Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?
Zdroj: Toprecepty, Dajda

Sezóna českého ovoce je na spadnutí, a tak už hospodyňky jistě přemýšlejí, jak v kuchyni využít všechny možné šťavnaté plody. Jednou z možností je dát čerstvé ovoce do knedlíků. Připravte si skvělý sladký oběd, anebo dobrý dezert.

Správná volba

Žil jsem s jednou bábou na divoko, chtěla si u mě udělat voko, šveskový knedlíky chtěla uvařit, nechtěli se jí ale podařit… Vzpomínáte na slavný trampský song od kapely Šlapeto? Knedlíky, a nejen ty švestkové, skutečně patří mezi kuchařskou „vyšší dívčí“. Ovšem zkušené hospodyňky vědí, že zas taková věda to není. Stačí jen znát několik zásad, pamatovat si, které ovoce se dobře kombinuje se kterými druhy těst, a pak už si jen zvolit podle sezony i podle náročnosti přípravy, jaké knedlíky uděláte.

Zásady přípravy

Ovoce na knedlíky opláchněte a osušte nebo nechte oschnout. Máte-li drobné ovoce z vlastní zahrádky, například maliny nebo ostružiny, oplachovat je ani nemusíte. Pak si připravte těsto: bramborové, tvarohové, kynuté nebo odpalované. Hotové těsto rozválejte a nakrájejte na čtverečky. Do každého čtverečku vložte vybrané ovoce, například jednu švestku nebo lžíci borůvek, a opatrně zabalte. Knedlíky zavářejte vždy ve vroucí mírně osolené vodě a vařte dle velikosti 5 až 10 minut. Kynuté knedlíky během vaření jednou obraťte. Hotové knedlíky vyjměte vždy děrovanou naběračkou a pokud možno ihned podávejte, prochladlé ztrácejí na kyprosti. A z jakého těsta je tedy nakonec dělat? Následující výčet vám napoví.

Univerzální tvarohové

Výhodou tvarohového těsta je, že se do něj hodí prakticky jakékoliv ovoce, a pokud už se nehodí do knedlíků, hodí se k nim. Tvarohové knedlíky a knedlíčky se často podávají s ovocnou omáčkou, kterou tvoří zkrátka jen rozvařené ovoce s cukrem, někdy s trochou škrobu. Vzhledem k tomu, že se nám ale blíží sezóna jahod, udělejte si podle našeho video návodu tvarohové knedlíky s jahodami. Je to jednoduché, rychlé a pomáhat můžou i děti. Kromě toho, že si všichni pochutnáte, jsou tvarohové knedlíky také dobrým zdrojem bílkovin.

Méně běžné bramborové

Bramborové těsto typicky nejlépe ladí se švestkami a meruňkami. Připravuje se z uvařených brambor, obvykle hrubé mouky nebo krupice a vejce. Po tvarohovém jde o druhé nejsnazší těsto a nemělo by se vám pokazit.

Odpalované těsto

Odpalované těsto je náročnější na přípravu. Musí se dobře propařit, aby byl výsledek takový, jaký potřebujeme. Do chladnoucího těsta pak přidáváme jedno po druhém vejce a následně s těstem pracujeme jako s hotovým tvarohovým nebo bramborovým. Knedlíky z odpalovaného těsta se rovněž vaří ve vroucí mírně osolené vodě. Navíc jsou, na rozdíl od kynutých, rychlejší na přípravu.

Kynutá klasika

Na konec jsme si nechali relativně to nejtěžší, ale možná nejoblíbenější u strávníků. Obří knedlíky z kynutého těsta plněné borůvkami a posypané tvarohem jsou prostě delikatesa. Ovšem jejich přípravou strávíte nejvíc času. Je potřeba nejdřív zadělat kvásek, pak nechat vykynout těsto, poté naplnit knedlíky a znova je nechat vykynout a ještě je během varu obrátit. Ovšem jakmile je naservírujete, veškeré pochyby vás přejdou. Pokud jinak zvládáte práci s kynutým těstem, nebudou pro vás ani knedlíky problém.

Perfektní tečka

Knedlíky jsou uvařené a chystáte se je podávat? Pozor, chce to ještě pověstnou třešničku na dortu! Tedy posypku. Na knedlíky se hodí strouhaný perník, strouhaný tvrdý tvaroh, strouhanka opečená na másle nebo klidně i čokoládový či ovocný přeliv. Nic nepokazíte, když knedlíky i jenom jednoduše posypete moučkovým cukrem, skořicí nebo kakaem.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více