Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poctivá domácí dršťková polévka zasytí a zahřeje.
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Nebojte se drštěk. S naším podrobným návodem upravíte dršťky snadno a dobře. Připravíte tak lahodnou a vydatnou dršťkovou polévku, která krásně voní a chutná lépe než v hospodě.

Česká klasika

Dršťková polévka patří k tradičním pokrmům české kuchyně. Vzbuzuje však silné emoce. Jedni ji milují pro její plnou chuť, druzí se jí vyhýbají kvůli hlavní surovině – hovězím dršťkám. Přesto zůstává oblíbeným jídlem hospodských menu.

Zejména v chladnějším období nebo o deštivých víkendech si nachází cestu i do domácností. Dršťky jsou totiž docela levné, výživné, syté a vzbuzují vzpomínky na babiččinu kuchyni.  

Základní úprava drštěk

Dršťky jsou hovězí předžaludky, a to je právě důvod, proč jim někteří nemohou přijít na chuť. Naštěstí je tu pro ně falešná dršťková s hlívou (hlívu lze zaměnit za václavky, případně kotrč), na které si pochutnají.

Před jakoukoliv úpravou je třeba dršťky důkladně očistit a opakovaně propláchnout. Dršťky pokrájejte na větší kusy, zalijte v hrnci studenou vodou, přiveďte k varu a vodu slijte. To proveďte zhruba 3–4x, až voda zůstane čirá a neucítíte žádnou nelibou vůni.

Teprve poté dejte dršťky vařit. Doměkka se uvaří asi za 1,5–2 hodiny. Díky moderním spotřebičům, jako je tlakový hrnec, lze čas vaření výrazně zkrátit. 

Jak přípravu dršťkové polévky urychlit

Běžně dostupné dršťky v obchodech bývají často již předvařené (a zbavené nevábného odéru), tudíž je s nimi mnohem méně práce. Dobu přípravy zkrátí až o polovinu.

Stačí je alespoň jednou přelít vroucí vodou nebo je krátce povařit ve vroucí osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením. Odstraníte tak případný zbytkový pach a zároveň dršťky změkčíte.  

To správné koření 

Důležitou roli v chuti této polévky hraje koření. Typickým znakem dršťkové polévky je výrazná barva a chuť sladké mleté papriky. Tu orestujte na sádle s pokrájenou cibulí, vytvoříte tak vydatnou jíšku. Do polévky pak přidejte kmín, majoránku a česnek. Sůl a pepř jsou samozřejmostí, pikantnější chuti docílíte špetkou pálivé papriky.

Se závěrečným dochucením pomůže čerstvě drcený česnek a sušená majoránka, která dodá polévce typické aroma.

Často se dršťková polévka podává s čerstvým chlebem nebo rohlíkem, buď jako hlavní jídlo k obědu či večeři nebo jako přesnídávková polévka dopoledne. Dodá totiž energii a zasytí na dlouhou dobu. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak na dršťkovou polévku

Na 4 porce potřebujete: 1 kg syrových drštěk, 2 větší cibule, 4 lžíce sádla, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce mleté sladké papriky, sůl, kmín, česnek dle chuti, mletý pepř a majoránku.

Jak na to

  1. Nejprve omyjte a očistěte dršťky. Nakrájejte je na větší kusy a vložte do hrnce se studenou vodou. Přiveďte k varu a vodu slijte. Tento postup zopakujte celkem 3–4×, vždy s čerstvou studenou vodou.

  2. Po posledním slévání dršťky znovu zalijte studenou vodou, osolte a vařte doměkka. Může to trvat 1,5–2 hodiny podle typu drštěk. Měkké dršťky vyjměte, vývar ponechte. Dršťky po zchladnutí nakrájejte na jemné nudličky.

  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V čistém hrnci rozehřejte sádlo a osmahněte cibuli dozlatova. Vmíchejte hladkou mouku a restujte ještě pár minut, až vznikne světlá jíška. Na závěr vmíchejte sladkou mletou papriku a ihned hrnec odstavte.

  4. K jíšce postupně vlévejte vývar z drštěk a zašlehávejte ho metličkou. Přiveďte k varu. Pokud bude polévka příliš hustá, přilijte vodu – celkové množství tekutiny by mělo být asi 3 litry.

  5. Na závěr přidejte kmín, mletý pepř a oloupaný a prolisovaný česnek. Polévku vařte na mírném stupni 20–30 minut za občasného míchání.

  6. Pokud chcete jemnější polévku, přeceďte ji. Do scezené polévky pak vraťte nakrájené dršťky a podle chuti osolte. Nakonec přidejte v dlaních rozemnutou sušenou majoránku a povařte pár vteřin.

 

Náš tip: Připravte si vynikající dršťkovou polévku podle následujícího videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli