Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krupičková polévka: Výborná je se zeleninovým vývarem a osmaženou zeleninou. Krupici důkladně provaříme
Zdroj: Toprecepty, Marta

Krupičková polévka je rychlá, lehká a oblíbená klasika české kuchyně. Zjistěte, jak ji připravit, jak dlouho vařit krupici a čím ji ozvláštnit, abyste si na polévce co nejvíce pochutnali.

Krupičková polévka

Nechce se nám dlouho vařit? Pak se nabízí několik osvědčených polévek, které jsou rychle na stole a nedají příliš práce. Krupičková polévka patří mezi tradiční české pokrmy, které bývaly (a často stále jsou) první volbou při dietách, nemocech nebo jako lehký předkrm. Je jednoduchá, rychlá a báječně jemná. Oblíbí si ji nejen děti. 

Krupice v polévce

Krupice nebo dětská krupička polévku hezky zahustí. Pomalu ji sypeme do vroucího vývaru nebo osmahnuté zeleniny, aby nevznikly hrudky. Doba vaření krupičky se pohybuje kolem 8–10 minut, záleží na jemnosti krupice a požadované konzistenci. Pokud chceme odstranit moučnou chuť, provaříme ji 20 minut.

Než krupičku zalijeme vývarem nebo ji v něm rozmícháme, vyplatí se krupičku na začátku lehce opražit na másle, získá tak lepší barvu a bude chutnější. Krupičku přisypáváme pomalu a za stálého míchání, abychom předešli hrudkám.

Co se dává do krupičkové polévky

  • Nastrouhaná mrkev a pokrájený pórek přidají nejen chuť, ale i živiny a barvu.
  • Vejce je skvělým doplňkem – rozšlehané ve vroucí polévce vytvoří jemné „vločky“.
  • Bylinky, jako petrželka nebo libeček, dodají svěžest a aroma.
  • Kdo chce polévku ještě chuťově pestřejší, může přidat stroužek česneku.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak připravit krupičkovou polévku

Na čtyři porce potřebujete: 1 větší mrkev, 10 cm pórku, 25 g másla, 3 lžíce dětské krupičky, 1-1,5 l zeleninového vývaru (nebo 2 kostky zeleninového bujónu a vodu), 1-2 vejce a petrželku.

Jak na to? Zeleninu očistěte. Mrkev nastrouhejte nahrubo a pórek nakrájejte na proužky. V hrnci rozehřejte máslo a postupně na něm zeleninu osmahněte. Nejprve mrkev, po chvilce přidejte i pórek. Zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou.
Pokud použijete místo vývaru vodu, přiveďte polévku k varu a přidejte 2 kostky zeleninového bujónu. Dobře rozmíchejte.

Pomalu vsypte krupičku a nechte vařit asi 10 minut. Nakonec přidejte rozšlehané vajíčko a už nevařte. Na talíři krupicovou polévku ozdobte nasekanou petrželkou.

Náš tip: Připravte si krupičkovou polévku podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli