Ovocné knedlíky z tvarohového těsta: Rychlý a snadný osvědčený recept na sladké a voňavé letní jídlo
15. 7. 2025 Vaření
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta jsou rychlé, jemné a vláčné. Poradíme, jaké ovoce vybrat, na co si dát při přípravě pozor a čím knedlíky posypat, aby chutnaly jako od babičky.
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta
Ovocné knedlíky právě nejspíš voní v řadě domovů. Patří totiž k létu asi tak jako pořádná dávka sluníčka. Spojují v sobě chuť dětství, domácí pohodu i sezónní radost z čerstvého ovoce. Zatímco někdo nedá dopustit na kynuté těsto, jiní dávají přednost tvarohovému. A právě na něj se dnes podíváme.
Proč zvolit tvarohové těsto?
Tvarohové těsto je ideální pro začátečníky. Je snadné na přípravu, je rychle hotové a má jemnou strukturu. Co víc si přát? Nevyžaduje žádné kynutí, takže se hodí i pro uspěchané dny, kdy se nedočkavě těšíme na provoněný oběd. Díky obsahu tvarohu jsou knedlíky vláčnější.
Do tvarohového těsta můžeme zabalit drobné ovoce, jako jsou borůvky, rybíz, ale i třeště a dokonce i kousky meruněk, případně švestek, později na podzim pak i jablka. Drobnější ovoce, jako borůvky nebo rybíz, dáváme do knedlíků po lžičkách, případně ho obalíme v cukru a troše škrobu, aby se šťáva při vaření nevylila do vody.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě tvarohového těsta
Tvarohové těsto je jednoduché, ale i tak se vyplatí pohlídat si pár kroků. Nejdůležitější je konzistence – těsto by mělo být vláčné, ale nelepivé. Pokud se lepí, přidáme trochu mouky. Příliš tuhé těsto zase povede k tomu, že místo jemných knedlíků budeme mít na talíři tvrdé broky.
Pohrát si můžeme i s volbou tvarohu. Používáme měkký tvaroh, tučný nebo polotučný. Tuk v receptu dodá těstu křehkost a měkkost. Nejlepší tvaroh na knedlíky je ten z alobalu. Je totiž sušší a lépe se s ním pracuje. Pokud použijeme tvaroh z vaničky, necháme ho vykapat.
Jak správně vařit tvarohové knedlíky
Knedlíky vaříme ve velkém hrnci s mírně osolenou vodou. Po vhození do vroucí vody je opatrně nadzvedneme ode dna, aby se nepřichytily. Hotové knedlíky vyplavou na povrch.
Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…

Jak připravit ovocné knedlíky z tvarohového těsta
Na 48 ks potřebujete: 250 g tvarohu, 250 g hladké mouky, 250 g hrubé mouky, 300 g tuku, 2 vejce, 125 ml mléka, 1 lžičku cukru a špetku soli. Na plnění: meruňky (nebo švestky, višně,...). Na dokončení: máslo, moučkový cukr a skořice.
Jak na to? Tvaroh utřete s cukrem, tukem a vejci. Hladkou a hrubou mouku smíchejte se špetkou soli. Do směsi přidávejte mouku a mléko. Vypracujte těsto, které rozdělte na 4 díly. Každý díl vyválejte do obdélníku, který pak rozdělte na 12 čtverečků. Každý čtvereček plňte ovocem a důkladně zabalte.
Knedlíky vařte v mírně osolené vodě 8 minut. Hotové knedlíky polijte rozpuštěným máslem, posypte cukrem a skořicí.
Mohlo by vás zajímat
Čím ozdobit tvarohové knedlíky
Klasika v podobě moučkového cukru a skořice je sázka na jistotu, ale můžeme si pohrát i s dalšími variacemi. Variantou je třeba opražená strouhanka s máslem, rozdrcené lotusky. domácí tvaroh s vanilkovým cukrem, nebo zakysanou smetanu. Dětem můžete přidat i trochu kvalitního kakaa.
Náš tip: Připravte si rychlé ovocné tvarohové knedlíky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více