Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší posypky na ovocné knedlíky: Kdy se hodí tvaroh, osmažená strouhanka nebo třeba mák?
Zdroj: Freepik, wirestock

Ovocné knedlíky posypané tvarohem jsou samy o sobě dokonalou letní specialitou, kterou zbožňují nejen děti, ale i mnozí dospělí. Bez ohledu na to, zda jsou jahodové, meruňkové nebo třešňové, jejich chuť vždy zdokonalí rozpuštěné máslo v kombinaci s cukrem, případně i něco dalšího navrch.

Klasický český tvaroh

Na kulaté knedlíky plněné ovocem v mnoha kuchyních nenarazíte. Stejné jako u nás se dělají už jen na Slovensku, v Polsku a oblíbené jsou rovněž v Rakousku a v Bavorsku. I když jsou si jinak hodně podobné, přímo českým specifikem je posypka z tvrdého tvarohu na strouhání. Jím se u nás sypou nejen knedlíky z tvarohového těsta, ale i ty kynuté. Kyselá chuť tvarohu se příjemně snoubí se sladkým cukrem a ve spojení s máslem vytvoří na knedlících vynikající osvěžující směs. Přestože strouhaný tvaroh k českým knedlíkům neoddělitelně patří, moc lidí tomuto spojení úplně nefandí. Pokud je na vás tento tvaroh tak trochu dusivý, můžete si knedlíky odlehčit normálním tvarohem z vaničky, případně kysanou smetanou oslazenou vanilkovým cukrem. A nebo je zalijte ovocným jogurtem ladícím s náplní knedlíků.

Křupavá strouhanka

Kromě obřího kynutého Germknödelu s povidly, mají v Rakousku v oblibě i malé knedlíčky z tvarohového těsta často plněné meruňkami, které ovšem nedoplňuje nakyslý tvaroh, ale křupavé strouhanka. Jí se knedlíčky buď posypávají společně s cukrem nebo se v ní rovnou obalují. Díky tomu pak na knedlíku vzniká lahodná křupavá krustička. Na strouhanku můžete použít staré housky či rohlíky, které nastrouháte na jemném struhadle. Strouhanku pak už jen stačí osmahnout na másle pěkně dokřupava a dozlatova. Pro vylepšení chuti do ní můžete přidat vanilkový či skořicový cukr nebo cukr s rumovou příchutí.

Posypka z rozdrcených sušenek

Pokud vám běžná strouhanka ze starého pečiva připadá příliš obyčejná, můžete místo ní použít rozmixované sušenky. V případě, že nemáte mixér, nebo se vám nechce jej vyndávat, stačí jen dát sušenky do igelitového sáčku, uzavřít jej a sušenky rozdrtit válečkem. Nejlepší jsou karamelové lotusky, ale můžete použít třeba i normální máslové sušenky. Posypku pak stačí jen přelít rozpuštěným máslem a knedlíky již ani nemusíte doslazovat. Vynikající sladkou posypku uděláte i z perníku na strouhání nebo perníčků.

Zdravější ořechové sypání

Ti, kteří raději dávají přednost nějaké zdravější variantě, si mohou připravit výbornou posypku z ořechů. Na ní si navíc mohou pochutnávat i ti, kteří nesmějí lepek. Na posypku můžete použít mandle, vlašské nebo lískové ořechy, případně kombinaci všech těchto druhů. Ořechy nejprve lehce opečte, aby se zvýraznila jejich chuť, a rozmixujte na trochu hrubší směs. Pak je smíchejte s třtinovým nebo kokosovým cukrem, můžete přidat i vanilkový nebo citronový pro chuť. Posypku si můžete připravit i do zásoby a pak ji skladovat v lednici v uzavíratelné sklenici.

Mák se hodí ke švestkovým knedlíkům

Na švestkové knedlíky je sice ještě brzy, až ale nastane jejich sezona, jako posypku na ně využijete mletý mák. Chuť máku a švestek jde k sobě přímo dokonale a tato kombinace je oblíbená třeba i v koláčích. V máku můžete knedlíky rovněž obalit a pak je navíc ještě přelít máslem a posypat cukrem. Chuť máku lze navíc zvýraznit skořicí nebo pro dospělé i trochou rumu.  

Recepty k tomuto článku

Komentáře

NikdoNic

6. 7. 2022 10:02

Tu strouhanku nechápu. Nejen že to není dobré, ale proč bych si na ovocné knedlíky měla dávat rozmixovanou housku, když je můžu zasypat skvělým tvarohem?

Přidat komentář