozdíl od normální rybízové zavařeniny má tento rybíz nakládaný jako brusinky specifickou chuť díky koření, jako jsou skořice, hřebíček, badyán či jalovec. Výrazné aroma dodá ocet či citronová šťáva a rum, v některých receptech můžete narazit třeba i na citronovou kůru nebo vanilku.  

Jak na rybíz à la brusinky

Pokud se chystáte připravit rybíz jako brusinky, stačí jej dusit jen krátce, aby ve směsi zůstaly drobné kuličky. Díky tomu aspoň ušetříte čas. Rybíz navíc obsahuje dostatek pektinu, takže snadno želíruje, do směsi tedy není nutné přidávat žádný želírovací přípravek. 

Hotová zavařenina má po uvaření a dodržení toho správného postupu krásně červenou barvu, je voňavá a příjemně nakyslá, přesně jako brusinky. A jak tedy takový rybíz na způsob brusinek připravíte? 

Budete potřebovat: 1 kg červeného rybízu, 150 ml vody, 650 g cukru krupice, 10 celých hřebíčků, 1 kousek celé skořice. Na nálev si připravte: 250 ml vody a 250 ml octa. 

  1. V malém kastrůlku svařte vodu a octem. Rybíz propláchněte a otrhejte od stopek. Pak jej spařte ještě horkým nálevem a sceďte.
  2. Do hrnce odměřte 150 ml vody, přidejte cukr, koření a rybíz. Přiveďte k varu a 10 minut povařte.
  3. Ještě horkou směs přelijte do čistých vyhřátých sklenic, okraje sklenic otřete a zavíčkujte. Obraťte je dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Náš tip: Při přípravě brusinek z rybízu můžete postupovat i podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli