Ovocné péřové knedlíky: Nadýchané a lehoučké těsto snadno připravíte v domácí pekárně, dobře to ale zvládnete i bez ní
15. 5. 2025 Vaření
Blíží se doba, kdy budeme mít vlastní ovoce. Pak se můžeme těšit na ovocné péřové knedlíky. Lehoučké a nadýchané kynuté knedlíky s ovocem jsou vynikající a polité oslazeným tvarohem nebo i jen cukrem a máslem luxusní.
Jak udělat kynuté těsto na ovocné knedlíky bez pekárny
Ovocné knedlíky jsou pro mnoho z nás symbolem domova, prázdnin u babičky a letních chutí. A kynuté ovocné knedlíky jsou pověstnou třešničkou na dortu. Měkké nadýchané těsto, šťavnaté ovoce uvnitř a navrch máslo, tvaroh, cukr nebo opražená strouhanka – každý má ten „svůj“ způsob, jak si je vychutnat. Ať už je plníme jahodami, švestkami nebo meruňkami, základem úspěchu je vždy dobře připravené kynuté těsto.
My pro vás dnes máme v receptu na konci článku verzi s pekárnou, ale dočtete se tu i o tom, jak kynuté těsto zvládnout snadno ručně.
Pojďme na tu ruční verzi. Nejdříve si připravíme kvásek. Ohřejeme mléko s cukrem tak, aby bylo vlažné. Rozdrobíme do něj kvasnice a zasypeme moukou. Trochu promícháme, nádobu zakryjeme čistou utěrkou a dáme ji na teplé místo, kde může kvásek hezky vzejít. Trvá to asi 15-30 minut.
Pak přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Opět ho zakryjeme čistou utěrkou a počkáme, až dvakrát nabyde. Trvá to podle teploty v místnosti zhruba hodinu a více. Vykynuté těsto rozdělíme na stejnoměrné dílky, na pomoučeném vále z nich uděláme placky, naplníme je ovocem a zabalíme. Ovocné knedlíky pak ještě necháme zhruba 10 minut dokynout.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit ovocné péřové knedlíky
Na čtyři porce ovocných knedlíků potřebujete: 250 ml vody, 3 lžíce cukru, 21 g droždí (půl kostky), 2 lžíce oleje, špetka soli, asi 150 g hladké mouky, 450 g hrubé mouky a ovoce dle chuti.
Jak na to? Do pekárny nejdřív dejte tekutiny, na ně sypké suroviny tak, aby se sůl nedostala na droždí. Na domácí pekárně použijte program Těsto. Vykynuté těsto vyndejte, propracujte a rozdělte na kousky.
Do každého zabalte ovoce (nedávejte příliš velkou vrstvu těsta, ještě dost nakyne) a knedlíky nechte vykynout. Vykynuté knedlíky vařte ve vodě asi 4-6 minuty, podle velikosti.
Na talíři si je ochuťte podle toho, kdo co rád (strouhaný tvaroh, perník nebo jen cukr a máslo).
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak vařit ovocné kynuté knedlíky v páře
Můžeme využít rozevřený pařáček, variantou je i pevné pláténko. V hrnci se vaří voda, pařáček rozevřeme, na něj položíme pečicí papír (můžeme ho i místy proděravět, pára bude lépe prostupovat) a potřeme ho olejem. Na to nandáme kynuté knedlíky, vždy kousek od sebe (můžeme je i z boku potřít olejem, aby se neslepily), přiklopíme pokličkou a paříme je podle velikosti zhruba 6-8 minut. Když sundáme pokličku, opatrně vyndáme, třeba na plech vytřený máslem, a hned je propíchneme špejlí nebo vidličkou a pomažeme je olejem, aby neosychaly. Do hrnce podle potřeby doléváme vodu a dopaříme zbytek knedlíků podle stejného postupu.
Náš tip: Připravte si nejlepší kynuté ovocné knedlíky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více